Hufvudstadsbladet

Från mörka år till EM-succé med skadad arm – Petra Olli lever i ovisshet

Den färska EM-guldmedalj­ören Petra Olli har kommit över OS-besvikelse­n och en jobbig knäskada. Men hon firar försiktigt: en färsk armbågsska­da ger upphov till en gnagande oro för framtiden. – Jag har inte tid för en operation, säger hon.

-

En knapp månad efter EM-framgången i Ryssland står Petra Olli med en guldmedalj runt halsen och en stor bit gräddtårta i höger hand. Det är dags för medaljkaff­e i Helsingfor­s och brottarens blick är fullt fixerad på finalmatch­en mot Elis Manolova från Azerbajdzj­an som projiceras på en stor skärm.

Femton sekunder återstår och Olli har precis fått med sig ett domslut. Manolova tilldelade­s först två matchvinna­nde poäng, men Ollis tränare Ahto Raska överklagad­e och fick rätt. Olli leder igen med 3–1.

Raska är rabiat. Han ropar oavbrutet:

– Sidled, sidled, sidled, sidled! och sedan: – Lår, lår, lår, lår! Olli håller ut under de svettiga slutsekund­erna och får fira karriärens andra EM-guld. Hon har en hårt tejpad arm och låter det rödbrusiga ansiktet spricka upp i ett stort leende. Den här framgången går inte att överskatta – särskilt med tanke på vilka år som Finlands bästa brottare har bakom sig.

– Det var många känslor efter segern. Jag var mest lättad över att matchen var över och att jag fått ett till guld efter några år, men visst var jag också lycklig och stolt, säger Olli.

OS-tårar följdes av förstört år

De senaste säsongerna har Olli färdats längs en lång och snårig stig, men ännu för tre år sedan pekade karriärkur­van spikrakt uppåt. Olli gjorde ett namn för sig genom att ta VM-silver 2015 och sedan EM-guld 2016. Hon visade prov på enorm vilja då hon kirrade andraplats­en i VM trots en enorm blåtira och ett svårt uppsvullet öga.

Efter framgångar­na var banan krattad för en OS-succé. Det skulle minst bli en medalj, gärna guld. Men resan till Rio 2016 slutade med en bitter kvartsfina­lförlust och en hjärtskära­nde tv-intervju där tårarna bara rann och rann.

Det var bara början på motgångarn­a. Fjolåret förstördes av en svår knäskada och Olli kunde först börja träna på allvar i november. Nu har äntligen kursen vänt. Hon säger att de senaste åren varit lärorika.

– Efter Rio levde jag i en dimma i några månader och sedan satte knäskadan stopp för mitt EM-deltagan- de. Det var tufft och jag lärde mig mycket om mig själv och om livet. Man ska inte vara girig och livet går inte alltid enligt planerna. Jag växte mentalt och lärde mig tänka långsiktig­t, säger Olli.

Armbågen ett ”stort orosmoment”

Men allt är fortfarand­e inte guld och gröna skogar.

Olli var nära att lämna återbud till EM också i år. Med några veckor kvar till mästerskap­et skadade hon armbågen på träning. Magnetbild­erna visade att ett kollateral­ledband i armbågen gått av.

– Det är en svår skada, men en underlig sådan. Visst gör det lite ont, men inte så mycket som det borde.

Olli tvekade in i det sista – men valde att åka till EM efter att mixtrat med tejpningen och hittat en fungerande metod. Nu känns armbågen ”okej”. Det återstår fortfarand­e att se om skadan läker av sig själv eller kräver operation. Olli hoppas och tror att hon klarar sig utan ingrepp och ett skadeuppeh­åll på ett halvår. Det vore oerhört viktigt med karriärens viktigaste år runt hörnet. Ett slutligt beslut väntas i juni, efter att brottnings­förbundets ordförande och medicine doktor Tuomo Karila undersökt Olli.

– Jag har varken tid eller råd för en operation, säger Olli.

Tränaren Raska erkänner att han håller andan:

– Visst är det ett stort orosmoment. Ingenting är säkert och vi har inte heller fått en klar diagnos. Läkaren har sagt att Olli kan träna så länge det känns bra. Hon har inte ordinerat någon vila.

Går för guld i Budapest

Olli och Raska utgår ändå från att situatione­n löser sig. Nu väntar en grundträni­ngsperiod innan tempot trissas upp i juli. Siktet är inställt på VM i Budapest i oktober och så småningom på OS i Tokyo.

– Det följande året är väldigt, väldigt viktigt, säger Raska. Olli är inne på samma linje: – Åren fram till OS i Tokyo kommer att vara karriärens höjdpunkt. Jag måste jobba mycket hårt.

Siktet för de kommande månaderna redan klart inställt.

– Jag går ut för att ta guld i VM. Jag har redan ett silver och behöver inte ett brons.

SPT/SEBASTIAN BACKMAN Man ska inte vara girig och livet går inte alltid enligt planerna. Petra Olli om den tuffa tiden. Visst är det ett stort orosmoment. Ingenting är säkert.

Ahto Raska, Petra Ollis tränare, om armbågsska­dan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? EM-guldet är Petra Ollis andra på seniornivå. Det första tog hon i Riga 2016.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO EM-guldet är Petra Ollis andra på seniornivå. Det första tog hon i Riga 2016.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Brottnings­förbundets ordförande och medicine doktor Tuomo Karila visar upp OIllis skadade armbåge. Karila, som ska undersöka Olli i juni, diskuterad­e brottarens situation i detalj tillsamman­s med tränaren Ahto Raska under fredagens medaljkaff­e.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Brottnings­förbundets ordförande och medicine doktor Tuomo Karila visar upp OIllis skadade armbåge. Karila, som ska undersöka Olli i juni, diskuterad­e brottarens situation i detalj tillsamman­s med tränaren Ahto Raska under fredagens medaljkaff­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland