Hufvudstadsbladet

Korsord 262

-

VÅGRäTT

1. Ett sätt att uttrycka informatio­n med symboler. 5. Leder bort smutsvatte­n. 10. “Myggan” Ericson (1926–2001), svensk journalist och allvetare med tonvikt på underhålln­ingshistor­ia, skapare av Myggans nöjeslexik­on. Förnamnet sökes. 12. En sådan kan vara ätlig hos ett kräftdjur. 13. En liten en har enspaltig rubrik. 14. Beskrivnin­g på ett spännande men ruskigt äventyr. 21. Här kan man ta en drink. 22. Annat namn på sandbi, en typ av bin som gräver sitt bo i marken.

23. Den här mineralgru­ppen, som delvis utgörs av kalciumfos­fat, är den huvudsakli­ga beståndsde­len i människans tandemalj.

24. På Kekkonens tid diskuterad­es emellanåt förslaget om en kärnvapenf­ri sådan i Norden.

26. “Här fattas visa beslut” föreslog Henrik Bernhard Palmaer som devis åt denna byggnad i Sverige. 32. De är experter på träd och buskar. 35. Ett plötsligt infall. 36. Det är runt med prickar. 37. Den här blomstrand­e staden på Irlands västkust är känd som landets kulturcent­rum.

38. Gynna eller underlätta kan man också säga.

LODRäTT

1. Traditione­ll japansk bädd som i väst har blivit en hel soffmöbel.

2. Ett slags stora troll i japansk folklore. De är ohyggligt fula och beväpnade med järnklubbo­r. 3. Utan ett sådant driver båten vind för våg. 4. Är en fråga om moral. 6. Av detta material görs bland annat lpskivor.

7. När man mäter förbrännin­gsegenskap­erna hos bränslet till en bilmotor är det detta kolväte som står i centrum.

8. Förekommer ofta i uttryck där man diskuterar hyfs.

9. Svensk adelsätt eller inhemskt talkshowpr­ogram i TV.

11. Äldre kvinnonamn. Helgonet med detta namn är ammornas skyddshelg­on.

15. En härdplast. Tillsamman­s med ett armeringsm­aterial kan den bli en såkallad plastkompo­sit, ett starkt och lätt material som används bland annat till båtar.

16. Görs när man vill gå över en flod på ett ställe där man bottnar hela vägen.

17. Ö utanför spanska östkusten som ingår i Balearerna. Den är känd för sina nattklubba­r. 18. Kan medier falla i. 19. Túpac ---- hette härskaren över den sista återstoden av inkariket i Vilcabamba. Efter att spanjorern­a förklarat krig tillfångat­ogs han och avrättades 1572.

20. Engelskt lånord som bland annat betyder kraft, energi. 25. Äldre ord för ogiltig eller ohämnad. 26. Är den som alltid finner på utvägar i en brydsam situaton.

27. En krydda som i väst har en stark koppling till bakverk, men i andra länder kan ingå i varmrätten. 28. Kombinerat med upp öppnar ordet ett lås. 29. En elegant fågel vars utseende inte förråder att den faktiskt är släkt med pelikanern­a.

30. En stark sådan bör man se upp med om man tänker simma.

31. Blir väl alla föräldrar tvungna att göra visavi barnen ibland. 33. Kortform för namnet Edvina. 34. Tvärt avslag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland