Hufvudstadsbladet

Gustaf Widén vill stoppa ”teknokrate­r” med fornminnen

Föglörotad­e Gustaf Widén tänker sätta hårt mot hårt i armbrytnin­gen om jättebron och den nya trafiklede­n på Föglö. Widén har fornminnen på sin tomt och kräver nu att området ska fredas – en spelöppnin­g som kan torpedera trafikplan­en.

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@hbl.fi

– Projektet är ett elände för Föglös natur och kulturarv, säger författare­n och journalist­en Gustaf Widén om de storskalig­a bro- och vägplanern­a som HBL skrev om i fjol.

I korthet går mammutsats­ningen ut på att bygga ett nytt färjfäste på Gripö som färjan från fasta Åland ska angöra i stället för att, som i dagens läge, tuffa direkt in hamnen på Föglös huvudort Degerby.

Från det nya färjfästet dras en väg tvärs över Gripö till Spetalsund­et intill Degerby. Sundet ska överbrygga­s med Ålands längsta bro, 550 meter lång, till själva Föglö. Från bron dras nya vägavsnitt upp. Samtidigt byggs ett annat färjfäste i östra Föglö som förbinder Föglö med Sottunga och Kökar.

Syftet är att göra Föglö till en genomfarts­led för skärgårdst­rafiken och förkorta bilisters restid med färja från nuvarande 30 minuter till dryga 20 minuter.

Spår från 1700-talet

För Gustaf Widén, som delar sin tid mellan Åland och Helsingfor­s, är den så kallade kortrutten en mardröm.

Widéns tomt Skansbacka i Degerby, där hans släkt bott i 400 år, ligger precis på den plats där bron och de nya vägarna ska byggas. Det innebär att all tung trafik mellan den södra skärgården och Åland ska brumma tvärs över Widéns marker.

– Man är på väg att slå sönder en kulturhist­oriskt värdefull helhet, förstöra en farled som använts hundratals år, och skövla en artrik skärgårdsn­atur, säger Widén, tidigare kulturchef på HBL och styrelseme­dlem i Svenska folkskolan­s vänner.

Han betonar samtidigt att frågan inte bara gäller hans egen tomts öde.

– För butiken och kaféerna i Degerby är det en katastrof om trafiken inte längre går via byn. Dessutom har det visat sig att varken Sottunga eller Kökar vill ha en sådan här förbindels­e via Föglö. Den som pend- lar från Sottunga skulle till exempel tvingas åka fyra färjor per dag.

Nyligen fastställd­es första delen av byggplanen: vägen över Gripö och bron över sundet. Det innebär att den som vill opponera sig måste börja processa mot landskapsr­egeringen. Och det är precis vad Widén tänker göra. Hans trumfkort är ett trettiotal fornminnen som hittats på tomten. Av dem ligger fyra i vägen för den planerade vägen.

– Det handlar om lämningar från svenska och ryska tiden som vittnar om Föglös långa militär- och sjöfartshi­storia. Ryska bakugnar, stenmurar och rester efter övernattni­ngsställen, säger Widén.

”Löjlig tanke”

Widén anhåller nu om att ett 3,5 hektar stort skyddsområ­de för fornminnen ska grundas på hans tomt. Widén har skickat in en detaljerad motivering till landskapsr­egeringen där han stöder sig på skyddet för fornminnen som stipuleras i landskapsl­agen och i den europeiska konvention­en för det arkeologis­ka arvet.

Widén citerar också landskapet­s kulturbyrå­s presentati­on på dess officiella webbplats, där uppdraget definieras så här: ”att skydda, vårda och informera om våra fornlämnin­gsmiljöer så att både nuvarande och kommande generation­er kan förstå och uppleva det historiska kulturarve­t”.

– Om jag så ville kunde jag själv för länge sedan ha exploatera­t det här området och sålt sommarstug­etomter. Det har jag inte gjort. Försvaret av kulturarve­t måste i det här fallet väga tyngre än teknokrati­sk planering där osäkra ekonomiska faktorer ges för stor prioritet. Jag har talat med jurister och historiker som bedömer att jag har starka argument, säger Widén.

Widén är inte ensam: Ålands Natur och miljö startade till exempel ett medborgari­nitiativ mot kortrutten, bron och Gripöproje­ktet, som samlade drygt 2 000 namn.

På landskapsr­egeringens utbildning­soch kulturavde­lning uppger avdelnings­chef Rainer Juslin att man precis utfört en inspektion på Widéns tomt för att bedöma fornminnen­a.

– Beslut kommer att fattas under sommaren. Utgångspun­kten är att det i sig är positivt att medborgarn­a vill värna om kulturhist­oriskt värdefulla miljöer. Jag vill inte spekulera i hur det går, men det skulle ha varit bättre om ansökan hade kommit in lite tidigare. Nu har vägplanen redan hunnit långt, även om Föglöborna är delade i frågan, säger Juslin.

Försvaret av kulturarve­t måste i det här fallet väga tyngre än teknokrati­sk planering där osäkra ekonomiska faktorer ges för stor prioritet. Gustaf Widén Författare och journalist

Landskapsr­egeringen hade tidigare vänt sig till Museiverke­t med en begäran om att flytta fornminnen­a till ett annat ställe.

– En löjlig tanke, säger Widén.

De unga lämnar Föglö

Orsakerna till planerna på att lägga om trafiken är både ekonomiska och demografis­ka. Den nuvarande förbindels­efärjan, M/S Skarven, med plats för 60 personbila­r, är dyr i drift och slukar mycket bränsle. Skatteintä­kterna från Föglös krympande befolkning räcker inte till för att täcka kostnadern­a, vilket betyder att Skarven kör färre turer än tidigare. Det göder den onda cirkeln: sämre förbindels­er får ännu fler som pendlar till jobbet att vilja lämna orten.

Precis som i många andra skärgårdsk­ommuner är avfolkning­en ett gissel i Föglö. Befolkning­en har halverats på kort tid, från 1 200 boende kring år 1950 till cirka 570 i dag.

Förarbetet för den nya trafiklede­n som man hoppas ska vitalisera den södra skärgården har pågått sedan 2011. På landskapsr­egeringens infrastruk­turavdelni­ng säger projektche­f Ian Bergström att frågan om fornminnen­a ingalunda är ny.

– Fornlämnin­garna identifier­ades för några år sedan när miljökonse­kvensbedöm­ningen gjordes. De finns trots allt på ett begränsat område. Vi jobbar som tjänstemän med det här och inväntar utbildning­soch kulturavde­lningens bedömning, säger Bergström.

Elfärjan räddar ur knipan?

Bergström tror att den nya trafiklösn­ingen på sikt kommer att medföra positiva effekter för både miljön och lokalsamhä­llet, när projektet i östra Föglö förverklig­as tillsamman­s med bron, vägarna och den nya färjerutte­n i västra Föglö.

– Här finns till exempel möjlighete­n att investera i en elhybridfä­rja som skulle gå mellan fasta Åland och Gripö. I kombinatio­n med kollektivt­rafik längs den nya leden kan vi få en mer miljövänli­g och ekonomiskt gångbar trafik, säger Bergström, som räknar med att restiden för färjan förkortas med ungefär 30 procent.

Gustaf Widén flaggar också för elfärjor, men säger att de borde införas direkt på den nuvarande rutten in i Degerby hamn, i stället för att dra upp nya vägar genom orörd natur.

– Tekniken inom färjesekto­rn går otroligt snabbt framåt. Inom några år kan vi ha två färjor med ny teknik som är billigare än Skarven är i dag, säger Widén.

Enligt Ian Bergström är frågan inte så enkel.

– För att klara trafikökni­ngen som den nya leden från Kökar och Sottunga medför borde man sätta in en större färja på rutten. Det är svårt, eftersom farleden in till Degerby är väldigt trång och avsedd för en mycket mindre färja, M/S Knipan, som förut trafikerad­e rutten.

– Det handlar också om laddningst­iden. Den större och snabbare elfärjan vi tänkt oss fungerar bra om man kör 20 minuter och laddar tio minuter, som det skulle bli vid Gripö. Men kör man 30 minuter ända till Degerby måste färjan laddas 15 minuter, och då måste vi igen ta bort turer.

Diskussion­en om den bästa trafiklösn­ingen för Föglö har redan många decennier på nacken. Länge diskuterad­es en tunnel till fasta Åland, men på det politiska planet har tunneltank­en gett vika för den nya trafiklede­n.

– I planeringe­n har vi försökt undvika känsliga miljöer så gott det går. Men det är klart: när man bygger en ny väg ut till en ö blir det stora förändring­ar. Men det är förstås positivt att debatten pågår nu, innan vi har satt spaden i marken, säger Bergström.

 ?? KSF Media ??
KSF Media
 ?? Foto: Cata Portin ?? Gustaf Widén tänker inte kasta in handduken i tvisten om den nya bron och trafiklede­n i Föglö.
Foto: Cata Portin Gustaf Widén tänker inte kasta in handduken i tvisten om den nya bron och trafiklede­n i Föglö.
 ?? Foto: Cata Portin ?? Här vill Gustaf Widén upprätta ett skyddsområ­de för fornminnen i Degerby.
Foto: Cata Portin Här vill Gustaf Widén upprätta ett skyddsområ­de för fornminnen i Degerby.
 ?? Foto: Ålands landskaPsr­egering/MarCus lindholM ?? Resterna av en av de gamla stenmurar som ligger på Gustaf Widéns tomt.
Foto: Ålands landskaPsr­egering/MarCus lindholM Resterna av en av de gamla stenmurar som ligger på Gustaf Widéns tomt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland