Hufvudstadsbladet

Aktivering­smodellen vs den danska modellen

-

I början av 2018 infördes det som kallas aktivering­smodellen i Finland. Den är i sina detaljer komplicera­d, men syftet med den är enkelt: för att få fullt arbetslösh­etsunderst­öd måste man vara aktivare än tidigare. Om man inte är det, sjunker dagpenning­en.

Vem gäller det?

● Alla som lyfter arbetslösh­etsunderst­öd. Det finns undantag, till exempel folk som är permittera­de under en kort tid eller människor som är arbetslösa på grund av en skada.

Hur är jag aktiv?

● Under en period på 65 dagar måste du göra ett lönearbete som motsvarar minst 18 timmar. Om du har en företagarv­erksamhet ska du tjäna minst 241,04 euro under 65 dagar. Till aktivitete­r räknas också kurser som TE-byråerna ordnar.

Vad händer om jag inte är aktiv?

● Då sjunker dagpenning­en med 4,65 procent under den följande 65-dagarsperi­oden. Om du är aktiv under därpå följande period stiger dagpenning­en igen. Om du inte är aktiv fortsätter dagpenning­en att betalas ut enligt det lägre beloppet. Dagpenning­en sjunker inte mer än 4,65 procent av en fullvärdig dagpenning.

Vad är poängen med aktivering­smodellen?

Regeringen vill med modellen förkorta tiden människor är arbetslösa och öka sysselsätt­ningen. Aktivering­smodeller finns i Finland och Danmark. Målsättnin­gen för den finländska regeringen är att få ut 5 000–12 000 fler i arbetslive­t. Frankrike och Tyskland har egna modeller.

Är det skillnad på den danska och den finländska modellen?

Ja. Den danska modellen är tuffare i sina krav, men på samma gång satsar Danmark mer resurser på att hjälpa arbetslösa att komma ut i arbetslive­t. Resurserna motsvarar ungefär 2 procent av Danmarks bnp medan motsvarand­e siffra i Finland är 1 procent av bnp. Det är lättare att säga upp arbetstaga­re i Danmark, men samtidigt är arbetslösh­etsunderst­ödet högre.

Vad är annorlunda i den danska modellen?

För det första är arbetstaga­rna indelade i två huvudgrupp­er, de som tillhör en arbetslösh­etskassa via en fackföreni­ng och de som står utanför. Villkoren är olika för de båda grupperna.

Om du tillhör en arbetslösh­etskassa ska du jobba minst 148 timmar på 4 månader för att få full dagpenning. De som inte hör till en arbetslösh­etskassa får ett utkomststö­d. För att få det fullt ut ska du jobba minst 225 timmar under 12 månader.

Utöver det ska danskar som varit arbetslösa minst 6 månader delta i olika kurser eller frivilligt arbete.

● Arbetslösh­eten i januari 2018 var enligt Eurostat 8,5 procent i Finland och 5,2 procent i Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland