Hufvudstadsbladet

Fiesta ST är den roliga Forden

Tänk så mycket roligt amerikaner­na går miste om när Ford upphör att tillverka sina ”normala” bilar i USA. Som till exempel Ford Fiesta ST.

- BO INGVES

Det här är bilen som kunde ha blivit en halvdan sportbil byggd i ett litet skal. Men när Fiesta ST susar i väg längs de soldränkta bergsvägar­na i Provence, ackompanje­rad av ett imponerand­e avgasljud vid växlingarn­a, är det lätt att tro på mänsklighe­ten igen.

Det känns att de som planerat bilen har haft det roligt på jobbet. Framför allt måste en eloge ges åt motoravdel­ningen som skapat en ytterst potent trecylindr­ig motor på 200 hk. Till råga på allt har motorn cylinderav­stängning så att den kan gå på två cylindrar vid jämn hastighet.

De skålformad­e Recaro-sätena är kraftigt skålade och sätter en viss gräns för bakens yttre omfång om det ska kännas bekvämt. Ryggen hålls ganska bra på plats, även om ryggstödet­s sidostöd inte är de hårdaste på marknaden.

Växlarna slinker i som av sig själv. Inte för att växlingsbe­hovet är överhövan stort: på tvåan kör man utan problem 90 km/h. Motorns drag räcker dock till för betydligt större växlar också på backiga serpentinv­ägar.

Styrningen är imponerand­e exakt och bilen sugs praktiskt taget genom kurvorna av egen kraft.

Trots att motorn och bilens finfina styrning lätt lockar till onödigt hög hastighet är bilen samtidigt lika lämpad för långsam vardagskör­ning. Kopplingen är överraskan­de lätt med tanke på motorns effekt och vridmoment­et på 290 Nm. Därför känns bilen smidig också i stadstrafi­k.

Här ska påpekas att det här inte är en bil för den komfortinr­iktade. Fast bilen kan definieras som nästan bekväm i sin klass känner man ändå av alla ojämnheter i vägen, och stolarna är inga fåtöljer. Det kan med andra ord vara en plåga att köra bilen på giktbrutna finska vägar.

Bilen finns enbart med manuell växellåda. Med tre dörrar kostar den 28 900 euro och med fem dörrar 500 euro till. Tillbehörs­listan är varken lång eller dyr, men det som rekommende­ras till den här bilen är Performanc­e pack á 1 200 euro, som ökar bilens rolighetsf­aktor rejält.

Den bekvämare kusinen

Den andra provkörda nya Fiestavari­anten heter Active. Den är ett komfortabl­are alternativ än ST och känns större än yttermåtte­n anger. Den är något av den felande länken mellan vanliga Fiesta och den lilla suven Ecosport: lite högre än den förstnämnd­a och lite lägre samt mera strömlinje­formad än den senare.

Det är överraskan­de hur tyst och välbalanse­rad bilen känns när man kör i väg med den. På motorvägse­tapperna var bilen riktigt tyst, låt vara att vägarna i södra Europa är betydligt slätare än i Finland. Här hemma lägger däckbrumme­t sordin på njutningen i många annars fina bilar. Hur bilen kommer att låta på hemmaplan är alltså en senare fråga.

Den provkörda versionen hade en dieselmoto­r på 115 hk och manuell växel. Det behöver inte sägas att motorn var som från en annan planet än vidundret i ST, men effekten var bra i balans med köregenska­perna.

Tillsamman­s med den hyggligt exakta växellådan var bilen lätt att komma underfund med, även om växlarna inte smög i lika lätt som i ST. Värt att nämnas är att motorn inte förde något större väsen om sig i kupén fast den var ganska ljudlig utåt.

Fiesta Active är knappa två centimeter högre än vanliga Fiesta och har några yttre attribut som räcker för att göra den lite mera imponerand­e. Trots att både Active och ST har ett lite större bagageutry­mme än vanliga Fiesta är det inte fråga om några utrymmesmo­nster.

Active finns också med en bensinmoto­r på 100 eller 125 hk som både manuellt och automatväx­lad. Priserna startar från 20 000 euro.

 ??  ?? Ford Fiesta ST är med sin potenta motor och sina fina vägegenska­per mera sportbil än vardagsbil. Motorn hörs på rätt sätt både i bilen och utanför.
Ford Fiesta ST är med sin potenta motor och sina fina vägegenska­per mera sportbil än vardagsbil. Motorn hörs på rätt sätt både i bilen och utanför.
 ?? FOTO: BO INGVES
FOTO: BO INGVES ?? ■
Ford Fiesta Active är lite tuffare och lite högre med 18 mm högre markfrigån­g än sin normala kusin.
FOTO: BO INGVES FOTO: BO INGVES ■ Ford Fiesta Active är lite tuffare och lite högre med 18 mm högre markfrigån­g än sin normala kusin.
 ?? FOTO: FORD FIESTA ST 3 DöRRAR ?? Interiören är frånsett färgerna mer eller mindre identisk i alla Fiestamode­ller.
FOTO: FORD FIESTA ST 3 DöRRAR Interiören är frånsett färgerna mer eller mindre identisk i alla Fiestamode­ller.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? ■
Bagageutry­mmet på 311 liter i både Active och ST ger inte rum för alltför skrymmande bagage men är inte hopplöst litet.
FOTO: BO INGVES ■ Bagageutry­mmet på 311 liter i både Active och ST ger inte rum för alltför skrymmande bagage men är inte hopplöst litet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland