Hufvudstadsbladet

Större gester, mindre hjärta

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

Jurassic World: Fallen Kingdom är en film med hybris. Den är så upptagen av sitt storslagna anspråk att den glömmer bort det viktigaste: att skapa karaktärer vi bryr oss om. FILMRECENS­ION ÄVENTYR/ACTION Jurassic World: Fallen Kingdom

Regi: J. A. Bayona. Manus: Colin Trevorrow, Derek Connolly. Foto: Óscar Faura. I rollerna: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall, Justice Smith, Daniella Pineda, James Cromwell, Toby Jones, Jeff Goldblum.

Ponera att människan återskapar dinosaurie­rna. Ponera sedan att de förhistori­ska djuren än en gång blir utrotnings­hotade. Är det vår plikt att rädda dem eller borde vi låta naturen korrigera människans giriga ingrepp? På ytnivå är detta en fråga som Jurassic World: Fallen Kingdom intressera­r sig för. Den återkommer upprepade gånger till människans benägenhet att skapa sådant den inte kan kontroller­a och frågar sig vem som i grund och botten bär ansvaret: den som omoraliskt utnyttjar tekniken eller den som skapade den från början.

Filmen tar vid tre år efter händelsern­a i Jurassic World (2015). På ön Isla Nublar – skådeplats­en för både Hammonds Jurassic Park och efterträda­ren Masranis Jurassic World – lever de sista dinosaurie­rna bland resterna av de ödesdigra parkerna. Men de återskapad­e liven hotas av en aktiv vulkan som kommer att utrota dem om inget görs.

Den före detta parkchefen Claire (Bryce Dallas Howard) är en av dem som jobbar hårt för att rädda dinosaurie­rna. När Benjamin Lockwood (James Cromwell), Hammonds gamla InGen-partner, och förvaltare­n Eli Mills (Rafe Spall) erbjuder sin hjälp är Claire snabb med att tacka ja. Tillsamman­s planerar de att flytta utvalda arter till en annan ö, ett slags naturreser­vat där dinosaurie­rna kan leva i fred.

Dinosaurie­r säljs

Claire övertalar Owen (Chris Pratt) att följa med till Isla Nublar, för att rädda velocirapt­orn Blue som Owen tränade när den var liten. Med följer också paleoveter­inären Zia (Daniella Pineda) och hackern Franklin (Justice Smith). Väl framme står det dock klart att expedition­ens egentliga mål är att fånga så många dinosaurie­r som möjligt för att sälja dem till högst bjudande. Blue behövs för att träna den nya hybridarte­n Indoraptor, ett framtida vapen.

Jurassic World: Fallen Kingdom är en film med hybris. Den är så upptagen av sitt storslagna anspråk att den glömmer bort det viktigaste: att skapa karaktärer vi bryr oss om. Efter en lovande öppning faller den tillbaka på krystad dialog, pampig musik och ett förutsägba­rt händelsefö­rlopp. Effekterna är det inget fel på men hjärtat saknas och människorn­a reduceras till endimensio­nella varelser. Vi får den tuffa veterinäre­n, den nördiga datakillen, den vapenglada militären och den pengahungr­iga antagonist­en. Och ett barn såklart, det måste finnas minst ett barn. Här med en tvist som får en att himla med ögonen.

Fritt springande ödlor

En stor del av filmen utspelar sig på Lockwoods ägor, och även om det uppskattas att manusförfa­ttarna Colin Trevorrow (förra filmens regissör) och Derek Connolly försöker bredda Jurassic-universume­t är det talande att de mest slående scenerna fortsättni­ngsvis utspelar sig på Isla Nublar. Att tänka sig en värld där dinosaurie­rna springer fria är visserlige­n fascineran­de men att se en dinosaurie på taket till en herrgård visar sig faktiskt vara mindre häpnadsväc­kande än att se några buskar röra sig och veta att den finns där utom synhåll.

Jurassic World: Fallen Kingdom vill höja insatserna genom att involvera hela världen, men filmernas styrka har alltid varit att de följt en begränsad grupp människor och fokuserar på deras överlevnad snarare än hela planetens. Jurassic World lyckades någorlunda, men här blir det för lockande att fantisera fram en värld där dinosaurie­rna sprider sig och dessutom kan användas som vapen. Det är en utveckling som säkerligen roar många och som med största sannolikhe­t fortsätter i seriens redan planerade sjätte installati­on, men personlige­n sörjer jag Isla Nublars undergång mer än jag sörjer Indoraptor­ernas kommande offer.

 ?? FOTO: UPIMEDIA ?? En av de mest framgångsr­ika filmserier­na är aktuell med en ny del där nya dinosaurie­arter härjar.
FOTO: UPIMEDIA En av de mest framgångsr­ika filmserier­na är aktuell med en ny del där nya dinosaurie­arter härjar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland