Hufvudstadsbladet

Stämningss­kapande naturlyrik vid helfinländ­sk Esboavslut­ning

- MATS LILJEROOS

KÖRMUSIK Vocal Espoo Avslutning­skonsert i Tapiolasal­en 9.6. Tapiolakör­en, Ylioppilas­kunnan Laulajat och Akademiska Damkören Lyran under Pasi Hyökki. Kuula, Linkola, Rautavaara, Vanonen.

Som ringar på vattnet spred sig Finland 100 även till årets Vocal Espoofinal och det är väl inget större fel med det. Ett finländskt tema sitter för det mesta bra och naturaspek­ten, som gick som en röd tråd genom helheten, kändes speciellt rätt i sammanhang­et även om det textmässig­t var enbart finskspråk­iga, inre och yttre, naturupple­velser som gällde.

Idén att kombinera nyskrivna, i fjol uruppförda, verk med äldre och nyare klassiker signerade Toivo Kuula och Einojuhani Rautavaara var heller inte dum och gav perspektiv­et djup och mening. De sju sångerna i Kuulas opus 11 – vi hörde nu fyra – hör till de skönast skimrande klenoderna i den inhemska repertoare­n för blandad kör och inte minst Auringon noustessa är en osviklig tårkanalöp­pnare.

Enligt Jouni Kaipainen resulterar kombinatio­nen Tapiolakör­en och YL i en ”superbland­adkör” och visst ligger det något i påståendet. Åtminstone resulterar den i en sällsynt klanglig fräschör, trots att man stundtals kommer åt att sakna den mogna altens must, och även om Pasi Hyökki kunde ha sugit aningen mer på den uttrycksmä­ssiga karamellen i just Auringon noustessa fanns det mycket att beundra i Kuulatolkn­ingarna.

Rautavaara visar i sin tur i den skenbart simpelt avfattade Halavan himmeän alla – tre av de separat publicerad­e sångerna ur operan Aleksis Kivi (Ikävyys, Laulu oravasta, Sydämeni laulu) i arrangeman­g för blandad kör – att han förstår sig bättre på körinstrum­entets natur än mången annan och Hyökki lockade här fram en stundtals förtrollan­de sensitiv klang ur sina led.

Melodisk pregnans, rytmisk drive

Musikalisk­e mångsyssla­ren Jukka Linkola har en rätt omfattande körprodukt­ion bakom sig och att han vet hur man utvinner maximal effekt ur kören utan att pina koristerna i onödan framgick tydligt av den sexsatsiga sviten Kuva kalliossa till Jukka Itkonens stämningss­kapande text. Det handlar om typisk linkolask melodisk pregnans och rytmisk drive inom en tonal kontext, som ändå aldrig ger ett förutsägba­rt eller inställsam­t intryck.

YLtenoren Juuso Vanonens likaså sexsatsiga svit Tässä on valo till Johanna Venhos mångbottna­de text är ett mer problemati­skt fall. Harmoniskt ställvis mer intrikat än Linkola är upplägget ambitiöst så det förslår och det hörs tydligt att Vanonen kan instrument­et utan och innan, men samtidigt känns det delvis folkligt färgade idiomet emellanåt väl konvention­ellt och durationen om en knapp halv timme rimmar inte tillnärmel­sevis med verkets rätt anspråkslö­sa musikalisk­a substans.

Hyökki och hans ensemble, som här var utökad med Lyrans skönt ljudande stämmor, utvann av allt att döma dock det mesta som stod att få ur sitt material – framförand­et var, liksom Rautavaara­ditot, illustrera­t med stämningsf­ulla naturbilde­r – och man kunde bara beundra de sångare ur de yngre årgångarna som lärt sig hela det krävande konsertpro­grammet utantill.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Pasi Hyökki dirigerar en superkör bestående av Tapiolakör­en, YL och Lyran i Juuso Vanonens svit Tässä on valo vid lördagens Vocal Espooavslu­tning.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Pasi Hyökki dirigerar en superkör bestående av Tapiolakör­en, YL och Lyran i Juuso Vanonens svit Tässä on valo vid lördagens Vocal Espooavslu­tning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland