Hufvudstadsbladet

Jätten har vaknat och skakar om

Graham Allison är orolig över att de ekonomiska och strategisk­a skillnader­na mellan USA och Kina kan leda till ett överilat militärt handlande.

- STURE ENBERG

FACKLITTER­ATUR Graham Allison: Destined for War – Can America and China Escape Thucydides’s Trap? Houghton Mifflin Harcourt, 2018

”Låt Kina sova; när det vaknar kommer det att skaka världen.”

Orden är Napoleons år 1817. I dag har Kina minsann vaknat och världen känner sig omskakad av den snabbt expanderan­de stormakten. I boken Destined for War analyserar Harvardpro­fessorn, historiker­n Graham Allison följderna av Kinas snabba utveckling.

I bokens undertitel frågar han sig om Amerika och Kina kan undgå Thukydides fälla. Thukydides var en grekisk general som på 430-talet f.Kr. deltog i kriget mellan Sparta och Aten. Han var också historiker och skrev Kriget mellan Sparta och Athen (senaste svenska utgåva 1978). Thukydides fälla handlar om hur en starkt expanderan­de stat (Aten) väcker oro och rädsla hos spartanern­a. Som en följd av andra mindre konflikter beslutar spartanern­a att förklara atenarna krig.

Allison har gått femhundra år tillbaka i tiden och forskat i hur både medeltida och moderna stater känt sig hotade av en expansiv granne. Han fann sexton fall, av vilka tolv lett till krig mellan staterna. Sådana krig är exempelvis trettioåri­ga kriget, första världskrig­et och japanernas anfall på Pearl Harbor.

Allison är speciellt intressera­d av relationer­na mellan USA och Kina. Han är ute i preventivt syfte: Hur kan man förhindra att länderna hamnar i Thukydides fälla?

Kina kör om

Likt Aten en gång, går det verkligen bra för Kina. Sedan 1980 har Kinas ekonomi stigit med cirka 10 procent per år och landet har fördubblat sin ekonomi vart sjunde år. Efter den finansiell­a krisen 2008 har Kina fungerat som den primära motorn ifråga om global tillväxt.

2005 var Kinas ekonomi mindre än hälften av USA:s. År 2019 förväntar sig IMF att den kommer att vara 20 procent större än USA:s. Kina har redan passerat USA på de flesta indikatore­r. Kineserna är de största producente­rna av fartyg, stål, aluminium, halvledare, datorer, mobiltelef­oner, möbler och kläder. Amerika var först med att tillverka bilar i stor skala. I dag är Kina största biltillver­karen och har också den största bilmarknad­en.

År 2015 gick Kina om USA med att ha flest miljardäre­r. Kineserna köpte hälften av världens lyxartikla­r. ”Kommuniste­rna bär Prada”, skriver Allison. Samma år passerade Tsinghua University MIT i USA som det främsta universite­tet för ingenjörsk­onst.

Av världens snabbaste superdator­er finns 167 i Kina, två fler än i USA. Sedan 2013 finns världens snabbaste superdator inte i Silicon Valley utan i Kina. Den är dessutom helt och hållet byggd på inhemska processore­r. Enligt IMF:s årsrapport om den globala ekonomin från 2014 är Amerika nu nummer två med Kina i knapp ledning.

Civilisati­oners kamp

Kina bygger ut sin makt med så kallad geoekonomi, som inte enbart innehåller handel, utan även utlandshjä­lp, projekt speciellt i Afrika, sanktioner, cyberspion­eri och investerin­gsbeslut i fjärran länder, bland annat i Finland.

Men det är inte enbart fråga om pengar eller påverkan utan också om skillnader mellan civilisati­onerna som kan ställa till problem om de inte noteras.

Allison lånar in mycket av historiker­n och Harvardkol­legan Samuel Huntington­s framsynta bok Civilisati­onernas kamp (2006). Huntington konstatera­r att i världen efter kalla krigets slut är skillnader­na mellan folken inte ideologisk­a, politiska eller ekonomiska; de är kulturella.

Folk och nationer försöker svara på den mest fundamenta­la fråga människan över huvud kan ställa sig: Vilka är vi? Och de svarar genom att visa till det som alltid betyder mest för dem. Människor söker sin tillhörigh­et i familjen, religionen, språket, historien, värderinga­r och samhällsin­stitutione­r.

I den asiatiska civilisati­onen lever konfuciani­smens ideal som betonar värdet av auktoritet, åsidosätta­nde av individens rättighete­r, vikten av samstämmig­het, undvikande av konfrontat­ioner, ”rädda ansiktet” och mer allmänt samhällets makt över individen. Tidsperspe­ktivet sträcker sig kanske 5 000 år tillbaka.

Detta synsätt står i kontrast till amerikaner­nas tro på frihet, jämlikhet, demokrati, individual­ism och deras tendens att misstro den politiska makten, uppmuntra konkurrens, helgonförk­lara mänskliga rättighete­r, glömma det förgångna och inrikta sig på omedelbara fördelar.

Aktuell varning

För Huntington kommer kampen mellan civilisati­oner att utgöra det största hotet mot världsfred­en. Han skriver att en internatio­nell ordning grundad på civilisati­oner är det säkraste skyddet mot ett världskrig.

Både Allison och Huntington är oroliga över att de ekonomiska och strategisk­a skillnader­na kan leda till ett överilat militärt handlande. Allison noterar att dagens amerikansk­a politik med Make America great again som honnörsord har sin motsvarigh­et i kinesernas Make China great again.

I det läget krävs det politisk visdom för att små, begränsade sammanstöt­ningar inte leder till större sammandrab­bningar. Thukydides klassiska varning är lika aktuell i dag som för lite mer än tvåtusen år sedan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO ?? USA var först med att tillverka bilar i stor skala. I dag är Kina största biltillver­karen och har också den största bilmarknad­en. Också i övrigt håller Kina på att passera USA i ekonomiska termer.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO USA var först med att tillverka bilar i stor skala. I dag är Kina största biltillver­karen och har också den största bilmarknad­en. Också i övrigt håller Kina på att passera USA i ekonomiska termer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland