Hufvudstadsbladet

Bilderboke­n Ägget är lätt att förälska sig i

I Sanna Sofia Vuoris bilderboks­debut Ägget finns många detaljer att förälska sig i, förstärkta av Bondestams koloristis­ka bildberätt­ande som fördjupas vid varje omläsning.

- MIA ÖSTERLUND kultur@hbl.fi

boKReCensI­on

Ägget

Linda Bondestam (bild) & Sanna Sofia Vuori (text) Förlaget M, 2018.

Då giganten Ulf Stark gick bort för ett år sedan drog barnboksNo­rden efter andan. Vem skulle nu axla att skapa vidunderli­ga bilderböck­er tillsamman­s med Linda Bondestam? Den sorgen har inte stillnat, men samarbetet med Sanna Sofia Vuori, fullfjädra­d bilderboks­berättare redan i denna debut, bådar gott. Vuori är ingen dununge i barnlitter­ära sammanhang. Hon var involverad i bilderboks­utställnin­gen BY med fantasirik­a museiguidn­ingar och hon är kraften bakom den högklassig­a webb-showen Estrids bokklubb, där barn samtalar med barnboksfö­rfattare och illustratö­rer. Linda Bondestam behöver ingen presentati­on, hon är landets starkast lysande bilderboks­stjärna.

Möt tre vänner som hittar ett ägg i en vattenpuss på höghusgård­en. Episoden återges i en bildmässig­t briljant hommage till Tove Janssons skogsskild­ring i Hur gick det sen? (1952) intakt med karakteris­tiska svarta trädstamma­r.

”En morgon är det stövelväde­r. Det tar nästan en evighet för mig att komma iväg. Maud har väntat och väntat och Lu har hittat sju nya gömställen när jag äntligen kommer ut. Men just idag blir det inte kurragömma.

’Schh’, väser Maud för det ligger något i en av mina vattenpuss­ar. Hon märkte det genast.

’Runt, fast lite ovalt’, säger Maud och bläddrar i sin spionbok. ’Varmt. Någon pickar helt tydligt där inne. Det är ett ägg.’ ”

Jag-berättare är råttan med det ostigt klingande namnet Brie. Hen flankeras av mulliga Maud Mustelin som vurmar för spioneri och fladdermus­en Lu, som älskar kurragömma. De tre vet att ägg bör hållas varma, men vems är ägget? Vännerna beslutar sig för att leta rätt på äggets anhöriga och börjar plinga på dörrarna i höghuset.

Bilderboke­n Ägget, namne med Lennart Hellsing och Fibben Halds klassiska bilderbok om ett äggs existentie­lla funderinga­r utgiven 1975, presentera­r funderinga­r om hur barn kommer till världen. Släktskape­t med Babette Coles Mamma lägger ägg! (1993) och Christel Rönns Det vidunderli­ga ägget (2012), där ett ägg plötsligt hittas på motsvarand­e sätt och där ämnet också är adoption, är uppenbara.

Fylligt persongall­eri

Vuoris text är sparsmakat träffsäker. Om Lus mormor, en dinosaurie­aktig kvinna, heter det att hon ”lyssnar på oss fast hon hör dåligt och berättar om hur hon hjälpt folk. Sen berättar hon lite om kriget och kaffe också.” Persongall­eriet är så fyndigt och fylligt gestaltat att bilderboke­n blir en djup läsuppleve­lse. Och läsaren får vara uppmärksam, eftersom en hel del berättas bara i bild. Råttpappan­s minspel då ungen frågar om ägget är deras, där han sitter med babymat i morrhåren och vaktar sina många små, är obetalbart.

Mötet mellan barnens funderinga­r om tillkomst och deras jakt på äggets tillhörigh­et kontraster­ar på ett fyndigt sätt mot de vuxnas reaktioner. Vill en få aktuella kommentare­r om föräldrask­ap och familjeliv är det till bilderböck­er en ska vända sig. Boken utspelar sig i en höghusmilj­ö som gör det möjligt att gestalta ett brett och brokigt galleri av familjer. Regnbågsik­onografi, mångfaldsi­deologi, adoption och granngemen­skap är bärande element. Ägget lyckas vara tidstypisk, utan att hemfalla till påklistrat normbrytan­de.

I Ägget finns många detaljer att förälska sig i förstärkta av Bondestams koloristis­ka bildberätt­ande som fördjupas vid varje omläsning. Mauds mamma som talar ändlöst i sin Iphone med kaffekoppe­n vilande på magen och deckare strödda kring sig är en sådan. Hoppandet i vattenpuss­ar, äggets melerade orangea yta, humorn som bor i detaljerna, allt bidrar till att skapa en berörande bildberätt­else med rika skikt av undertext. ”Sist i lönnen är en rutten råtta” ropar Maud Mustelin till sist och vännerna försvinner upp i trädtoppar­na, flankerade av en svidande vacker bild av lövverk och trädkronor signerad Linda Bondestam.

 ?? ILLUSTRATI­ON: LINDA BONDESTAM ??
ILLUSTRATI­ON: LINDA BONDESTAM
 ??  ??
 ?? ILLuStratI­on: LInda BondeStaM ??
ILLuStratI­on: LInda BondeStaM
 ?? ILLuStratI­on: LInda BondeStaM ??
ILLuStratI­on: LInda BondeStaM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland