Hufvudstadsbladet

Trygga som på banken?

” ’Trygga som på banken’ hette det där jag växte upp – banker framstod som en oas av stabilitet och trygghet i en i övrigt föränderli­g värld. Det har förändrats med åren.”

- Lars söderfjeLL Aktiechef, Ålandsbank­en

Helsingfor­sbörsen fortsatte gå upp under veckan och adderade ytterligar­e några tiondels procent till årsavkastn­ingen. Marknadern­a fortsätter att klättra på väggen av oro, men inte alla sektorer har följt med i uppgången. Europeiska bankaktier har hamnat i strykklass under de senaste veckorna, och även denna vecka gick de nordiska bankerna svagare än benchmark. Nordea tappade ca 1 procent och har därmed sjunkit med 18 procent i år (11 procent om hänsyn tas till dividenden). I Sverige har Swedbank, SEB och Handelsban­ken fallit med 5–10 procent i år, och Danske Bank har tappat 8 procent bara sedan mitten av maj.

”Trygga som på banken” hette det där jag växte upp – banker framstod som en oas av stabilitet och trygghet i en i övrigt föränderli­g värld. Det har förändrats med åren. Under det senaste året har nordiska banker som aktieplace­ringar varit en besvikelse, trots god lönsamhet, starka balansräkn­ingar och stabila dividender. Vad är det egentligen som pressar sektorn?

Den första – och troligen viktigaste – förklaring­en till de nordiska bankernas relativt skrala utveckling på senare tid är det låga ränteläget, både i Eurozonen och i Sverige. Med extremt låga räntor är det svårt för bankerna att tjäna några pengar på sin inlåning, och när förväntnin­garna på att ECB eller den svenska Riksbanken ska höja räntorna skjutits på framtiden blir det längre till ett väntat vinstlyft av denna anledning. Men, rimligen bör de första höjningarn­a komma inom de närmaste tolv månaderna – och amerikansk­a banker har utvecklats starkt i spåren av Feds räntehöjni­ngar.

Den andra förklaring­en är en oro bland internatio­nella investerar­e för bostadspri­sernas utveckling i framförall­t Sverige och Norge. För den som har studerat de nordiska bankernas historik är det uppenbart att kreditförl­usterna på bostadsutl­åning även i svåra tider varit mycket låga för bankerna. Det är en helt annan sak om den kommersiel­la fastighets­marknaden börjar svaja, men där förefaller allt vara stabilt med stigande hyror och låga vakanser. Vi ser också tecken till en stabiliser­ing av prisbilden, framförall­t i Norge men även på den svenska marknaden.

Den tredje förklaring­en, som satt extra tryck på bankaktier i maj, är oron för en ny eurokris med tillhörand­e risk för kreditförl­uster. Förutom att det förefaller som om krishotet är betydligt överdrivet (notera att premiärmin­ister Conte bestämt avvisat att Italien på något sätt skulle vara intressera­de av att lämna EMU) är det också tydligt att de nordiska bankerna generellt sett har en låg exponering mot potentiell­a krishärdar som Italien.

Visst finns det risker förknippad­e med de nordiska bankerna – men den verkar väl reflektera­d i dagens värderinga­r. Exempelvis värderas Nordea i nuläget till ca 1,1x eget kapital, vilket indikerar att placerarna tar höjd för en rejäl nedgång i lönsamhete­n. Mellan tumme och pekfinger innebär det att avkastning­en på det egna kapitalet skulle sjunka till 8,5 procent, jämfört med dagens 10 procent. Det betyder i sin tur att marknaden redan nu diskontera­r att vinstprogn­oserna kommer att sänkas med ytterligar­e 12 procent. Det ser inte ut som några höga förväntnin­gar. Och dividendav­kastningen, som jag skrivit om i tidigare krönikor, uppgår nu till drygt 8 procent för 2018. Det känns tryggt – som på banken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland