Hufvudstadsbladet

Den förlorade sonen

”Där Sanches, trots sin unga ålder, var given i Benfica och något av supportrar­nas kelgris blev vardagen i Bayern en chock.”

- JONAS VON WENDT reporter

Då Portugal vann EM för två år sedan var experter och supportrar ense. Renato Sanches gick en stor framtid till mötes. Sommaren 2018 är det bara att konstatera att allt gått på tok sedan dess.

Den atletiske och väldigt mogna 18-åringen tjusade en hel värld med sitt fysiska och tekniska spel på det portugisis­ka mittfältet. Nästa steg mot den yttersta världselit­en skulle han ta i Bayern München.

Den nu 20-årige Sanches fick en rejäl chans i storklubbe­n. Han spelade från start i fyra av lagets sex inledande matcher men fann sig efter det på bänken då han inte klarade av att anpassa sitt spel till de normer som gällde under Carlo Ancelotti.

Den italienska stortränar­en bedyrade att Sanches kommer att få flera chanser men då säsongen summerades hade han bara spelat nio matcher från start. Det gjorde att han miste sin plats i landslaget och inte fick vara med i Confederat­ions Cup. I stället förpassade­s han till U21-laget.

Där Sanches, trots sin unga ålder, var given i Benfica och något av supportrar­nas kelgris blev vardagen i Bayern en chock. Kravnivån i Bayern är en helt annan, kulturen likaså och behärskar du inte språket blir vardagen plötsligt väldigt tuff för en tonåring. Lägg till att världsstjä­rnor som Arturo Vidal, Xabi Alonso och Thiago Alcantara konkurrera­de om samma platser och man förstår att ynglingen kände sig lite vilsen.

Ancelotti är ingen stor utvecklare av spelare. Ancelotti är ute efter resultat och efter att få ut maximal effekt ur sina spelare. Hur trevlig italienare­n än må vara var karriärste­get olyckligt för Sanches. Ingen vet hur bra Sanches blivit om en viss Pep Guardiola varit kvar i klubben. Guardiola har som bekant en förmåga att forma och förädla unga spelare.

Sommaren 2017 tog Bayern beslutet att låna ut Sanches till Swansea. Detta i hopp om att Sanches där skulle få mera speltid och finna sitt självförtr­oende.

Enligt Paul Clement, som var manager för Swansea då Sanches anlände, fick han en ung spelare med självförtr­oendet kört i botten till Wales.

– Han var betydligt mer förstörd på det mentala planet än jag anat. Det var en ung pojke med hela världens tyngd på sina axlar, minns Clement i Daily Mail.

– På träning, utan press, var han den bästa spelaren på planen. Briljant. Men då det blev match tog han felbeslut på felbeslut.

I Swansea blev han utfryst av resten av spelarna. I Bayern fanns det ändå spelare som höll honom om ryggen, bland andra David Alaba, men i Premier League fick han snabbt erfara att du är just en så bra spelare som du var i förra matchen. Vad du gjort en sommar tidigare intressera­de ingen.

Hans lånekontra­kt med Swansea tar slut i sommar och han återvänder till Bayern i juli. Hur hans sviktande form och dåliga självförtr­oende ska gå ihop med nya tränaren Niko Kovacs tänkesätt är ett stort frågetecke­n. Kovac vill ha koll på allt och alla. Och frågan är om kroaten är rätt man att lirka fram det spel Sanches har gömt någonstans i den 176 centimeter långa kroppen.

Sommaren 2016 kändes det givet att Sanches dominerar på det portugisis­ka mittfältet i VM. Nu finns han inte ens med i truppen.

Mittfältar­en är ytterligar­e ett exempel på att det här med att välja rätt klubb och rätt omgivning alltid borde vara viktigare än storleken på lönechecke­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland