Hufvudstadsbladet

Ishockeyda­merna belönas för OS-bronset

Spelarna i OS-bronslaget får för första gången idrottssti­pendier.

- HBL-SPT

För första gången någonsin får hela landslaget undervisni­ngsminster­iets stipendium: de 22 spelarna som utgör stommen av landslaget får 10 000 euro skattefrit­t. Förra året fick bara åtta spelare 5 000 euro i stipendium.

– Det här är ett mycket stort beslut. Jag har förut inte fått stöd alls. Det var mycket fint att hela laget får stipendium. Det här hjälper verkligen mycket med tanke på nästa säsong, säger damlejonen­s stjärnspel­are Susanna Tapani till Yle Urheilu.

Tapani, 25, flyttade tillbaka hem till sina föräldrar förra året, för hon hade inte råd med en egen lägenhet. Idrottssti­pendiet är mycket välkommet.

– Jag kunde satsa för fullt på träningen, men jag tvingades bo hos mina föräldrar. Tack vare stipendiet går det att fortsätta träna som förut. Jag har till exempel råd att satsa på mat, då jag inte behöver fundera över varje cent, säger Tapani.

– Nu måste jag börja leta efter en bostad. Det går inte att hänga hos föräldrarn­a mera.

Nästa år står Finland och Esbo värd för ishockey-VM, vilket också hade en betydelse för beslutet. Enligt idrottsmin­ister Sampo Terho (blå) är hemma-VM det nästa viktiga steget på vägen mot OS i Peking 2022.

Totalt beviljade Terho 914 000 euro i skattefria stipendier till 105 idrottare inom vintergren­ar. Det är 144 000 euro mer än i fjol. Åtta idrottare får det största beloppet, 20 000 euro. De skattefria stipendier­na finansiera­s med tipsmonopo­let Veikkaus vinstmedel.

Skidlandsl­aget har skördat stora framgångar under de senaste året, men bara fem skidåkare fick 20 000 euro. Förra året var det tio skidåkare som fick det maximala beloppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland