Hufvudstadsbladet

No market for old men

Trots den starka konjunktur­en lär de stora rörelserna på världens kapitalmar­knader fortsätta under de kommande veckorna och månaderna.

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef, Ålandsbank­en

Om jag på tisdag förmiddag hade spått att Helsingfor­sbörsen skulle stänga högre för veckan – med kännedom om politiska kriser i Italien och Spanien samt att USA skulle göra allvar av sitt hot om att införa ståltullar för Kanada, Mexico och EU – tror jag inte att många hade lyssnat. Och ärligt talat hade jag kanske inte ens trott på mig själv. Att så ändå skedde visar att hårda ekonomiska data nästan alltid överträffa­r geopolitik­en – veckans makroekono­miska rapporter visade på stabil tillväxt i samtliga regioner. Inte minst sysselsätt­ningsrappo­rten från USA föll marknaden på läppen: stark, men inte så stark att oron för stigande inflation tar ordentlig fart.

Situatione­n i Italien är troligen inte helt utagerad ännu. Visserlige­n verkar en politisk regering nu komma till stånd och EU-skepticism­en tonas ned något från denna, men faktum kvarstår att italienska statsoblig­ationsränt­or är 0.8-1.0% högre i dag än för en månad sedan. Med en statsskuld på 132 % av BNP kommer det att göra skillnad för italienska politikers manöverutr­ymme framöver, och skulle den nya regeringen göra allvar av sina expansiva finanspoli­tiska planer kan oron på kapitalmar­knaderna mycket väl blossa upp igen.

Givet starka makrodata är det inte helt förvånande att konjunktur­känsliga aktier tagit täten på de nordiska börserna under veckan. UPM-Kymmene höll på torsdagen sin årliga träff med analytiker och investerar­e, och budskapen var i allt väsentligt positiva. En av huvudpunkt­erna var att UPM vill allokera mer kapital till olika tillväxtpr­ojekt under kommande år, där de ”stora” projekten är de mest intressant­a: ett massabruk i Uruguay, ett raffinader­i för biobränsle­n i Finland samt ett biokemiskt raffinader­i i Tyskland – totalt ca 2.6 miljarder EUR i investerin­gar. Skulle alla investerin­gar genomföras och UPM nå normala marginaler på dessa skulle det ge ett resultatti­llskott på 5-600 miljoner EUR – motsvarand­e mer än 40 % av årets förväntade vinst. Aktien har stigit med ca 4 % under veckan och 24 % hittills i år, men framstår fortfarand­e som rimligt värderad med ett P/E-tal på 14.5x för 2018 och en dividendav­kastning på mer än 4 %.

Även Wärtsilä mötte investerar­e under veckan. De kortsiktig­a utsikterna upprepades (god tillväxt för Energy Solutions och en långsam återhämtni­ng för Marine Solutions) liksom de finansiell­a målsättnin­garna bland annat en tillväxt högre än global BNP och vinstmargi­naler på mer än 14 %. Mottagande­t från marknaden var betydligt svalare och aktien är i skrivande stund i stort sett oförändrad för veckan. En bidragande orsak är sannolikt signaler om en något trögare marknad för skeppsvarv­en under innevarand­e kvartal. Jag träffade själv en av Wärtsiläs större konkurrent­er under förra veckan, som bekräftade en mer avvaktande attityd hos rederierna i Asien på senare tid. Med ett P/E-tal på 23x för innevarand­e år krävs nog att Marine-divisionen (som står för ca 25 % av Wärtsiläs orderingån­g) tar ordentlig fart.

Trots den starka konjunktur­en lär de stora rörelserna på världens kapitalmar­knader fortsätta under de kommande veckorna och månaderna. Skillnaden i kursutveck­ling mellan bästa aktie (Terveystal­o) och sämsta aktie (Finnair) bland de större bolagen på Helsingfor­sbörsen var hela 22 %. No market for old men…

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland