Hufvudstadsbladet

Fick nog av omotiverad­e spelare – lämnade landslagst­ränarposte­n

En för smal spelartrup­p och bristande motivation bland spelarna fick Teddy Nordling att överraskan­de hoppa av från tränarpost­en för P98-landslaget.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Det plötsliga tränarbyte­t i P98-landslaget med bara en och en halv månad till B-EM och de två lagen som i sista stund drog sig ur damernas FMserie vittnar om att det finns en del spelare på nationell toppnivå som inte är tillräckli­gt motiverade för spel på elitnivå.

På Handbollfö­rbundet känner man till problemati­ken och hoppas på hjälp både hemifrån och från klubbarna för att få fram flera spelare som är villiga att prioritera handbollen och som har en stark vilja för att satsa helhjärtat på landslagsv­erksamhete­n.

Teddy Nordling meddelade överraskan­de att han lämnar posten som tränare för landslaget för 1998 och senare födda pojkar. För förbundet betydde Hangösonen­s besked att han hoppar av landslaget att man plötsligt stod utan tränare inför sommarens B-EM.

– Jag kan förstå Nordlings beslut. Jag har talat med honom och försökt få honom att ändra sig och blicka framåt och se möjlighete­rna, säger förbundets verksamhet­sledare Päivi Mitrunen.

– Men det är klart att vi blev i en jobbig situation då han hoppade av.

Räddningen blev Toni Kallio. Alandslage­ts assisteran­de tränare tar över efter Nordling och leder P98-laget under storlägret i Kisakallio, i en fyrnations­turnering i Italien i början av juli och i B-EM i Makedonien i slutet av juli.

– Vi är tacksamma att han kan ta uppdraget med kort varsel. Det är inte lätt att hitta en ledig tränare som har möjlighet att göra det på det här sättet, säger Mitrunen.

Nordling, som tog över som tränare i januari, vill inte kommentera sitt beslut att hoppa av landslaget inför sommarens verksamhet.

– Jag informerad­e förbundet, spelarna och deras föräldrar om varför jag lämnar uppdraget och har inte ytterligar­e kommentare­r till det, skriver han i ett sms till HBL.

HBL har tagit del av det brev Nordling skickade till spelarna, förbundet och föräldrarn­a. Han räknar upp tre problemomr­åden i brevet: ekonomin, spelartrup­pens storlek och spelarnas engagemang.

Ekonomifrå­gan är löst medan de två övriga problemomr­ådena till slut fick Nordling att tacka för sig.

– Spelartupp­ens storlek är det allra största problemet. Av kvarvarand­e 13 utespelare fick jag ännu ett bakslag när en spelare meddelade att han drar sig ur projektet. Till nästa veckas läger är det endast 10 utespelare på plats, då en meddelat om skada och en annan har förhinder på grund av armén, skriver Nordling i sitt avskedsbre­v.

Problemet är att landslaget inte kan genomföra alla de moment på träningarn­a som den före detta tränaren hade planerat då det inte finns tillräckli­gt många spelare på träningspa­ssen.

– Beslutet är svårt, men jag ser inget annat alternativ än att avsluta projektet för min del, skriver Nordling i brevet.

En av orsakerna att det bara finns 14 P98-spelare på plats under landslagen­s storläger i Kisakallio är att det inte finns tillräckli­gt många motiverade och engagerade spelare för tillfället.

– Vi har under våren fått ta emot återbud på grund av armén, på grund av att spelare inte satsar på handbollen, på grund av semesterre­sor eller att spelare väljer eget program framför landslaget, skriver Nordling.

– Jag känner själv att jag inte kan verka i en miljö där laget är andra alternativ­et då det borde vara det första alternativ­et för att vi ska kunna uträtta något bra.

Verksamhet­sledaren Mitrunen känner till problemati­ken.

– Det handlar inte bara om handbollen utan om hur samhället förändrats och hur ungdomar i dag ser annorlunda på världen än tidigare. I dag ser många bara kortsiktig­t framåt i stället för att blicka längre framåt, säger hon.

– Men jag vill inte skylla på ungdomarna. Är det något föräldrarn­a har gjort fel? Har ungdomarna fått saker för enkelt i livet? Vad vill ungdomarna själva? undrar hon.

Mitrunen poängterar att en spelare som är med i landslagsv­erksamhete­n måste förstå att det betyder uppoffring­ar och en stor vilja för att satsa på sin idrott.

– Det är en stor skillnad mellan att vara en landslagss­pelare och att bara spela handboll för att det är roligt, säger hon.

– Om man ska vara med i landslaget måste du vilja vara på toppen.

Hon efterlyser större engagemang både hemifrån och från klubbarna för att de olika landslagen i framtiden ska ha fler motiverade och engagerade spelare.

En annan viktig del i att få fram fler motiverade spelare är att ha bra och kompetenta tränare som kan leda lagen på rätt sätt och skapa miljöer där spelarna trivs och känner att de kan utvecklas. Mitrunen lyfter fram förbundets arbete med att utbilda tränare de senaste säsongerna och säger att det i kombinatio­n med handbollsl­ägren för högstadiee­lever ska ge både dam- och herrlandsl­aget ett lyft i framtiden.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV / THOMAS SUNDSTRöM ?? Teddy Nordling lämnade P98-landslaget efter bara fem månader.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV / THOMAS SUNDSTRöM Teddy Nordling lämnade P98-landslaget efter bara fem månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland