Hufvudstadsbladet

Längre, mera och billigare

Efter årsskiftet blir det dyrare att åka spårvagn från Stockmann till Tullbommen i Tölö, men för merparten är fördelarna fler än nackdelarn­a. Det säger Helsingfor­sregionens trafik HRT.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen läggs om. Om allt går som planerat gäller nya zoner och biljettpri­ser från och med början av 2019. Enligt Helsingfor­sregionens trafik HRT ska största delen av stadsborna få tillgång till ett smidigare trafiksyst­em – biljettern­a blir lite förmånliga­re, de gäller en längre tid och omfattar större områden.

Man kan väl kalla det årtiondets reform för minst så länge har politiker, tjänstemän och trafikplan­erare förberett de nya biljettzon­erna i huvudstads­regionens kollektivt­rafik. Enligt HRT:s styrelseor­dförande Tatu Rauhamäki (Saml) kan förnyelsen till en början verka krånglig ”men det blir enklare så fort man förstår”.

Först gäller det kanske att begripa varför man snart ska betala mera för en enkel spårvagnsb­iljett som gäller i Mattby i Esbo, trots att man bara behöver åka från centrum till Tölö.

Förklaring­en är enligt HRT den att det skulle ha varit så liten prisskilln­ad mellan biljettern­a i zon A och zon B och det är samma sak med de övriga zonerna.

Sammantage­t, säger HRT, går biljettpri­serna ned med 3,4 procent.

– Enligt prognosern­a kommer resorna i kollektivt­rafiken att minska en aning i Helsingfor­s centrum. Det betyder att fler väljer att promenera och cykla, säger Mari Flink som är chef för kundrelati­oner och försäljnin­g vid HRT.

Nyheten om biljettpri­serna och den effekt som de förväntas ha på kollektivt­rafiken i huvudstade­n kommer bara en vecka efter att Helsingfor­s stads trafikverk HST med stadsfullm­äktiges godkännand­e beställt nya låggolvssp­årvagnar till ett värde av

30 miljoner euro. Staden utvidgar också kraftigt spårvägsnä­tet.

– Många linjer går från zon A till zon B, påminner HRT:s vd Suvi Rihtniemi.

Helsingfor­sregionens trafik har inte plockat upp de nya biljettpri­serna ur kaninhatte­n. Förslaget om zoner och biljettpri­ser bygger på åratal av forskning och diskussion­er.

– Men, säger Mari Flink, i trafikprog­noserna ingår inte människor. Riktiga människor kan i verklighet­en bete sig på ett helt annat sätt.

Biljett- och zonreforme­n ska ändå bättre än tidigare beakta just verklighet­en.

– Utgångspun­kten är att sudda ut kommun- och stadsgräns­er och i stället beakta stadsborna­s vardag, säger Tatu Rauhamäki.

Möjligt att tycka till

Några andra förändring­ar är att åldersgrän­sen för barnbiljet­t stiger till 17 år, att tiden för omstigning förlängs till 80 minuter samt att seniorerna som fyllt 70 år får 50 procent rabatt mellan klockan 9 och 14.

Zoner och priser ska ännu godkännas av HRT:s styrelse. Också medlemsstä­derna får ännu säga sitt. Förslaget slussas inte längre vidare till fullmäktig­epolitiker­na då dessa tidigare har okejat HRT:s riktlinjer och även har diskuterat zonindelni­ngen.

– Biljettpri­serna är förstås en nyhet och det är helt möjligt att någon också vill titta på dem. HRT utgår från att kollektivt­rafikens resor också i fortsättni­ngen subvention­eras av medlemsstä­derna med 50 procent, säger Tatu Rauhamäki.

Om zonindelni­ngen och biljettpri­serna får grönt ljus träder de i kraft i början av nästa år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Det blir dyrare att åka spårvagn i Helsingfor­s men med samma
■ enkelbilje­tt kommer man också längre, till och med till Esbo. Fast då måste man också byta färdmedel.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Det blir dyrare att åka spårvagn i Helsingfor­s men med samma ■ enkelbilje­tt kommer man också längre, till och med till Esbo. Fast då måste man också byta färdmedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland