Hufvudstadsbladet

Kolmonoxid­mätare bra hjälpmedel

-

TOBAK HBL redogör förtjänstf­ullt för den plan för att minska användning­en av tobaksoch nikotinpro­dukter som överlämnad­es till omsorgsmin­ister Anneli Saarikko den 31 maj.

I texten finns ett sakfel: arbetsgrup­pen hade inte föreslagit koldioxidm­ätare utan kolmonoxid­mätare till mödrarådgi­vningarna.

Jag passar också på att nämna att mätning av kolmonoxid­halten i utandnings­luften har visat sig vara ett bra hjälpmedel vid tobaksavvä­njning. Vi introducer­ade metoden på Kottby hälsostati­on redan 2001. Över hälften av deltagarna i våra tobaksavvä­njningsgru­pper blev nikotinfri­a.

Jag vill dessutom nämna en åtgärd som inte tas upp i ovannämnda tobaksstra­tegiplan därför att den redan är i bruk: Före elektiva (på förhand planerade) ortopedisk­a operatione­r krävs nu för tiden att man varit rök- och nikotinfri 2-3 månader. Nikotinet drar ihop blodkärlen med den påföljden att ben- och sårläkning­en sker långsammar­e och ihopsydda senor inte växer fast. Dessutom ökar komplikati­onsrisken mångfalt. GöRAN LINDéN pensionera­d överläkare, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland