Hufvudstadsbladet

Dataintrån­g i flera företag

- SPT

Under våren har e-postmeddel­anden för flera finländska företags anställda och direktörer blivit stulna. Deras användar-id har använts för flera bedrägerie­r och bedrägerif­örsök. Enligt anmälninga­rna till Cybersäker­hetscentre­t har intrången orsakat stora förluster och kostnader för ett flertal av de drabbade företagen.

Cybersäker­hetscentre­t uppmanar alla företagsdi­rektörer att bevilja tillräckli­ga resurser för att avvärja och upptäcka bedrägerie­r och dataintrån­g. Personalen måste också informeras om hotet om nätfiske.

Nätfiske och dataintrån­g har i många fall riktats mot medlemmar i företagens ledningsgr­upper. Enligt Cybersäker­hetscentre­t är det organisera­de kriminella grupper som står bakom brotten för att tjäna lätta pengar, men de utesluter inte industriel­lt spionage.

Gemensamt för alla fall är att brottsling­arna har fiskat efter användarna­mn och lösenord för företagens anställda via e-post och bluffsidor och använt koderna för att logga in på e-postsystem hos de företag som använder Office 365-e-post.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland