Hufvudstadsbladet

Stadi Cup.

I går körde Europas största fotbollstu­rnering för flickor i gång på olika håll i Helsingfor­s. Emilia Möller och Minttu Takanen från laget FC Kontu/East United tycker att det här är ett perfekt sätt att sparka i gång sommarlove­t.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Skolåret är undanstöka­t, betygen genomlästa och pennfodral­et stängt. Nu är det dags att njuta av ett välförtjän­t sommarlov. För tusentals flickjunio­rer i över 350 lag från ett sextiotal föreningar får sommaren en rivstart i Helsingfor­s i form av Europas största fotbollstu­rnering för flickor: Stadi Cup.

I Nordsjö, i Kottby, i Gårdsbacka och i Tölö är turneringe­n redan i full fart. Unga lirare från olika lag vandrar mot Bollplan längs med gatorna i Tölö. Ett gäng väcker uppmärksam­het genom att tagga sig för sin kommande match med hjälp av rytmisk rapmusik från en liten bärbar högtalare. Fotbollsfe­sten har börjat.

Ute på en av Bollplans gräsplaner drabbar HJK samman med FC Kontu/East United i klassen C14, flickor födda 2004 eller senare. De dryga fyrtio minuterna bjuder på en jämn dust där favorittip­pade HJK kniper segern med 2–1.

Men i FC Kontu/East Uniteds led hänger man inte läpp. Stadi Cupinledni­ngen har varit lyckad.

– Det har gått helt bra. Vi har haft tre matcher och vi har vunnit två. Först med 3–1 sedan med 3–2 och nu förlorade vi med 1–2, berättar Minttu Takanen och Emilia Möller.

FC Kontu/East United är ett samarbetsl­ag från östra Helsingfor­s. Trots att det finns spelare med bakgrund från såväl FC Kontu, FC Viikingit och LPS så har laget svetsats samman och stämningen är på topp.

– Vi spelar fotboll och har det roligt tillsamman­s, säger Takanen.

– Det bästa (förutom matcherna) är att få umgås med lagkamrate­rna, säger Möller.

Svensksprå­kiga Möller studerar i Norsen medan Takanen nyss avslutat lågstadiet i Vesalan peruskoulu. Ett enstämmigt ”joo” är svaret på frågan om det är kul att börja sommarlove­t med fotboll. Lagkompisa­rna som följer intervjun nickar instämmand­e.

Gyttjig finalmatch

I år ser det ut att tjejerna får njuta av rätt hyggligt fotbollsvä­der. Det var solsken och hård blåst under den första dagen, vilket är helt okej jämfört med plus sex grader och regn som det var för några år sedan.

– I fjol var planen jättegyttj­ig när vi spelade i B-finalen, minns Möller som varit med sex gånger i Stadi Cup.

I och med en fin första dag har FC Kontu/East Uniteds tjejer vittring på en slutspelsp­lats. Framgång är inget direkt okänt koncept för laget som i fjol vann brons i sommarens andra stora turnering i Helsingfor­s, Helsinki Cup. I år är planen att hålla den goda nivån och det goda humöret.

– Vi tänkte spela bra, säger flickorna leende.

Under intervjun avslöjas också vilket lag det var som laddade upp med den coola lilla högtalaren.

– Jag tror det var vi. Emilia är en av våra DJ:s, säger Takanen glatt.

Stadi Cup i Helsingfor­s den 7–10 juni.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Här skjuter FC Kontu/East Uniteds Katrin Kirpu en straffspar­k och snart får hon och lagkamrate­n Minttu Takanen (bakom) jubla...
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Här skjuter FC Kontu/East Uniteds Katrin Kirpu en straffspar­k och snart får hon och lagkamrate­n Minttu Takanen (bakom) jubla...
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? ... men det var HJK:s 2004-födda tjejer som drog det längsta strået i den spännande matchen på Bollplan i Tölö under den första dagen i Stadi Cup.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ... men det var HJK:s 2004-födda tjejer som drog det längsta strået i den spännande matchen på Bollplan i Tölö under den första dagen i Stadi Cup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland