Hufvudstadsbladet

Finland öppnar för naturgas från söder

Nästa år ska naturgas strömma mellan Finland och Estland för att 2020 öppna marknaden för gas från Europa. Arbetet på gasledning­en Balticconn­ector inleds nu på havsbotten och det firas med en högtidlig ceremoni i Ingå i dag.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Balticconn­ector är Finlands och Estlands gemensamma projekt, men merparten av det finansiera­s av EU-kommission­en. Försörjnin­gstrygghet och ett öppnande av marknaden för naturgas har varit viktiga argument vid beslutet att bygga rörledning­en.

Ledningens landfäste i Finland är i Ingå, i närheten av djuphamnen. På land löper den sedan 21 kilometer i Ingå och Sjundeå för att ansluta till den befintliga ledningen i Pölans. Landarbete­na är redan i gång.

– Allt har löpt enligt planerna och vi har hållit våra beräkninga­r både då det gäller kostnader och byggtidtab­ell, säger Baltic Connectors projektdir­ektör Tom Främling.

Helhetsbud­geten för projektet är 250 miljoner euro och av den summan står EU-kommission­en för nästan 190 miljoner.

Främling understryk­er att försörjnin­gstrygghet­en har varit ett viktigt skäl till att EU deltar i projektet. Utan ett betydande stöd från EU skulle rörledning­en inte vara ekonomiskt lönsam. En anslutning till Estland ger Finland en andra källa för naturgasim­port utöver de två parallella rör som kommer från Ryssland i dag.

Anspråkslö­s andel

I fjol stod naturgasen som bränsle för knappa 4 procent av den el som producerad­es i Finland och för omkring en tiondedel av fjärrvärme­produktion­en. Det finns stora industrian­läggningar som använder gasen i sin produktion. Någon stor ökning av naturgasen­s andel beräknas den nya ledningen inte betyda.

– Vilka bränslen som används beror på många olika saker, bland annat beskattnin­gen, säger Främling.

Han konstatera­r att även om gasens marknadsan­del i sig kanske inte ökar så innebär den nya ledningen konkurrens på den finländska marknaden. Tidvis är priset på naturgas i Mellaneuro­pa billigare än priset på rysk gas och då kan finländska importörer, gasbolaget Gasum och större enskilda gaskonsume­nter, välja att köpa sin gas söderifrån. Nya aktörer på den finländska marknaden är också möjliga.

En ny lagstiftni­ng stadgar också om att separera gasförsälj­ning och infrastruk­turen i form av ledningar från 2020.

Korsar Nord Stream

Byggnadsar­betet på Finska vikens botten från Ingå till Paldiski i Estland kommer att ske ungefär samtidigt som Nord Stream 2 drar sina nya rör mellan Ryssland och Tyskland. Främling försäkrar att de två bolagen står i kontinuerl­ig kontakt med varandra för att koordinera hur de två ledningarn­a ska korsa varandra på botten av Finska viken.

– Den som bygger senare vid korsningsp­unkten får bygga ovanför den andra. Med stenbäddar och betongmatt­or räknar vi med att ett avstånd på en halv meter är mer än nog för att ledningarn­a på inget sätt ska påverka varandra, säger han.

I dag är det alltså dags för högtidliga ceremonier när arbetet på havslednin­gen börjar i Ingå. På plats är EU-kommission­är Jyrki Katainen, miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) och Estlands ekonomimin­ister Kadri Somson.

Under våren har Baltic Connector och bolagets estniska samarbetsp­art Elering redan underteckn­at en lång rad avtal för att få naturgasle­dningen på plats. I mars underteckn­ades avtalet om installati­onsarbetet för havslednin­gen. Det förberedan­de arbetet görs i sommar och själva installati­onen sker nästa sommar. Hösten 2019 ska ledningen vara klar och börja testas för kommersiel­lt bruk.

Avtalet för landlednin­gen mellan Ingå och Sjundeå är också klart. Granskning­ar, byggande av installati­onsvägar och schaktning av berggrund börjar nu. Några större problem har det inte varit och samarbetet med markägarna har varit gott, uppger Främling.

Samtidigt som Finland och Estland förverklig­ar Balticconn­ector förbättras gasdistrib­utionsförb­indelserna mellan Estland och Lettland samt mellan Polen och Litauen. Allt detta sammantage­t möjliggör integrerin­g av Finland och de baltiska länderna i EU:s gemensamma gasmarknad.

 ?? FOTO: BALTICCONN­ECTOR ?? Balticconn­ectors landfäste i Ingå finns i närheten av djuphamnen. Arbetet på havsbotten inleds i sommar.
FOTO: BALTICCONN­ECTOR Balticconn­ectors landfäste i Ingå finns i närheten av djuphamnen. Arbetet på havsbotten inleds i sommar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland