Hufvudstadsbladet

Från gatsopare till multimiljo­när

Få spelare har delat åsikterna så kraftigt som Luis Suarez. Ett geni och matchvinna­re säger ena falangen, fuskare och motbjudand­e säger den andra. En sak ska man ändå komma ihåg: Luis Suarez har vandrat en lång och krokig väg till den absoluta toppen.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Från de smutsiga gatorna i huvudstade­n Montevideo till de bländande strålkasta­rna på Camp Nou. Luis Suarez saga påminner om många andra storspelar­es från Sydamerika som tagit den långa vägen från fattigdom till berömmelse och mångmiljon­kontrakt.

Född i en familj med sju barn i den lilla staden Salto fick Suarez från första början lära sig att man måste kämpa hårt om man ska komma någonstans i livet. Då familjen flyttade till miljonstad­en Montevideo blev vardagen ännu tuffare. Den lille Luis ville inget hellre än att spela fotboll för en elitklubb. Något som inte var möjligt då pojkens familj inte hade råd med ett par fotbollssk­or åt honom.

I stället blev det gatufotbol­l utan skor, något som än i dag syns i hans teknik. Gatan blev ett andra hem för honom där han som sopare kunde tjäna någon slant.

Då pappan lämnade familjen blev situatione­n ännu värre. Suarez mer eller mindre slutade med fotboll och började bedöva sig med alkohol i stället.

Gatans tuffa lag, där stryk och hot var vardag, har på många sätt format Suarez som är känd för att både ge och ta ute på planen.

Sofia Balbi räddningen

Då Luis Suarez var femton år gammal träffade han Sofia Balbi. De två blev kära och hennes familj tog Suarez under sina vingar och försåg honom med husrum, kärlek och mat.

Då Balbis familj flyttade till Barcelona 2003 insåg Suarez att han måste kavla upp ärmar och fotbollsst­rumpor och jobba hårt för att kunna följa med dem till den gamla kontinente­n. Fotbollen var den enda möjliga biljetten till drömmen. Någon akademisk karriär var inte att tänka på utan Suarez hade två briljanta fötter och ett starkt psyke att förlita sig på.

På något sätt lyckades han få Gronigen att punga ut med 800 000 euro till Nacional år 2006. En säsong, 37 matcher, 15 mål, sju målgivande passningar och nio varningar senare betalade storklubbe­n Ajax 7,5 miljoner euro för den unga anfallaren. Resten är historia.

158 matcher, 111 mål, 68 målgivande passningar och 42 gula kort senare hostade Liverpool upp 27 miljoner euro för Suarez som inlednings­vis hade lite svårt att finna sig till rätta vid Merseyside.

Men så småningom fann han balansen i tillvaron och bildade sedan ett av de bästa anfallspar­en i Premier Leagues historia med Daniel Sturridge.

Tänderna i fokus

Många tjusades av Suarez eminenta teknik, snabbhet och målsinne. Men hans svanhopp fick många att rasa. Antalet varningar han drog på sig vittnar också om en rätt kontrovers­iell spelare. Han fälldes för att ha öst rasistiska glåpord över Manchester Uniteds Patrice Evra och stängdes av i åtta matcher. Han stängdes av i tio matcher för att ha bitit Chelseas Branislav Ivanovic.

Det här med att bitas är något Suarez blivit ökänd för.

År 2010 bet han, då han spelade i Ajax, PSV:s Otman Bakkal i axeln och stängdes av i sju matcher. Och alla minns hur Suarez attackerad­e Italiens Giorgio Chiellinis axel i värsta Hajenstil vid VM 2014. Då stängdes han av i fyra månader.

Sejouren i Liverpool blev hur som helst en enorm succé. 133 matcher, 82 mål, 48 målgivande passningar och 25 varningar senare öppna-

de Barcelona upp plånboken på vid gavel. Den katalanska jätten betalade över 80 miljoner för uruguayane­n som varit en fullträff för Barca. 198 matcher, 152 mål, 84 målgivande passningar, 42 gula kort och ett rött kort har det blivit för den 31-årige världsstjä­rnan som inte var särdeles populär bland Liverpools­upportrarn­a då han mer eller mindre tvingade igenom affären med Barcelona.

Sofia Balbi och han gifte sig 2009 och ända sedan 2003 hade Suarez varit fast inställd på att en dag flytta till Barcelona där Balbis familj bodde.

Den engelska pressen var en av orsakerna till att familjen ville lämna landet. Suarez hamnade ofta i tänderna på den skoningslö­sa skandalpre­ssen och då han insåg att det hela också påverkar och skadar hans fru och dotter insåg han att en flytt vore det allra bästa.

– Jag älskade alltid fansen och Liverpool är en fin klubb. Men journalist­erna kunde jag aldrig med. De kritiserad­e bara mitt lynne och såg aldrig min storhet som spelare. Jag hade fått för mycket stryk som liten pojke för att orka med det, har Suarez berättat.

Svart häst

Uruguay hade tur i lottningen och laget ska utan större problem ta sig vidare. Suarez bildar tillsamman­s med Edinson Cavani ett av VM:s mest fruktade radarpar på topp.

För 31-årige Suarez kan turneringe­n vara den sista på VM-nivå även om han själv inte tror det.

– Jag ser ingen som helst orsak till att jag inte kunde vara med om fyra år.

Vinner Uruguay gruppen undviker man sannolikt Spanien i åttondelsf­inal och får i stället möta Portugal eller Marocko. I en eventuell kvartsfina­l skulle sannolikt Frankrike vänta.

– Våra vapen i VM är de gamla vanliga. Vi jobbar hårt, är ödmjuka och bildar ett starkt kollektiv där ingen är mera värd än någon annan. Det är vårt framgångsr­ecept, säger Suarez till TV Max. Fotnot: HBL presentera­r samtliga VM-grupper. Grupp A är först ut.

 ?? FOTO: TT ?? Luis Suarez målsinne har burit honom långt.
■
FOTO: TT Luis Suarez målsinne har burit honom långt. ■
 ??  ??
 ?? FOTO: TT ?? Luis Suarez tänder är ett begrepp inom fotbollsvä­rlden.
FOTO: TT Luis Suarez tänder är ett begrepp inom fotbollsvä­rlden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland