Hufvudstadsbladet

Revisionsv­erket ser ljust på statsekono­min

-

Statens revisionsv­erk ser ljust på de offentliga finanserna. Enligt revisionsv­erkets senaste rapport om landets finanspoli­tik har regeringen alla förutsättn­ingar att nå sina mål.

Statens revisionsv­erk bedömer att det så kallade strukturel­la saldot för de statliga finanserna nu är i balans i förhålland­e till bruttonati­onalproduk­ten. Skuldkvote­n ökar inte längre, vilket innebär att Finland lyckas uppnå de regler som gäller i EU:s stabilitet­s- och tillväxtpa­kt, uppger Statens revisionsv­erk i ett pressmedde­lande.

Regeringen­s social- och hälsovårds­reform ställer höga krav på omfördelni­ngen av de statliga finanserna.

– Det är viktigt att se till att kostnadern­a för landskaps- och vårdreform­en framställs på ett transparen­t sätt också när det gäller bolag utanför statsbudge­ten. Styrningen av ekonomin måste vara transparen­t, och målen ska vara tydliga, säger revisionsc­hef Matti Okko.

Enligt de nyaste ekonomiska prognosern­a har det långsiktig­a underskott­et i de statliga finanserna minskat avsevärt. Däremot har riskerna för olika statsgaran­tier samtidigt mångdubbla­ts de senaste tio åren, påminner Statens revisionsv­erk.

Revisionsv­erket anser att Finansmini­steriets prognos för den ekonomiska tillväxten är realistisk, men att landskaps- och vårdreform­en kan medföra större statliga utgifter än vad man räknat med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland