Hufvudstadsbladet

Åklagaren yrkar på mord

i fallet där en 38-åriga pappa dödade sin dotter i en park i Borgå. När rättegånge­n började i går hördes mamman till den dödade flickan. Hon vittnade om ett oerhört stort kontrollbe­hov hos sin ex-man. Enligt försvaret var motivet till mordet hämnd. Om int

- SPT/HENRI FORSS nyheter@hbl.fi

Rättegånge­n mot den 38-åriga mannen som dödade sin treåriga dotter i Borgå i november inleddes vid Östra Nylands tingsrätt i går. Mannen står åtalad för mord, misshandel, hemfridsbr­ott och bortförand­e av barn. Åklagaren kräver livstids fängelse.

Mannens försvar bestrider åtalen. Mannen har erkänt att han orsakat flickans död, men försvaret hävdar att det skedde av misstag. Av den anledninge­n bör mannen dömas för dråp i stället för mord, hävdar försvaret.

Enligt åklagaren var dådet grymt och planerat. Mannen och flickans mamma var involverad­e i en vårdnadstv­ist efter att paret skiljde sig i januari 2017. Vårdnadstv­isten behandlade­s i rätten flera gånger. Enligt åklagaren hade mannen upprepade gånger hotat mamman med våld.

Bland annat trängde mannen in hos mamman och dottern i januari 2017 och misshandla­de henne. Efter misshandel­n bodde mamman och dottern på ett skyddshem i flera veckor.

En annan gång kidnappade pappan flickan och tog henne till Karibien utan att mamman visste om det. Pappan är fransk medborgare men kommer från Karibien. Mamman var tvungen att resa till Karibien för att hämta hem flickan.

Bevittnade dådet

Knivdådet skedde den 13 november. Händelsefö­rloppet började när pappan

■ tidigt på morgonen ryckte åt sig flickan när hon och mamman var på väg till dagis. Pappan hade vid tidpunkten besöksförb­ud och mamman försökte övertala honom att lämna ifrån sig flickan. Även två av mammans grannar som råkade vara på plats försökte övertala pappan att lämna tillbaka flickan.

Men i stället tog mannen flickan till en nära belägen lekpark. Mamman och grannarna följde efter. På vägen ringde mamman polisen.

När polisen anlände till lekparken råkade mannen i panik, enligt försvaret. Då tog han en kniv ur sin väska och högg flickan tre gånger i huvudet. En av poliserna tacklade mannen, men då var det redan för sent. Mamman tvingades bevittna det hemska dådet. Flickan dog i ambulansen på väg till sjukhuset.

Att mannen hade en kniv med sig tyder enligt åklagaren på att dådet var planerat. Mannen hade även sagt till en av sina vänner att han skulle döda både mamman och flickan. Därtill hade han skickat ett fotografi till mamman där han poserade med en kniv.

Försvaret säger att det var en tillfällig­het att mannen hade kniven med sig. Enligt försvaret hade han fått den av en vän som höll på att tömma sin lägenhet i samband med att han flyttade. Vännen hade sagt till mannen att han fick ta vad han ville från lägenheten.

Angående mannens ord till sin vän hävdar försvaret att orden var ogenomtänk­ta och uttalades medan de spelade datorspel över webben. Enligt försvaret menade mannen inte vad han sa.

Vid tidpunkten för dådet var mannen bostadslös och arbetslös. Enligt den toxikologi­ska rapporten var han varken berusad eller narkotikap­åverkad. Enligt den rättspsyki­atriska utredninge­n var mannen tillräknel­ig.

Enormt kontrollbe­hov

I går koncentrer­ade sig rätten på att gå igenom det skriftliga bevismater­ialet. Behandling­en gick snabbare än planerat och därför beslöt rätten även att höra mamman. Planen var att höra mamman först i morgon.

Mamman berättade om hur paret träffades i Frankrike 2007 och flyttade till Finland 2011. Enligt mamman vantrivdes mannen i Finland. Han hade svårt att få jobb och han gillade inte att mamman pratade svenska med dottern.

Därtill hade mannen problem med sin andra dotter. Hon är ungefär tio år äldre än den yngre flickan och flyttade in hos familjen efter att paret kom till Finland. Då den äldre dottern inte lydde mannen började han aga henne.

Den äldre dottern pratade om agan på skolan varefter han misshandla­de henne. Efter misshandel­n beslöt myndighete­rna att omhänderta den äldre flickan. Pappan ansåg att myndighete­rna handlade fel. Han tyckte inte att det var något fel i det han gjorde.

Enligt mamman hade den åtalade mannen ett enormt kontrollbe­hov. Han krävde att få veta var mamman och dottern befann sig hela tiden och han dök upp hos dem utan att meddela om det i förväg. Mamman sade att hon var rädd för att han skulle göra dem illa.

Enligt åklagaren var motivet för mordet hämnd. Om inte mannen fick bestämma vad som skedde med flickan skulle ingen annan heller få göra det.

Finska, svenska, franska

Till skillnad från häktningsf­örhandling­arna, där mannen uppträdde nonchalant, framstod han som ovanligt lugn under måndagens behandling. Med undantag för enstaka gånger då han viskade med sin advokat rörde han knappt på sig.

Rättegånge­n gick på finska, svenska och franska. Mannen som varken pratar svenska eller finska hade två tolkar som översatte allt som sades.

Östra Nylands tingsrätt har reserverat tre dagar för rättegånge­n. På onsdag och torsdag kommer rätten att höra vittnen. Totalt nio personer väntas vittna under rättegånge­n.

 ?? Foto: Lehtikuva/martti kaiNuLaiNe­N ?? Den 38-årige man som åtalas för att ha mördat sitt barn i en lekpark ställs till svars för dådet vid Östra Nylands tingsrätt i Borgå. Hans försvar sköts av advokat Matti Kauppi.
Foto: Lehtikuva/martti kaiNuLaiNe­N Den 38-årige man som åtalas för att ha mördat sitt barn i en lekpark ställs till svars för dådet vid Östra Nylands tingsrätt i Borgå. Hans försvar sköts av advokat Matti Kauppi.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? Rättegånge­n mot den 38-åriga mannen som åtalas för mordet på sin dotter pågår i tre dagar i Östra Nylands tingsrätt.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N Rättegånge­n mot den 38-åriga mannen som åtalas för mordet på sin dotter pågår i tre dagar i Östra Nylands tingsrätt.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Många Borgåbor visade sin sorg genom att lägga ner ljus, mjukisdjur och blommor utanför lekparken där den lilla flickan dödades av sin far.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Många Borgåbor visade sin sorg genom att lägga ner ljus, mjukisdjur och blommor utanför lekparken där den lilla flickan dödades av sin far.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland