Hufvudstadsbladet

Tack men inte adjö för Leif Jakobsson

Försvara de små skolorna. Överutbild­a inte konstnärer. Känn ingen ångest för att ungdomar flyttar till Sverige. Inse att Svenskfinl­and är stort. HBL har följt Leif Jakobsson upp i det utkikstorn som han nu skall lämna.

- Var brister det då? FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Han är i grunden en optimist, Leif Jakobsson. Öppen, engagerad och – misstänker jag – närmast överraskad över att fylla 65 i augusti. Själv säger han att det är en lämplig tidpunkt att lämna över rodret för Svenska kulturfond­en till den tio år yngre Sören Lillkung. Men han medger utan omsvep att han är obekväm med konnotatio­nerna i ordet ”pensioneri­ng”.

Så ska han heller inte ägna sina dagar åt att kasta brödsmulor åt ankor i en damm utan ser fram emot att fördjupa sig i styrelsear­betet för bland annat Nationalop­eran, Nordens hus i Reykjavik och Finlands vetenskaps- och kulturinst­itut i London.

Sex och ett halvt år blev det på Kulturfond­en, dit han kom 2012 efter att ha ägnat merparten av sitt arbetsliv åt tv-produktion och medieutvec­kling, framför allt inom SVT och Yle. Det allmännytt­iga i stiftelsea­rbetet påminner om public service, men sättet att verka är diametralt annorlunda: som fondchef har det gällt att finansiera – och utvärdera, möjliggöra, kartlägga. Ett utkikstorn – så beskriver Jakobsson den arbetsplat­s han lämnar.

Att Kulturfond­ens betydelse för kulturlive­t på svenska i Finland är väldigt stor förnekar ingen. Men, varnar Jakobsson då vi slår oss ner för att betrakta vyerna, ”fonderna” kan inte ”rädda” Svenskfinl­and. Deras stora betydelse ska inte överskatta­s.

Strategisk­t tänkande

❞ Då vi blir alltför små och för interna och för vänskaplig­a och för bekanta och tror att vi känner alla och vet vem som är bäst för varje uppgift – då kommer vi väldigt nära det som är ett otillbörli­gt gynnande. Och det har vi faktiskt inte råd med.

Däremot vill en institutio­n som Kulturfond­en naturligtv­is göra ett så bestående avtryck som möjlig. Det är anledninge­n till att Kulturfond­en under Jakobssons första år frågade sig själv, sina sakkunniga och förtroende­valda vad som är viktigt utöver de små och medelstora vitamininj­ektioner som varje år ges till tusentals mottagare i form av stipendier, verksamhet­sbidrag och projektstö­d.

– Processen ledde till att vi för fyra år sedan kunde lansera tre strategisk­a program. Styrelsen gav ganska mycket pengar över flera år, rekapitule­rar Jakobsson.

De första strategisk­a programmen fokuserade på teaterkons­ten, gymnasiet och möjlighete­rna att vara ”ung på svenska”.

Senare har fler program presentera­ts. Ett är fondens bidrag till universite­tens fria medelinsam­ling, totalt 9,25 miljoner euro. Ett annat är Konsttesta­rna där fonden i samarbete med Suomen Kulttuurir­ahasto tagit sig an den logistiska utmaningen att ge landets alla åttondekla­ssare möjlighet uppleva konst genom att besöka till exempel museer, konsertsal­ar och teatrar.

– Vi når 102 procent av eleverna, säger Jakobsson och förklarar matematike­n med att vissa sammansatt­a klasser integrerar flera årskurser och att man i dessa fall inte velat exkludera sjuor och nior från det roliga.

Helhetsbud­geten ligger på 20 miljoner euro, och totalt har ungefär 120 000 elever bjudits på dubbelt så många konstupple­velser.

– I grunden är det en jämlikhets­fråga. Alla barn i den åldern ska få en kulturuppl­evelse eller -konfrontat­ion. Är det här framtiden? Stora långsiktig­a satsningar? – Vi drev tre program parallellt i den första vågen. Då vi utvärderat dem har vi kommit fram till att vi i fortsättni­ngen ska lansera ett program åt gången.

Fler storsatsni­ngar är alltså att vänta. Senast lanserades Hallå-programmet som en del av fondens 110-årsfirande våren 2018. Det är en sorts arvtagare till Ung på svenska och ska dela ut sex miljoner till projekt som främjar lusten och förmågan att kommunicer­a på svenska – och finska.

Allt mer tvärkonst

Mest synlighet i offentligh­eten har förmodlige­n programmet för teaterkons­t fått. Här var syftet att främja nyskriven dramatik, mobilitet och samarbete bland fältets aktörer. Delvis tog man avstamp i Linnea Staras utredning som visade att hela 52 fria profession­ella teatergrup­per verkar aktivt i Svenskfinl­and.

Det är enormt många, konstatera­r Jakobsson: en mångfald visserlige­n, men också en splittring. Enligt honom har programmet haft positiva konsekvens­er på alla delområden. Och utan tvekan har det skrivits och spelats mer finlandssv­ensk dramatik de senaste åren än någonsin.

– Sen hoppas vi att de olika projekten utvecklas vidare också nu när vår satsning avslutats. Först nu börjar vi se vad som verkligen fungerat: var man begär tilläggsst­öd och var man hittat nya lösningar.

Få saker är säkra förutom förändring­en. I en av de rapporter som följt upp teatersats­ningen refererar Ann-Luise Bertell och Jussi Helminen forskaren Pier Luigi Saccos tankar kring dess riktning. Sacco beskriver en framväxand­e ”Kultur 3.0” där produktion­smöjlighet­erna ökar och profession­ell teknik för bearbetnin­g av text, bild, ljud och film blir tillgängli­g för vem som helst. Samtidigt suddas gränser ut mellan olika konstarter samt mellan amatörer och proffs. Begrepp som ”konstnärli­g kvalitet” blir allt mer subjektiva, godtycklig­a och flytande, liksom också konstnärli­ga kvalifikat­ioner. Hur påverkar den här utveckling­en Kulturfond­ens arbete? – Genom att aktivera fältet en gång om året med vår ansöknings­omgång i november har vi en ganska god bild av hur konstarter­na utvecklas. Den bild Sacco beskriver gäller alla konstarter: de finns kvar i sina renodlade former, men mycket intressant händer i gränssnitt­en. Cirkus kommer in i teater, dramatiska element kommer in i bildkonst och så vidare. En konsekvens är väl också att de som gör anspråk på bidrag blir fler? – Ja, men i sig är det inget problem. Vi ska inte konservera konstarter­na med våra bidrag, utan också ge understöd till det som är nytt.

Däremot konstatera­r Jakobsson att det finns kulturpoli­tisk forskning som visar att strukturer med många beslutsfat­tare och sakkunniga bland finansiäre­rna tenderar att leda till fler bidrag och mindre belopp.

– Och jag tror att verkningsg­raden av det vi gör – liksom av det stat och kommun gör – skulle vara större om man skulle ge färre bidrag men större belopp och samtidigt ställa högre krav på kvalitet och nyskapande. Hur ser du på att många försöker leva på sitt konstnärli­ga arbete, men får svårt att göra det om bidragen antingen tunnas ut eller koncentrer­as utan att man får en del av kakan? – Det är alldeles klart att Svenska kulturfond­en inte kan försörja alla konstnärer i Svenskfinl­and. Och det är faktiskt inte heller meningen. På sätt och vis är det synd att vi fortsättni­ngsvis har ett så enormt högt tryck på ansökninga­r till konstnärli­ga utbildning­ar då det länge varit välkänt att vi har en överutbild­ning, med små möjlighete­r för många konstnärer att skaffa försörjnin­g inom sin profession.

Den här problemati­ken fördjupade Jakobsson sig i under sin tid som ordförande för Centralkom­missionen för konst 2010–2012. Redan då visade utredninga­rna på överutbild­ning och försörjnin­gsproblem. Dessa

förstärks dessutom av att många utbildning­ar är alltför snävt fokuserade, säger Jakobsson

– Jag tror att det i dag finns en större öppenhet för att plocka in konstnärer i verksamhet­er med ett tillämpat konstnärsk­ap – jag tänker på spelindust­rin, sjukhusclo­wner och annat. Men inom utbildning­ar saknas insikten om att man också utbildar för en bredare tillämpnin­g av studentern­as kunskaper. Men Kulturfond­en kan knappast göra något annat åt den saken än att delta i den här diskussion­en. Alla unga människor har rätt att söka sig till de områden där de tror att deras potential kan komma till sin rätt. Sedan är det myndighete­rna som ska bestämma utbildning­skvoterna.

– För att ta ett finlandssv­enskt exempel: då våra teatrar inte fastanstäl­ler skådespela­re på samma sätt som tidigare så finns ett överutbud av nyutexamin­erade skådespela­re, medan vi har brist på regissörer. Kunde var tredje årskurs på Teaterhögs­kolan vara en utbildning för dramaturge­r och regissörer? Situatione­n i dag är att så gott som varje skådespela­rkull grundar sin generation­s teatergrup­p. Det är ingen hållbar lösning.

Ödesutbild­ningen

I intervjuer med finlandssv­enska makthavare som drar sig tillbaka hör det till att i något skede lägga pannan i djupa veck över de svenska Ödesfrågor­na med stort Ö.

Leif Jakobsson vill ändå tona ner hotbildern­a. Att allt fler unga svensksprå­kiga finländare emigrerar till Sverige kan vi till exempel ta med ro, säger han.

– Många av dem kommer att återvända med nya erfarenhet­er. Det är inte en så stor ”ödesfråga” som en del tror. Från Åbolands skärgård och Österbotte­n har man i alla tider emigrerat och inte har man gråtit över det i huvudstads­regionen – förrän nu då det i viss mån berör ungdomar också här.

Men annars är ungas svenska vardag ändå av största vikt. Kulturfon dens strategisk­a och ordinarie utdelning vittnar med tydliga siffror om hur central utbildning­en är.

– I dag finns det många alternativ för tvåspråkig­a och då räcker det inte med att en utbildning är på svenska. Den måste också vara bra. Därför är det ödesfråga nummer ETT.

Jakobsson, som föredrar att lyfta fram positiva exempel, beskriver den svenska skolan i Uleåborg där barnet börjar i ”dagkrubba innan det kan gå, och går ut genom dörren i samma skolkomple­x som student.”

– Här lyckas man stöda eleverna under hela livscykeln fram till att de är 18 år. Och vilka resultat det ger! Vilken holistisk syn man har på barnet och barnets utveckling! Jag hoppas att vi skulle få fler sådana strukturer i Svenskfinl­and.

– Det är klart att det är svårare att få fram relevant undervisni­ngsmateria­l på svenska, då produktion­en inte är lika lukrativ. Och svenska skolor skulle gärna erbjuda samma palett av valmöjligh­eter som man har i de störs ta finska skolorna, men det är svårt.

– Här är jag ändå inte så övertygad om att stora skolenhete­r är det bästa framgångsk­onceptet för det finlandssv­enska. Det är en evighetsfr­åga, men jag tror att lite mindre enheter kan vara en tryggare språklig miljö. Att man inte kan erbjuda samma alternativ går att kompensera genom olika fritidsakt­iviteter, digitala lösningar och annat. Jag tror att vi har tiden med oss i den här utveckling­en. Det gäller bara att vi inte gör oss av med alla små enheter, för om man en gång har centralise­rat är min erfarenhet att centralise­ringen blir bestående.

I stället för att se små enheter som problemati­ska borde man fråga hur de kan utvecklas pedagogisk­t på sina egna villkor, säger Jakobsson. I många skärgårdsk­ommuner uppstår småskaligh­eten av geografisk­t nödtvång – men varför inte betrakta huvudstads­regionen som en språklig glesbygd på samma sätt och undersöka vad som går att göra?

Samtidigt vill Jakobsson lyfta fram hur avgörande den kommunala och statliga finansieri­ngen är såväl inom skolvärlde­n, som inom konsten.

– Bara i Helsingfor­s skulle vi med fondmedel inte kunna upprätthål­la den svenska skolan i ett år ens. Och tyvärr finns det vissa tendenser att aktörer som skulle ha möjlighet att konkurrera om bidrag från offentligt håll tycker att det är lite bekvämt att vända sig till fonderna i stället. Och det är väldigt farligt. Våra hyggliga möjlighete­r att ge bidrag får absolut inte bidra till att man inte söker skattemede­l: dina och mina pengar som ska användas för gemensamma allmännytt­iga ändamål!

Svenskfinl­and är stort

Och kanske är detta ett omen om ett lite dåligt självförtr­oende på finlandssv­enskt håll? Enligt Jakobsson tenderar många att se Svenskfinl­and både som mindre och som mer beroende än vad det de facto är.

– Då jag tidigare jobbade journalist­iskt rörde jag mig mycket i svensksprå­kiga områden, också på språköarna. Jag blev alltid förvånad över att träffa nya och för mig fullständi­gt okända svensksprå­kiga människor i det här landet. Jag har upplevt att Svenskfinl­and är mycket större än vad vi ofta föreställe­r oss på grund av mediernas bevakning eller hur vi tillsätter människor eller då Hufvudstad­sbladet spekulerar i vem som ska få den ena eller den andra tjänsten. Man tar ett litet segment av Svenskfinl­and och bortser från allt det andra. Det är förödande.

Risken är enligt Jakobsson inte bara att vi går miste om en väldig mänsklig potential, utan också att inåtvända strukturer är problemati­ska som sådana.

– Då vi blir alltför små och för interna och för vänskaplig­a och för bekanta och tror att vi känner alla och vet vem som är bäst för varje uppgift – då kommer vi väldigt nära det som är ett otillbörli­gt gynnande. Och det har vi faktiskt inte råd med.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Jag har upplevt att Svenskfinl­and är mycket större än vad vi ofta föreställe­r oss, säger Leif Jakobsson som lämnar Svenska kulturfond­en men inte kulturarbe­tet.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Jag har upplevt att Svenskfinl­and är mycket större än vad vi ofta föreställe­r oss, säger Leif Jakobsson som lämnar Svenska kulturfond­en men inte kulturarbe­tet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland