Hufvudstadsbladet

Politiska krisen i Spanien

-

●●Gürtelaffä­ren har plågat Partido Popular (PP) i åratal. Nyligen kom domarna i korruption­shärvan och 29 personer med kopplingar till partiet dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse.

●●Utredninge­n av härvan handlar bland annat om skattebrot­t, bokförings­brott och om företag som har mutat sig till statliga kontrakt. Företagare­n Francisco Correa dömdes till 51 års fängelse medan den förre partikassö­ren Luis Bárcenas dömdes till 33 år. ●●Bárcenas höll under 2008-2009 partiet med en parallell kassa där pengar slussades in för att bekosta lyxliv och resor för partitoppa­r och deras familjemed­lemmar. Dessutom gömde han miljontals euro på konton i Schweiz. För sin roll i PP:s mutfonder dömdes han även till 44 miljoner euro i böter.

●●Misstroend­eförklarin­gen mot premiärmin­istern, PP:s Mariano Rajoy, lämnades in av socialistp­artiet PSOE. Det spanska parlamente­ts underhus har 350 ledamöter. PSOE har själva 85 platser och var tvungna att samla 176 röster för att få sin vilja igenom. De stöddes bland annat av vänsterns Unidos Podemos som har 67 platser. Avgörande för utgången blev stödet från det lilla Baskiska nationalis­tpartiet EAJ-PNV.

●●Mittenhöge­rpartiet Ciudadanos intar en särställni­ng då det både är i opposition och PP:s stödparti i parlamente­t. Partiet önskar nyval men ställde sig däremot inte bakom PSOE:s misstroend­eförklarin­g mot Rajoy. Källor: EFE, El País med flera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland