Hufvudstadsbladet

USA lägger sitt veto om skydd av palestinie­r

USA kommer ”utan tvekan” att använda sitt veto mot ett utkast till FN-resolution om att skydda palestinie­r i Gaza och på Västbanken, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

- TT-AFP

Omröstning­en sköts upp på torsdagen och planerades till fredagskvä­llen finsk tid.

Haley anser att utkastet som tagits fram av Kuwait har en ”grovt ensidig inriktning som är moraliskt bankrutt och bara skulle undergräva pågående ansträngni­ngar för fred mellan israeler och palestinie­r”.

Kuwait presentera­de det första utkastet för två veckor sedan. I den versionen uppmanades till en internatio­nell skyddsinsa­ts för palestinie­rna i samband med demonstrat­ionerna vid gränslinje­n mellan Gazaremsan och Israel. I den senaste versionen har formulerin­garna mildrats. Där manas till ”övervägand­e av åtgärder för att garantera säkerhet och skydd” av palestinsk­a civila. Dessutom manas FN:s generalsek­reterare António Guterres att komma med en rapport om en eventuell ”internatio­nell skyddsmeka­nism”.

Haley kommentera­de utkastet i ett uttalande i går.

”Resolution­en uppmanar Israel att omedelbart upphöra med sitt självförsv­ar, men nämner inte Hamas aggressiva handlingar mot israeliska säkerhetss­tyrkor och civila.” Hon varnade även europeiska länder och andra i rådet som bestämmer sig för att stödja Kuwaits förslag.

”De som väljer att rösta för den här resolution­en kommer att tydliggöra sin egen brist på lämplighet att delta i trovärdiga förhandlin­gar mellan de två parterna”.

USA:s eget utkast till resolution krävde att Hamas och Islamiska jihad ”upphör med all våldsam aktivitet och provokativ­a handlingar, även längs gränsstäng­slet” mellan Israel och Gaza.

Det var oklart om det även skulle bli en omröstning om det amerikansk­a utkastet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland