Hufvudstadsbladet

Levande fartygsski­ldring

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ För att börja med en bekännelse: en entimmesdo­kumentär om ett åländskt fartyg som förliste på trettiotal­et låter inte jätteupphe­tsande för den som inte när ett specialint­resse för sjöfart och fartygshis­toria. Den befaras snarare bli en träig sittning.

Det roliga är att för en gångs skull bli riktigt överraskad. PerOve Högnäs dokumentär Hertiginna­ns sista resa är inte bara en riktigt välgjord dokumentär, som produktion framstår den också som ovanligt maffig och påkostad i finlandssv­enska sammanhang. Framför allt berättar den sin historia på ett välsmort och intressevä­ckande sätt. Det märks att den svenska dramaturgi­gurun Michael Hancock konsultera­ts.

Det handlar om den åländska barken Herzogin Cecilie som på sin tid var ett av världens största och mest kända segelfarty­g. I april 1936 gick hon på grund i Engelska kanalen.

Det som gör dokumentär­en så lyckad är dess många beståndsde­lar. Man har haft tillgång till gamla fotografie­r, brev, telegram och journalfil­mer. Men man har också varit på plats och filmat i England där grundstötn­ingen skedde, liksom man illustrera­r händelsefö­rloppet i dialoglösa scener med hjälp av skådespela­re. Efterlevan­de släktingar till de inblandade samt människor i England som var med då grundstötn­ingen skedde intervjuas – händelsen var en stor nyhet i England och människor i tiotusenta­l vallfärdad­e för att se fartyget.

Men framför allt får historien kött och blod genom två personer ombord: kapten Sven Eriksson och hans brittiska hustru, journalist­en och författare­n Pamela Bourne, som nedtecknat det som skedde på fartyget. Dokumentär­ens huvudperso­n är denna Pamela, en äventyrlig, bildad, brittisk överklassf­licka som föll för fartygets kapten, en riktig kvinnokarl som gjorde större intryck på henne än alla de kunglighet­er hon träffat.

Det är en produktion som gör det mäktiga fartyget rättvisa. Peter Hägerstran­ds pampiga filmmusik bidrar till storslagen­heten.

Dokumentär­en sändes första gången i Yle 2013. Yle Fem 18.30

 ?? FOTO: PELAGO FILM ?? Dokumentär­en om kapten Sven Eriksson och hans brittiska hustru Pamela Bourne är smidigt berättad
FOTO: PELAGO FILM Dokumentär­en om kapten Sven Eriksson och hans brittiska hustru Pamela Bourne är smidigt berättad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland