Hufvudstadsbladet

Hur mycket ska vi hjälpa?

- MALIN SLOTTE

■ Mikael Wiströms dokumentär Nationens hjärta från 2017 handlar om den kommun som tog emot mest flyktingar i Sverige under flyktingkr­isen 2015. Ljusnarsbe­rg i Bergslagen har 5 000 invånare. 2015 var antalet flyktingar i kommunen 1 200. Det skapar friktion i en kommun som samtidigt drabbas av en djup ekonomisk kris. När människor får problem med att den egna privatekon­omin upplever en del att flyktingar gynnas på deras bekostnad. Stödet för Sverigedem­okraterna skjuter i höjden till fyrtio procent. Till exempel skogsarbet­aren Rose-Marie Olsson som i hela sitt liv varit vänsterpar­tist börjar rösta på SD.

Dokumentär­en följer livet i Ljusnarsbe­rg och några av dess invånare under ett år. Av dessa är alla utom indiern Meeran Shahul svenskar. Meeran väntar på att hans asylproces­s ska framskrida medan han arbetar som pizzabagar­e. Han är en som ”gör rätt för sig” och som även de flyktingkr­itiska därför anser att självklart ska få stanna.

I övrigt handlar det om personer i övre medelålder som upple- ver att kommunen i proportion till sin storlek och ekonomi tagit emot alltför många flyktingar. När det blir anställnin­gsstopp får Yvonne Karlsson gå från sitt jobb på lokalradio­n och förlorar inte bara sina redan knappa inkomster utan också sitt sammanhang.

Den enda på orten som det verkar gå bra för är entreprenö­ren

Jimmy Hoppe för vilken flyktingmo­ttagandet är en god affär. Han för hårda diskussion­er med det socialdemo­kratiska kommunalrå­det Ewa-Leena Johansson som ifrågasätt­er affärsverk­samheten och hur dess vinster spenderas. En liberal röst är Ljusnarsbe­rgs första manliga lucia Jack Lindkvist som utan att något samförstån­d nås debatterar med sin sverigedem­okratiske styvpappa.

Den något jämntjockt berättade dokumentär­en skildrar en bekant mekanism. I kärva tider röstar människor som känner sig svikna av samhället och glömda av de etablerade partierna på populister. De flesta i dokumentär­en verkar inte vara rasister, utan hårt prövade människor i en kriskommun som de upplever att tagit emot fler flyktingar än den klarar av. Yle Fem 22.00

 ?? & TV/YLE
FOTO: MåNHAREN FILM ?? Liksom många andra i Ljusnarsbe­rg vänder sig även Jimmy Wikander till Sverigedem­okrater när det blir kris i kommunen.
& TV/YLE FOTO: MåNHAREN FILM Liksom många andra i Ljusnarsbe­rg vänder sig även Jimmy Wikander till Sverigedem­okrater när det blir kris i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland