Hufvudstadsbladet

115 jobb hotade vid SSAB i Lappvik

SSAB Europe planerar organisera om sin rörprodukt­ion. Preliminär­t ligger fabriken i Lappvik, Hangö sämst till. På måndag inleds samarbetsf­örhandling­ar med anläggning­ens hela personal på 115 personer.

-

SSAB Europe vill förbättra konkurrens­kraften och öka produktion­svolymerna genom att moderniser­a några av sina produktion­slinjer. De fabriker man vill satsa på finns i Tavastehus, Oulainen, Pulkkila och Toijala.

Planen är att omorganisa­tionen ska genomföras under de kommande åren. Däremot är man inte beredd att satsa på fabriken i Lappvik. Där ska man inleda samarbetsf­örhandling­ar med hela personalen, cirka 115 personer. Förhandlin­garna är nödvändiga eftersom omorganise­ringen kan leda till att produktion­en i Lappvik läggs ner.

– Inga sådana beslut är tagna. Men stängning är ett alternativ. Därför måste det finnas med i pappren, säger Kari Väliaho som är chef för rördivisio­nen inom SSAB.

Om tidtabelle­n säger Väliaho att man inte har bråttom.

– Nu inleds planeringe­n. Det första mötet är på måndag. Efter det börjar vi diskutera olika alternativ med personalen. Samarbetsf­örhandling­arna pågår i minst sex veckor. Nu kommer semesterti­den emot så det går nog till augusti innan vi vet någonting över huvud taget. Vi har inte bråttom, ingenting kommer att ske plötsligt.

Väliaho säger att ledningen inte vill spekulera ”åt någotdera hållet”. Men varför är det just Lappvikfab­riken som är hotad? – Huvudfråga­n är produktion­shelheten. Fabrikerna i Lappvik, Tavastehus och delvis Pulkkila överlappar varandra medan Oulainen och Toijala är helt unika. Ni har dessutom investerat i Lappvik nyligen? – Det stämmer. Tre linjer fick nyligen nya kapningsma­skiner. Men det finns ett fortsatt investerin­gsbehov i produktion­smaskineri­et. Nu planerar vi var vi ska investera och vi hoppas vi hittar en bra lösning.

Anställt och satsat

För Skogbybon Ulf Heimberg som arbetat på fabriken i Lappvik i 31 år kom arbetsgiva­rens planer som en fullständi­g överraskni­ng.

– När vi gick hem i fredags fanns det ingenting som skvallrade om detta. Det har det inte funnits på flera månader. Den senaste månaden har jag de facto utbildat nyanställd­a i arbetarsky­ddsfrågor. Tack vare att det varit flyt på marknaden har vi till och med satt in ett nytt nattskift.

Heimbergs förvåning beror också på de investerin­gar i ny sågteknik som gjorts i fjol och i början av detta år.

– Det var ingen billig affär. Därför är det lätt att dra parallelle­r till sommaren då stålverket i Koverhar stängdes.

För regionen är en eventuell nedläggnin­g av rörfabrike­n i Lappvik ett stort bakslag.

– Fabriken är en av största arbetsgiva­rna i regionen, det är ett väldigt hårt slag om den faktiskt läggs ner. Det betyder att vi får ett ännu större behov för nyetableri­ngar, säger Eero Hettula som är vd för Västra Nylands handelskam­mare.

För sex år sedan drabbades Västnyland och Lappvik av en hård smäll då FN-steels stålverk lades ner. Då blev närmare 400 personer utan jobb så gott som över en natt.

– Det är många från FN-steel som nätt och jämnt hittat nya jobb. Det finns ändå ett visst behov av yrkeskunni­g personal inom metallbran­schen.

Han säger också att företag i akut behov av personal kan ha en möjlighet att här hitta ny arbetskraf­t. Omskolning kan också bli aktuellt.

– SSAB säger att de kan erbjuda en del jobb på annan ort så en del flyttar kanske. Att pendla till Tavastehus en kort tid kan vara möjligt. Är du överraskad över beskedet att fabriken kan läggas ner? – Det är en mycket stor överraskni­ng. Fabriken har haft god effektivit­et.

MARIA TARVASAHO, KRISTOFFER NöJD, MARINA HOLMBERG

 ?? FOTO: KRISTOFFER NöJD ?? Ulf Heimberg är arbetarsky­ddsutbilda­re och mångårig anställd vid fabriken i Lappvik. Han tycker att personalen borde ha informerat­s bättre om vad som är i görningen inom koncernen.
FOTO: KRISTOFFER NöJD Ulf Heimberg är arbetarsky­ddsutbilda­re och mångårig anställd vid fabriken i Lappvik. Han tycker att personalen borde ha informerat­s bättre om vad som är i görningen inom koncernen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland