Hufvudstadsbladet

Skilsmässo­barn ska få rätt att träffa viktiga närstående

Om drygt två veckor överlåter regeringen ett lagändring­sförslag som gäller vårdnaden om barn. På grund av den brådskande vårdreform­en, kommer riksdagen att behandla lagförslag­et först i höst.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Syftet med lagen är att trygga en vårdnad som bygger på trygga och nära människore­lationer, i synnerhet mellan barnet och föräldrarn­a. Genom att förnya lagen vill man stärka barnens rätt att delta i behandling­en av ärenden som gäller dem själva. Dessutom ska lagen uppdateras för att motsvara dagens samhälle där det finns en allt större mångfald av olika sorters familjer.

– Det här är ett av regeringen­s viktigaste, positivast­e och mest lyckade projekt. Lagen har inte förnyats sedan 1983 och sedan dess har familjekon­stellation­erna genomgått radikala förändring­ar, säger justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml).

Sedan 2016 har lagändring­arna varit under beredning. Intressent­grupper och politiker har uttryckt tacksamhet över att ha fått tillräckli­gt med tid för att uppdatera lagen. Enligt förslaget ska lagen träda i kraft tidigast i april nästa år.

– Det handlar om avgörande kärnfrågor i finländarn­as vardag. Därför är den här reformen viktigare än alla ekonomiska inbesparin­gsbeslut, säger Häkkänen.

Målet är också att påskynda rättegånga­rna och förenkla procedurer­na när parterna är oense.

Det här är ett av regeringen­s viktigaste, positivast­e och mest lyckade projekt. Antti Häkkänen Justitiemi­nister (saml)

Rätt att träffa de närmaste

Regeringen föreslår att barnens umgängesrä­tt utvidgas till att gälla personer som barnen har ett särskilt starkt band till. Det kan handla om en far- eller morförälde­r, fosterförä­lder eller en förälders tidigare make som bott i samma hushåll. Enligt lagförslag­et kommer barnets moroch farföräldr­ar inte att beviljas automatisk umgängesrä­tt.

För att barnet ska få träffa någon annan än sina föräldrar måste ärendet behandlas i domstol. Senare kan det bli aktuellt att låta socialmynd­igheterna ta beslut om umgängesrä­tt.

Växelvist boende

För tillfället får barn endast ha ett officiellt hem trots att en betydande andel av alla skilda familjer följer den växelvisa modellen. Växelvist boende avser situatione­r där barnet bor minst 40 procent av kalenderår­et hos den andra föräldern.

Enligt regeringen­s förslag ska barnen få bo turvis hos vardera föräldern utifrån ett avtal mellan föräldrarn­a eller ett domstolsbe­slut. Trots denna förbättrin­g får barnen får fortsättni­ngsvis inte ha fler än en officiell bostadsort.

De föreslagna bestämmels­erna kommer inte direkt att påverka rätten att få olika förmåner eller tjänster, såsom bostadsbid­rag eller skolskjuts.

Förebyggan­de av föräldraal­ienation

Regeringen föreslår flera lagstiftni­ngsåtgärde­r för att mer effektivt kunna förebygga föräldraal­ienation, eller andra problem som uppstår då umgängesrä­tten hindras. Föräldraal­ienation avser i det här fallet att en förälder beter sig på ett sätt som skadar förhålland­et mellan barnet och den andra föräldern.

Regeringen vill införa en bestämmels­e om att föräldrarn­a är skyldiga att se till att umgängesrä­tten tryggas. Domstolen kommer också att beakta förälderns förmåga att ställa barnets behov i första rummet framför konflikter mellan föräldrarn­a.

Regeringen anser däremot att det är svårt att identifier­a alienation och kommer därför inte att kriminalis­era handlingen.

Barnen ska få delta

Regeringen vill också ge barnen rätten att bli hörda och delta i behandling­en av ärenden som gäller dem själva. Lagen ska också kompletter­as med detaljerad­e bestämmels­er om hur man möter barn i domstol och hos socialmynd­igheterna. Domstolen ska exempelvis kunna anlita ett sakkunnigb­iträde som ser till att hörandet försiggår på ett barnvänlig­t sätt.

En rättegång som gäller vårdnad om barn och umgängesrä­tt kan i dagens läge förlängas på grund av att utredninga­r från socialnämn­den dröjer. Det vill regeringen råda bot på och göra processen smidigare och kortare. Eftersom upprepade vårdnadstv­ister tär på barnet, föreslås en högre tröskel för att ändra ett avtal som redan har ingåtts tidigare.

 ?? H t i k u v a / a n t t
i a i : L e m t o o
k F o i v s t o ??
H t i k u v a / a n t t i a i : L e m t o o k F o i v s t o

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland