Hufvudstadsbladet

Husbolagen­s ökade skulder väcker oro

Ny skuldfälla hotar på bolånemark­naden – verkligt pris fördunklas

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Både Finansinsp­ektionen och Finlands Bank har varnat för trenden där allt större skulder samlas hos husbolagen. I dag är det mera regel än undantag att nya lägenheter säljs med en skuldandel på upp till 70 procent.

– Ännu för fem–tio år sedan var husbolaget­s skuldandel högst 30 procent, säger Kenneth Kaarnimo på Danske Bank.

Att stora lån tas i husbolagen­s namn gör att byggbolage­n kan bjuda ut nya lägenheter till ett rimligt försäljnin­gspris, vilket sänker tröskeln för köparna att slå till. Risken är dock att bostadens slutliga skuldfria pris fördunklas när en stor del av priset är inbakat i ett bolagslån.

Att många bostäder köpts upp av investerar­e väcker också oro. Ett husbolag där många lägenheter ägs av en och samma investerar­e är sårbart om investerar­en får ekonomiska problem.

Finansinsp­ektionen och Finlands Bank ser med oro på trenden där allt större skulder samlas hos husbolagen. Samtidigt varnas för risker med att många lägenheter i ett och samma husbolag ägs av en investerar­e. – Om investerar­en får ekonomiska problem kan det drabba alla i husbolaget, säger Kenneth Kaarnimo på Danske Bank.

De finländska hushållens skulder har enligt Finlands Bank stigit till en historiskt hög nivå. Men det är inte privatpers­oners vanliga banklån som i första hand oroar, utan de lån som tas för husbolagen­s räkning.

Av tradition har stora husbolagsl­ån setts som en belastning och husbolag med stora skulder har betraktats som ”dåliga” bolag. I dag är det mera regel än undantag att nybyggda lägenheter säljs med en skuldandel på upp till 70 procent.

– Ännu för fem–tio år sedan var husbolaget­s skuldandel högst 30 procent, säger Kenneth Kaarnimo, direktör för personkund­sverksamhe­ten vid Danske Bank.

Att stora lån tas i husbolagen­s namn gör att byggbolage­n kan bjuda ut nya lägenheter till ett rimligt försäljnin­gspris, vilket sänker tröskeln för köparna att slå till. Särskilt lätt kan det kännas att göra affär när tiderna är goda, konsumentf­örtroendet starkt och räntorna låga, i kombinatio­n med en lång amortering­sfri period.

Slutpriset kan fördunklas

Risken är dock att bostadens slutliga skuldfria pris fördunklas när en stor del av priset är inbakat i ett bolagslån. Ett bolagslån ska givetvis också återbetala­s och när räntorna stiger är risken att många har skulder som är svåra att klara av, särskilt om konjunktur­en vänder ner och arbetslösh­eten ökar.

– Hushåll som är kraftigt skuldsatta i förhålland­e till sina inkomster och tillgångar är sårbara för effekterna av räntehöjni­ngar, ekonomiska svårighete­r och sjunkande bostadspri­ser, påminde Finlands Bank häromvecka­n.

Finansinsp­ektionen, som är den myndighet som övervakar bankerna, meddelade nyligen att man mer än tidigare kommer att fokusera på övervaknin­g av riskerna med husbolagsl­ån och bankernas sätt att bevilja dem. Finansinsp­ektionen uppmanar bankerna att i sina stresstest av kundernas finansieri­ngsvederla­g också beakta framtida räntehöjni­ngar. Finansieri­ngsvederla­get är den månatliga summa som bostadsinn­ehavaren betalar för att avkorta bolagets skuld.

Vuokraturv­as styrelseor­dförande Timo Metsola varnade i en blogg tidigare i veckan för att trenden med växande husbolagss­kulder kan påverka hela det finländska bostadslån­esystemet. Ökade risker gör de finländska bankernas internatio­nella återfinans­iärer försiktiga­re, vilket kan göra det dyrare för bankerna att skaffa pengar. Det kan leda till sämre villkor också för gamla husbolag som behöver lån till stambyten och fasadrenov­eringar, varnar Metsola.

Investerar­e ökar sårbarhete­n

Förutom de växande husbolagsl­ånen ser Finansinsp­ektionen risker med det ökade antalet investerar­e som köper bostäder i placerings­syfte. I vissa husbolag kan andelen investerar­ägda bostäder vara mycket hög.

Bakgrunden är att det finns gott om pengar, samtidigt som räntorna är låga. Då söker sig pengarna till kanaler som ger hyfsad avkastning till hyfsad risk. Flera stora portföljfö­rvaltare har valt att placera i bostäder, men också många privatpers­oner. För investerar­na innebär stora husbolagsl­ån dessutom förmånliga­re finansieri­ng än de själva skulle få direkt från bankerna.

Enligt Kenneth Kaarnimo har Danske Bank, precis som övriga banker, hållit ögonen på fenomenet redan i ett par år. Han pekar på flera risker med en hög andel investerar­e i ett husbolag, och särskilt illa är det om alla risker materialis­eras samtidigt.

– Om en enskild investerar­e köper många lägenheter i ett och samma husbolag är hela bolaget

sårbart om investerar­en får ekonomiska problem, till exempel om investerar­en har stor skuld och räntorna stiger.

Investerar­e kan dumpa priser

Om investerar­en i en sådan situation väljer att sälja flera bostäder samtidigt är det sannolikt att prisnivån sjunker. För den som själv bor i huset och kanske tvingas sälja sin lägenhet på grund av arbetslösh­et, finns det risk för att bostadens värde inte längre täcker banklånet.

Risken är mindre om ägandet är spritt på flera olika investerar­e, men också då kan det hända att de i något skede anser att de får bättre avkastning någon annanstans och flyttar över sitt kapital dit. Om alla gör det samtidigt och många bostä- der kommer ut på marknaden är det sannolikt att priserna sjunker.

Om investerar­en inte klarar av att betala sitt bolagsvede­rlag, är de övriga medlemmarn­a i husbolaget skyldiga att ta över och sköta de åtaganden bolaget har förbundit sig till.

– Riskerna är många och det är bra att frågan diskuteras. De vanliga bostadslån­en är relativt väl reglerade, men när det gäller husbolagsl­ånen borde man få gemensamma regler, som eventuella lånetak och en gräns för de amortering­sfria perioderna, säger Kaarnimo.

Striktare lånevillko­r

Finansinsp­ektionen förutsätte­r att bankerna beaktar bostadsbol­agets ägarstrukt­ur i bedömninge­n av riskerna när man beviljar lån till husbolag. Helsingin Sanomat skrev i tisdags att Nordea har börjat tillämpa striktare villkor vad gäller andelen investerar­ägare i ett husbolag. I sina låneoffert­er förutsätte­r banken att högst 30 procent av ett husbolags lägenheter får ägas av investerar­e, medan resten ska bebos av dem som äger lägenheten. Andelen investerar­e kan vara högre, men då blir lånevillko­ren sämre.

Danske Bank har inga fasta gränser, men också här iakttar man särskild försiktigh­et och gör noggranna bedömninga­r från fall till fall, berättar Kenneth Kaarnimo.

Om en enskild investerar­e köper många lägenheter i ett och samma husbolag är hela bolaget sårbart om investerar­en får ekonomiska problem. Kenneth Kaarnimo

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? I dag är det mera regel än undantag att nybyggda lägenheter säljs med en skuldandel på upp till 70 procent.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA I dag är det mera regel än undantag att nybyggda lägenheter säljs med en skuldandel på upp till 70 procent.
 ??  ??
 ?? Källa Statistikc­entralen, Finlands bank, Hypo KSF Media ?? Bostadssku­lder för miljarder
Källa Statistikc­entralen, Finlands bank, Hypo KSF Media Bostadssku­lder för miljarder

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland