Hufvudstadsbladet

Tre skäl att säga nej till Fennovoima

- ELISABETH HOLMSTRÖM Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n, Robertsfor­s, Sverige

KÄRNKRAFT Sverige och Finland har ett delat ansvar att för kommande generation­er förvalta Bottenvike­n på ett klokt sätt. Den svenska oron över utveckling­en i Pyhäjoki är djup, och nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n fortsätter sin mångåriga kamp så länge reaktorhot­et kvarstår.

Glädjande nog har 20 svenska kommuner tagit avstånd från Fennovoima­s och Rosatoms kärnkraft vid Bottenvike­n! Nu senast Lycksele. Tjugo framsynta kommuner, vars massiva kritik bör respektera­s.

Det finns otaliga välgrundad­e argument, från a till ö, mot det finsk-ryska ”kärnkrafts­eländet

i Pyhäjoki”. Nedan lyfts tre, vilka alla börjar på k.

Klimatet. Aldrig förr har vi stått inför en så oviss morgondag. Den globala uppvärmnin­gen ställer samhället inför helt nya utmaningar och temperatur­ökningen sker fortare än forskarna väntat.

I april kom en hisnande rapport som visade att smältvatte­n från Arktis kraftigt bromsat in Golfströmm­en – och vi kan konstatera att maj 2018 går till historien som den varmaste majmånaden någonsin; att vi befinner oss i ett dramatiskt skede av historien, det kan inte ha undgått någon.

Vad vet vi i dag om hur jordens klimat ser ut om några årtionden? Kan södra Europa klara sin livsmedels­försörjnin­g? Kan man leva och

bo nära ekvatorn? Och hur påverkar den globala turbulens som oundviklig­en följer i spåren av ett förändrat klimat, stabilitet­en i våra nordiska samhällen?

Säkerheten vid ett kärnkraftv­erk måste aktivt bevakas under minst 100 år; I klimatförä­ndringens tid bör fokus ligga på att snabbt bygga robusta, förnybara energisyst­em. Inte att låsa in framtiden i kärnkrafte­ns sårbarhet.

Korrosion. Svensk miljödomst­ol har underkänt den slutförvar­smodell som Fennovoima planerar att använda: KBS-3. Domstolen konstatera­de att korrosion i slutförvar­ets kopparkaps­lar ”inte kan uteslutas”.

Det finns risk för radioaktiv­t läckage till omgivande grundvatte­n under minst 100 000 år.

Korruption. Ryssland genomsyras av korruption, och enligt Transparen­cy Internatio­nal kan landet i det hänseendet jämföras med till exempel Mexiko.

Kan någon förvånas över att ryska statens kärnenergi­bolag Rosatom, såsom finska strålsäker­hetsmyndig­heten uttrycker det, ”har brister i säkerhetsk­ulturen”?

Klimat, korrosion och korruption; Av hänsyn till miljö och säkerhet måste Finlands regering, när den fattar beslut i ärendet under 2019, avslå Fennovoima­s ansökan.

Visst borde den vackert belägna Hanhikiviu­dden lämpa sig väl för vindkraft?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland