Hufvudstadsbladet

Kunskap – vad behöver vi kunna?

-

När jag tänker tillbaka på min skolgång är det tre saker jag önskar vi hade lärt oss. Nu är det ju kanske så att vi lärde oss dem – i någon mån – men jag har kanske glömt dem för att de inte kändes relevanta då.

Den första är skattefråg­or: mera detaljerat om beskattnin­g, till exempel hur jag gör med resor från och till hemmet. Det andra är offerter: att konkurrens­utsätta, göra en offertrund­a och analysera svaren. El, försäkring, målning, resor … allt möjligt – offerter behöver vi till allt. Den tredje är bilkunskap: baskunskap om bilar. Så att jag inte behöver läsa på innan jag för bilen på reparation.

Den kunskap vi inte hittar genom att googla är analytiskt och abstrakt tänkande, förmåga att greppa stora helheter samt utveckling­sförmåga.

Samtidigt funderar jag om detta är kunskap som vi borde lära oss eller är det informatio­n som vi lätt kan hitta? Den mesta informatio­nen hittar vi på Google eller Youtube. Årtal, ställen, platser och människor. Beskattnin­g, bilkunskap och offerter, det torde man kunna googla fram.

Men den kunskap vi inte hittar genom att googla är analytiskt och abstrakt tänkande, förmåga att greppa stora helheter samt utveckling­sförmåga. Och en kunskap som jag tycker vi talar väldigt lite om är den tysta kunskapen. Den kunskap som går från generation till generation, eller från sakkunnig till sakkunnig. Den man samlar på sig genom att ”ha varit med förr” som vi säger i Borgå.

En annan viktig kunskap är ifrågasätt­andet och kritiskt tänkande som hör ihop med det analytiska tänkandet. Dessa ovannämnda kunskaper kan inte ersättas av artificiel­l intelligen­s, Google eller Youtube. Så är det inte dessa kunskaper vi borde fokusera på?

LISELOTT SUNDBäCK Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland