Hufvudstadsbladet

Kollektive­t framför allt

”Det isländska ’undret’ har hållit i sig i 5–6 år nu och även om inte ens islänninga­rna kan räkna med att kvala in till varje mästerskap i framtiden har laget redan nu skapat något bestående, en grund att stå på.”

- JONAS VON WENDT reporter

Många har väntat på att bubblan kring Island ska spricka. Och de får nog vänta en stund till. Den stora frågan är väl snarast om det över huvud taget existerar en bubbla.

Ett lag där alla vet sina roller, underkasta­r sig taktiken och alltid gör sitt yttersta är ingen bubbla. En bubbla är något som uppkommer lite slumpmässi­gt och håller en stund. Det isländska ”undret” har hållit i sig i 5–6 år nu och även om inte ens islänninga­rna kan räkna med att kvala in till varje mästerskap i framtiden har laget redan nu skapat något bestående, en grund att stå på.

Många av de isländska profilerna verkar växa några nummer då de drar på sig landslagss­tället. Ta Kari Arnason som ett exempel. Till vardags i Aberdeen där klubben visserlige­n hör till de bättre i den ojämna skotska ligan möter han sällan de stora stjärnorna. Då han spelar för sitt land har han inga problem att hålla jämna steg med Cristiano Ronaldo eller andra vidunder.

Många spelare snackar alltid om hur kul och speciellt det är att dra på sig landslagst­röjan och spela för sitt land. En del menar vad de säger, för en del är landslagsu­ppdrag förknippat med tvång och plikt.

I Islands fall går det inte att ta miste på stoltheten som omger trupp och supportrar. Spelare för spelare borde Island inte vara med i VM. Men så mycket sämre är laget inte heller rent materialmä­ssigt att det inte skulle gå att kompensera med en fungerande taktik och en rejäl portion jävlaranam­ma.

Framgång sporrar till framgång. Unga isländska löften kan växa upp med vetskapen om att ingen någonsin kan komma och säga att Island är för litet och perifert för att kunna hävda sig i fotboll. Det är bara för dem att kolla in gamla matcher där Island spöar England och Kroatien för att påminna sig själva om att det mesta är möjligt.

Någon bubbla är Island inte. Inget under heller. Och verkligen inget mirakel. Island är ett praktexemp­el på vad också ett litet land kan uppnå om alla drar åt samma håll. Hur det än går i VM kan islänninga­rna räkna med ett varmt välkomnand­e på hemmaplan. Ett rätt skönt utgångsläg­e på alla sätt. I synnerhet då islänninga­rna vet hur långt deras sätt att spela fotboll kan bära.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland