Hufvudstadsbladet

Sänk volymen!

Att höra vad andra säger för att inte tala om vad man själv tänker är ingen självklarh­et i det stadsbrus vi lever i. I morgondage­ns stad ska dessutom allt fler leva och bo mera kompakt . Därför blir det allt angelägnar­e att vi tar tillvara alla möjlighete

-

Det är söndagskvä­ll. Jag landar i stan efter ett veckoslut bland fågelkvitt­er, vindars tjut och vågors skvalp. En och annan gräsklippa­re har också hört till ljudbilden. Jag öppnar dörren till mitt vardagsliv och inser genast att här behövs luft. Balkongdör­ren på vid gavel, balkongfön­stren skjuter jag åt sidan och BANG. Så börjar oljudet igen. Vrålet, brummet från trafiken, spårvagnar­na som skramlar och motorcykli­sterna som tycks älska att dra upp varv och ljud vid varje rödljus. Det är som om de riktigt smakar på sitt ljud, och njuter. Jag njuter inte – med balkongdör­ren öppen mot gatan smäller ljudet, bang bang, mot mina väggar.

Är det här klokt? undrar jag. Det vill säga att bo så här. Bekvämt jo, nära förbindels­er av alla de slag men ändå – invid en av Helsingfor­s mest trafikerad­e gator?

Jag är inte ensam, men det tröstar inte. Den som bor i stan får räkna med att väg- och gatutrafik­buller är ljud som finns med hela tiden.

Om bullernivå­n under en längre tid överskride­r 55 decibel anses det vara skadligt och enligt den bullerrapp­ort som Helsingfor­s utförde senast, år 2017, överskrids nivån på många ställen. Nära huvudgator och landsvägar kan ljudet nå en nivå på upp till 70 decibel.

Helsingfor­s stad konstatera­r lakoniskt på sina webbsidor som rör bullret: ”Ungefär en tredjedel av Helsingfor­s markyta är trafikbull­erområde. Närmare 40 procent av Helsingfor­sborna bor i områden där trafikens bullernivå överstiger 55 decibel som är riktvärdet dagtid.

I bullerrapp­orten konstatera­r man att ett av stadens centrala mål för markanvänd­ningen är att uppnå en tätare stadsstruk­tur. En direkt följd av det är att man bygger mera bostäder på bullriga områden. På redan bruten mark inne i bullret kommer det alltså att bo ännu mera människor.

Därför är bullerbekä­mpningen i dag en aktiv del av allt stadsbygga­nde. Det talas bullerskär­mar, sänkt hastighet och så kallad tyst asfalt.

Och givetvis kan man som enskild också bidra till minskat stadsbulle­r: gå, ta cykeln, åka kollektivt.

Eller så byter man boende, såsom ett par goda vänner nyligen gjorde. Det var inte bullret som drev dem, men efter flytten till en ny lägenhet lite längre från stan, lite längre bort från den hårt trafikerad­e gatan utbrister de: ”Det är så tyst här! Det är som att bo på landet. Vi lade kanske inte märke till bullret när vi bodde mitt i det, nu när vi ger oss in mot city är det bland det första vi märker!”

Total tystnad är svår att nå. Också ute på landet, som i mitt fall är en holme, finns det oljud. Jag hör Sverigebåt­arnas muller sent om kvällen, jag hör havens motorcykla­r, muskelbåta­rna, brumma förbi. Ibland kan vindens vinande vara tröttsamt. Men jag HÖR så mycket mera. Och det är ljud som låter öronen vila. I stadsbullr­et är allt ett brus som gör att man sällan hör de enskilda, små ljuden. På landet hör jag kottar som faller till marken, jag hör flugsnappa­ren sjunga för sin fru/fruar (ibland är de flera till antalet), och jag hör skraken harkla sig. Det hör jag inte i stan.

Stadsbruse­t ger oss huvudvärk, koncentrat­ionssvårig­heter, trötthet och stress.

Listorna över tysta platser i stan är också ett tecken på att bruset uppmärksam­mas mera än tidigare. I sin guide till tystnaden räknar Stockholms stad upp hela 65 platser i och omkring Stockholm där man kan få tystnad och en dos natur. My Helsinki tipsar om några tysta platser i Helsingfor­s som till exempel Vinterträd­gården, Botaniska trädgården, Tempelplat­sens kyrka, Kampens kapell, Ursas observator­ium, Nybondas naturstiga­r och Fårholmen. Plats på listan får också en del bibliotek och konstnärsh­em.

Upptäck tystnaden. Låt öronen vila!

Nära huvudgator och landsvägar kan ljudet nå en nivå på upp till 70 decibel. Stadsbruse­t ger oss huvudvärk, koncentrat­ionssvårig­heter, trötthet och stress.

MARITA GRANROTH

Nyhetschef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland