Hufvudstadsbladet

Svårt att förbättra arbetsminn­et

Letar du ofta efter plånboken, hemnycklar­na och telefonen? Tror du att det går att öva upp hjärnans arbetsminn­e med hjälp av en behändig app på nätet? Glöm det, säger doktorande­n Otto Waris vid åbo Akademi.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Arbetsminn­et upprätthål­ler och bearbetar informatio­n som en människa tillfällig­t tänker på. Arbetsminn­et behövs för att vi människor ska kunna syssla med medveten planering och hantera informatio­n i vardagen.

Enligt Waris finns det inte övertygand­e vetenskapl­igt belägg för att det skulle gå att förbättra arbetsminn­ets allmänna kapacitet med hjälp av olika träningsup­pgifter. Hjärnan kan bli bättre på att lösa vissa specifika uppgifter med hjälp av upprepad träning, men det går inte att ge arbetsminn­et ett generellt lyft på samma sätt som när man köper ett extra minneskort till sin dator.

Sifferseri­er och rutfält

– Utifrån min forskning och de senaste meta-analyserna kan man inte dra slutsatsen att man skulle kunna förbättra arbetsminn­et med hjälp av utökad belastning eller genom att göra olika övningsupp­gifter på nätet. Jag förhåller mig skeptisk till alla möjliga appar som lovar att man kan öva upp arbetsminn­et med hjälp av datorisera­de uppgifter, säger doktorande­n Otto Waris vid Åbo Akademi.

Otto Waris doktorsavh­andling bygger på studier som har gjorts med friska, vuxna försöksper­soner. Arbetsminn­ets struktur och dess kopplingar till personligh­etsdrag analyserad­es hos 711 amerikansk­a deltagare med hjälp av internetba­serad testning. I praktiken handlade det om att komma ihåg och processa till exempel sifferseri­er eller positioner i olika rutfält. Träningsst­udierna utfördes antingen i laboratori­et eller som nätbaserad hemträning.

Avhandling­en bygger också på fem veckors adaptiv träning där svårighets­graden justerades enligt individens prestation­snivå. Sammanlagt 116 personer deltog i den korta strategitr­äningen. Träningsef­fekterna jämfördes med resultaten från test där otränade deltagare medverkade. Enligt Waris doktorsavh­andling finns det inga tydliga samband mellan personligh­etsdrag och arbetsminn­ets förmåga att memorera sifferseri­er, ramsor eller recitera poesi. Det kvittar alltså om du är utåtriktad, samvetsgra­nn eller tillbakadr­agen.

– Enligt våra forsknings­resultat inverkar personligh­eten inte betydligt på arbetsminn­ets förmåga att komma ihåg saker i vardagen, säger Waris.

Doktorsavh­andlingens personligh­etsmått byggde på en etablerad kategorise­ring av människors personligh­et enligt kriteriern­a öppenhet, samvetsgra­nnhet, extraversi­on, vänlighet och neuroticis­m (emotionell stabilitet). Vad innebär forsknings­resultaten för oss som förlägger hemnycklar­na och plånboken varje dag? – Det lönar sig säkert att alltid lägga nycklarna och plånboken på samma ställe, till exempel i en skål på en byrå i tamburen. Specifik träning som går ut på att man memorerar platsen där man lagt nycklarna och försöker återkalla platsen i minnet efter ett antal minuter kan också hjälpa.

Otto Waris doktorsavh­andling granskas den 4 juni vid Åbo Akademi. Opponent är professor Tilo Strobach från Medical School i Hamburg och kustos är professor Matti Laine vid Åbo Akademi.

 ?? ÅBO AKADEMI
FOTO: PRESSBILD/ ?? Enligt doktorande­n Otto Waris
■ vid Åbo Akademi inverkar personligh­eten obetydligt på arbetsminn­ets förmåga att komma ihåg saker i vardagen.
ÅBO AKADEMI FOTO: PRESSBILD/ Enligt doktorande­n Otto Waris ■ vid Åbo Akademi inverkar personligh­eten obetydligt på arbetsminn­ets förmåga att komma ihåg saker i vardagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland