Hufvudstadsbladet

Vd jämförde homosexuel­la med drogmissbr­ukare

Pori Jazz nya vd får gå efter sina uttalanden om homosexuel­la och homosexual­itet. Efter en intervju i Satakunnan Kansa uppmanade både riksdagsle­damöter och artister till bojkott av festivalen.

-

Styrelsen för Pori Jazz meddelade i ett pressmedde­lande i går att den nyutnämnde vd:n för festivalen, Aki Ruotsala, får gå före han ens hunnit börja. Orsaken är ”uttalanden i offentligh­eten i dag som är emot festivalen­s värderinga­r”.

Ruotsala skulle börja på sin post i augusti.

Händelsefö­rloppet eskalerade snabbt under gårdagen. Det började med att Satakunnan Kansa i en artikel skrev att Aki Ruotsala gett sitt aktiva stöd till den kristna kampanjen Nuotta, vars huvudsakli­ga budskap är att man kan ”bli helad och tillfriskn­a från homosexual­itet”.

När han ombads kommentera det svarade han till tidningen:

– Jag vill inte kategorise­ra människor. Jag anser att det inte finns homosexuel­la, det finns bara homosexual­itet. Men jag vill inte ta ställning till om homosexual­itet är synd eller inte då jag inte är teolog.

I intervjun framstår det också som om Ruotsala jämför droganvänd­ning och homosexual­itet med varandra.

I sociala medier kommentera­de många fallet. Artister uppmanade till bojkott av festivalen. Jazzfestiv­alens styrelse snabbsamma­nkallades och beslutade att arbetsavta­let med Ruotsala hävs.

Styrelseor­dförande Hannu Jaakkola beklagar i pressmedde­landet situatione­n både för Pori Jazz men i synnerhet med tanke på sexuella minoritete­r.

– Pori Jazz tar helt och ovillkorli­gen avstånd från alla former av diskrimine­ring. Vi är en jämlik och diskrimine­ringsfri festival. De här värderinga­rna delas av styrelsen och hela personalen. Vi ber om ursäkt av alla dem som har berörts och sårats.

Stöd från KD

Aki Ruotsala gick för egen del ut med ett pressmedde­lande där han bad medierna att rätta felaktiga uppgifter.

– Jag jämställer inte homosexual­itet och droganvänd­ning och jag har ingen kompetens att bedöma någondera. Alla människor har rätt att fritt definiera sin identitet. Vi måste acceptera alla människor oavsett deras sexuella läggning.

Kristdemok­raterna Sari Essayah och Päivi Räsänen tog däremot Ruotsala i försvar i går– Ruotsala har ställt upp för partiet i kommunalva­l och varit ordförande för ungdomsorg­anisatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland