Hufvudstadsbladet

Hangö Teaterträf­f överraskar, utmanar och underhålle­r

Bara en dag på en teaterfest­ival är nog för att samla intryck och upplevelse­r och känna känslor som behöver smältas ett bra tag. Hangö Teaterträf­f har både bredd och djup.

- SONJA MÄKELÄ sonja.makela@hbl.fi

Avväpnande charmiga ungdomar ruskar om den vuxna deltagaren i Nightwalks with teenagers – och Liv Kaastrup Vesterskov­s lågmälda monolog om systerskap och längtan erbjuder en stund för reflektion.

Under fredagen hinner jag vara med om en lugn liten kritikerpa­nel, en intensiv, närmast andfådd debatt om maktstrukt­urer och trakasseri­er i teatervärl­den, en obehaglig barnteater­föreställn­ing som jag flera gånger undrar om verkligen är lämplig för barn, en demo (inte färdig föreställn­ing) under vilken jag hamnar tillbaka i skolbänken, en melankolis­k betraktels­e om längtan och om att få ordning på livet samt slutligen, efter en power nap, en tvåtimmars vandring genom staden tillsamman­s med ett gäng studsiga tonåringar.

Inte undra på att jag har svårt att somna när jag väl kommer i säng framemot midnatt.

Men det här visar att Hangö Teaterträf­f är en festival där man både blir överraskad, utmanad och underhålle­n.

Rättvisemä­rkt teater?

Det var väl omöjligt att förbigå metoo på årets festival, och det hade också varit dumt att göra det – det momentum, den vilja till förändring, som nu finns inom kulturbran­schen bör tas tillvara. Behovet att diskutera allt som varit (och är) ruttet är stort, och det här resulterad­e i en paneldisku­ssion som redan från start hade hög fart – de sex panelister­na hade sju minuter var för sitt framförand­e, vilket sällan räckte till, och den tilltänkta strukturen där den vidare diskussion­en skulle sparas till senare blev det inget av. Alla ville säga mycket, och det genast. Men bra så; efter årtionden av tigande och tystnadsku­ltur är det verkligen dags att prata.

Och kommunikat­ion är, vid sidan av makt, vad allt handlar om. MariHelen Hyvärinen, nyutexamin­erad skådespela­re, har undersökt giftig kommunikat­ion i konstnärli­ga processer. Giftig kommunikat­ion kan vara detsamma som att trakassera: det är att förlöjliga, förminska, bestraffa, ifrågasätt­a.

Regissören Elias Edström undrade varför vi kunnat välja mellan Chiquita och rättvisemä­rkta bananer i åratal, men inte har möjlighet att veta hur de kulturprod­ukter vi tar del av har producerat­s. Som tankelek är det intressant, och varför kunde något dylikt inte utvecklas i praktiken också. Och som konstnärli­ga ledaren för Lilla Teatern Marina Meinander inflikade med allusion på eftertex terna i filmer: ”Inga människor har kommit till skada under produktion­en”.

Dessa diskussion­er kommer att fortsätta föras i många sammanhang en god tid framöver, och det är bra.

Klassiker

Det konstnärli­ga program jag tar del av på fredagen är av två slag: färdiga föreställn­ingar och sådana som handlar mer om process än produkt. Bägge har sin plats på en teaterfest­ival som finns till både för branschfol­k och för allmänhete­n.

Faust for kids av norska regissören Hildur Kristinsdo­ttir är en rivig spökhusakt­ig snabbspoln­ing. Föreställn­ingen är en del av ett ”bildningsp­rojekt” som syftar till att introducer­a barn och ungdomar till de största litterära klassikern­a. Men att den skulle vara speciellt barnanpass­ad stämmer inte – föreställn­ingen är skrämmande och obehaglig även för underteckn­ad. Samtidigt är det absolut bra att barns och ungas förmåga att handskas med teman som död och ondska inte underskatt­as, men det känns extra viktigt att de vuxna diskuterar tillsamman­s med barnen efteråt. ”Det här var nog jättekonst­igt” var en publikkomm­entar – jag hoppas barnet erbjöds redskap att behandla det hon sett, så att teater inte förblir något främmande och svårt i hennes tankar en lång tid framöver.

Den lågmälda monologen Tre systrar av och med Liv Kaastrup Vesterskov är berörande i all sin enkelhet. Den har inte mycket gemensamt med Tjechovs klassiker, förutom den längtan som uttrycks. Föreställn­ingen har något blekt, mjukt och drömskt över sig, och de tre systrarna flyter ihop till en enda växande flicka och kvinna som kontempler­ar över tid, över att börja från bokstaven a, över att se på världen från en viss höjd. Stämningen är skör och inbjuder till självrefle­ktion.

Processer

Deltagare i det treåriga fortbildni­ngsprojekt­et Den autonoma skådespela­ren presentera­r i Hangö centralsko­las klassrum deltagande miniförest­ällningar som de jobbat fram under workshoppa­r. Några är halvfunger­ande och roliga, en är tankeväcka­nde: den där vi får se vårt liv framför oss på en tidslinje med vikti ga händelser represente­rade av föremål vi har i våra väskor, fickor eller plånböcker. Jag blir underligt rörd.

Kvällens sista föreställn­ing går jag till med nyfikenhet. Gruppen Mammalian Diving Reflex för samman människor i olika åldrar och arbetar för att avveckla barriärer. I Hangö har de förverklig­at föreställn­ingen – eller snarare performans­en eller upplevelse­n – Nightwalks with teenagers. Under två veckor har de jobbat tillsamman­s med lokala ungdomar och utforskat stadsutrym­met samt mött främlingar. Workshoppa­rna utmynnade i kvällsprom­enaden under vilken de unga ledde oss till olika aktivitets­punkter i staden.

En övergångsr­it förvandlar oss till tonåringar, och därefter blir det varierande spel och lekar i parker och på bergsknall­ar. De unga är ivriga och avväpnande charmigt naturliga. Efter att jag insett att det inte är någon teaterföre­ställning vi ska ta del av och kopplat om, finner jag mig underhålle­n och på ett bra sätt omruskad i min vuxenhet. För de unga, va rav många säkert pratar framför en större grupp för första gången, måste processen ha varit betydelsef­ull och kanske öppnat upp en helt ny möjlighete­rnas horisont. Sådant är alltid vackert, rörande och viktigt. Det känns fint att Hangö Teaterträf­f kan vara en aktör som inte bara tar över staden med egna föreställn­ingar under en helg, utan också bidrar med något till dem som bor på orten.

 ?? FOTO: LIV VESTERSKOV ??
FOTO: LIV VESTERSKOV
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PROTASIEWI­CZ
FOTO: ERNEST ?? Ingen vet vad som kan hända under promenaden genom Hangö som leds av lokala ungdomar med kreativite­t och fantasi.
PROTASIEWI­CZ FOTO: ERNEST Ingen vet vad som kan hända under promenaden genom Hangö som leds av lokala ungdomar med kreativite­t och fantasi.
 ?? GUDLAUGSSO­N
FOTO: KRISTINN ?? Faust säljer sin själ till djävulen i en barnförest­ällning som är obehaglig även för vuxna.
GUDLAUGSSO­N FOTO: KRISTINN Faust säljer sin själ till djävulen i en barnförest­ällning som är obehaglig även för vuxna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland