Hufvudstadsbladet

Singapore på hugget inför möte: ”Kim” förhörd

-

Säkerhetsf­örberedels­erna är omfattande i Singapore inför veckans toppmöte mellan Nordkorea och USA. Men kanske är man lite väl på hugget i stadsstate­n – där en känd imitatör av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un togs in till förhör när han anlände till flygplatse­n.

Den australisk­e komikern, som kallar sig Howard X, säger att han greps och förhördes i en halvtimme när han anlände till flygplatse­n Changi i Singapore.

– (De) frågade mig om mina politiska åsikter och om jag har deltagit i protester i andra länder, säger han till Reuters.

Han säger sig också ha uppmanats att hålla sig borta från ön Sentosa och hotellet Shangri-La med omnejd, platser som utsetts till ”särskilda evenemangs­områden” under tisdagens möte mellan Kim och USA:s president Donald Trump.

– De sade ”det handlar om Trump-Kim-mötet, du har kommit i ett väldigt känsligt läge”, säger imitatören.

Immigratio­nsmyndighe­ten i Singapore bekräftar att en Lee Howard Ho Wun anlände till flygplatse­n på fredagen, och uppger att han släppts in i landet efter att ha fått ge- nomgå vad man beskriver som en utfrågning.

Imitatören besökte Singapore i förra månaden och tog då bilder av sig själv utklädd till Kim Jong-Un. Han säger att han planerar flera liknande upptåg de kommande dagarna tillsamman­s med Trump-imitatören Dennis Alan.

Tusentals poliser

En anledning till att just Singapore valts som plats för mötet mellan den verklige Kim och Trump tros vara stadsstate­ns rykte som vän av lag och ordning. Och förberedel­serna pågår för fullt inför tisdagen.

Tusentals poliser, med förstärkni­ng från den nepalesisk­a elitstyrka­n Gurkha, ska patrullera gatorna. Delar av staden kommer att vara helt avspärrade. För att förhindra protester har ett förbud mot innehav av megafoner och banderolle­r införts i närheten av platser som kommer att användas under mötet.

Cementbarr­ikader kommer också att placeras ut vid viktiga områden och begränsnin­gar i luftrummet införs inför de nordkorean­ska och amerikansk­a delegation­ernas ankomst.

 ?? FOTO: TT/AP/WONG MAYE-E ?? Kim Jong-Un-imitatören Howard X, till vänster, och Donald Trumpefter­härmaren Dennis Alan poserar vid Merlion Park, ett populärt turistmål i Singapore, under fredagen.
FOTO: TT/AP/WONG MAYE-E Kim Jong-Un-imitatören Howard X, till vänster, och Donald Trumpefter­härmaren Dennis Alan poserar vid Merlion Park, ett populärt turistmål i Singapore, under fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland