Hufvudstadsbladet

● Annika Forsander Född 14.5.1965 i Gamlakarle­by Död 20.4.2018 i Helsingfor­s

- en av många vänner THOMAS HACKMAN

Docenten pol.dr Annika Forsander avled i april hemma i Helsingfor­s. Hon skulle ha fyllt 53 år en månad senare. Annikas släkt från faderns sida var från Österbotte­n och moderns släkt kom från Karelen. Mammans familj hade efter kriget evakuerats till Österbotte­n, något som kom att prägla Annikas livsverk för flyktingar och utlänninga­r. Annikas bakgrund var tvåspråkig, men hon föddes under en tid när kutymen var att bara stödja ett språk. Finska blev hennes modersmål, men hon insisterad­e ofta på att tala svenska med svensksprå­kiga och med denna övning blev hennes svenska utmärkt.

Annika studerade religionsv­etenskap och kulturantr­opologi vid Helsingfor­s universite­t. Hennes doktorsavh­andling vid Åbo universite­t 2002 handlade om invandrarn­as ställning på den finländska arbetsmark­naden under 1990-talet. Hon dedicerade avhandling­en sin mormor, som lärde henne vad det innebär att bli tvungen att fly från sitt hem. Efter doktorsavh­andlingen fortsatte Annika en tid som forskare på Centret för forskning om etniska relationer och nationalis­m (Ceren) vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan (Helsingfor­s universite­t).

För Annika räckte det inte med att bara syssla med forskning, hon ville också påverka samhället direkt. Hon anställdes 2007 som Helsingfor­s första chef för invandring­sfrågor. Sju år senare blev hon utveckling­schef för Kompetensc­entret för integratio­n av invandrare vid Arbetsoch näringsmin­isteriet. Hon innehade också flera viktiga förtroende­uppdrag, bland annat var hon styrelseme­dlem för Svenska socialoch kommunalhö­gskolan.

En röd tråd genom hela hennes forsknings- och arbetskarr­iär var främjandet av ett tolerantar­e och mera pluralisti­skt samhälle, där etniska minoritete­r och invandrare ska ha samma rättighete­r som majoritets­befolkning­en. På detta område var hon en banbrytare i ett Finland som tog stapplande steg mot internatio­nalisering. Hon uppträdde ofta i medier och gav sig gärna in i debatter. Annika var därmed en nagel i ögat för förespråka­re av en äktfinsk monokultur.

Annika reste gärna både via arbetet och under semestrar. En av dessa semesterre­sor slutade i hennes livs största tragedi. Hon förlorade sin man och flera vänner i Thailand på annandag jul 2004. Hon skadades också själv, men trots långvariga hälsoprobl­em klagade hon inte utan såg ljust på framtiden.

Annikas vänner och kolleger minns henne som en person med stark utstrålnin­g. Vissa av hennes drag kan synas motstridig­a. Hon var samtidigt sparsam och frikostig, radikal och modemedvet­en, rättfram och välvillig, ifrågasätt­ande och målmedvete­n. Hon hade en stor krets av både vänner och kolleger som hon umgicks med. Hennes tidiga död var en chock för familjen, vänner och hela migrations- och integratio­nssektorn.

Annika Forsander jordfästes tidigare i maj i Klockarmal­mens kapell i Esbo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland