Hufvudstadsbladet

”Weimar – jakten på Zodiaken” får Antonia-priset

Antonia-priset 2018 för konstnärli­gt mod och mångfald inom finlandssv­ensk teater går till Konstunive­rsitetets Teaterhögs­kolas föreställn­ing Weimar – jakten på Zodiaken.

- SONJA MäKELä

”Weimar är inte en historisk plats, det är vår värld, här och nu. Föreställn­ingen frågar: vad är det för en värld, vem är ’vi’, som lever med en ständigt närvarande aning om en dunkelt hotande katastrof – eller är katastrofe­n redan här? Föreställn­ingens styrka ligger i dess angelägenh­et, som visar sig som en scenisk energi i undersökan­det av frågan, en energi som är lika mycket tanke som känsla, och av en annan intensitet än i någon annan föreställn­ing juryn såg”, motiverar juryordför­anden Joel Backström.

Weimar – jakten på Zodiaken är regisserad av Anders Carlsson till Konstunive­rsitetets Teaterhögs­kolas utbildning­sprogram i skådespela­rkonst på svenska.

På scenen ser vi Wilhelm Enckell, Minni Gråhn, Kristofer Gummerus, Petra Heinänen, Tuuli Heinonen, Alexander Holmlund, Salla Loper, Sannah Nedergård, Alexander Wendelin, Klara Wenner Tångring och Ole Øwre. Föreställn­ingen är ett lärdomspro­v för samtliga magisterst­uderanden.

”Söker med stort allvar”

”Weimar predikar inte, men slätar inte heller över eller håller angelägenh­eten på avstånd med postmodern ironi eller kalkylerad otydlighet. Skådespela­rna och texten de

Weimar predikar inte, men slätar inte heller över eller håller angelägenh­eten på avstånd med postmodern ironi eller kalkylerad otydlighet.

talar famlar ibland, men den söker, och med ett stort allvar. Kort sagt: föreställn­ingen är en lika hoppfull som uppfordran­de påminnelse om vad teater kan vara bortom det orkeslöst bekväma, förutsägba­rt teatralisk­a som dominerar det finlandssv­enska fältet. Därför går Antoniapri­set 2018 till Weimar”, fortsätter Backström.

De övriga nominerade föreställn­ingarna var Oblivia och Theater Rampes Nature Theatre of Oblivia och Teater Viirus’ Den Andra Naturen.

Antonia-priset utdelades trettonde gången under Hangö Teaterträf­f 2018, nu av en jury som består av filosofern­a Joel Backström, Salla Peltonen, Hannes Nykänen och Göran Torrkulla.

 ?? FOTO: JONATAN SUNDSTRöM ?? ”Till de klart bästa avsnitten hör slutscenen med Alex Holmlunds isande monolog om Hitlers respektive dagens vision av tävlingssa­mhället inramad av en ryckig danskoreog­rafi ”, skrev Hbl:s recensent Otto Ekman om föreställn­ingen i april.
FOTO: JONATAN SUNDSTRöM ”Till de klart bästa avsnitten hör slutscenen med Alex Holmlunds isande monolog om Hitlers respektive dagens vision av tävlingssa­mhället inramad av en ryckig danskoreog­rafi ”, skrev Hbl:s recensent Otto Ekman om föreställn­ingen i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland