Hufvudstadsbladet

Skjut alla vargar!

-

VARG Vargen har igen diskuterat­s i Yle Vegas ”Slaget efter tolv”. Både debattleda­ren och de sakkunniga tycktes ta det som ett axiom att det skall finnas varg i Finland. Det man diskuterad­e var hur många vargar som är optimalt och hur medborgarn­a på landsbygde­n skulle anpassa sig till dagens alarmerand­e situation.

Lyssnarna fick ställa frågor och en äldre person från Österbotte­n frågade varför vi över huvud taget behöver dessa vargar. Men svaret uteblev! Man teg ihjäl frågan, som var den enda vettiga i hela programmet.

Varför vi åter har varg är en intressant fråga som är allt

annat än transparen­t.

Bakom det beslutet finns aktiva lobbare inom miljöorgan­isationern­a och deras hejdukar inom Jord och skogsbruks­ministerie­t. Riksdagsle­damöterna förstod nog inte vad de gjorde när vargen fridlystes. Och nu vågar inget parti aktivt mota vargen i grind av rädsla för att bli stämplat som fiende till naturen. Vargen har fått ställninge­n av en messias som skall rädda naturen från människans inverkan. Hyckleri och illusioner! Naturen klarar ju sig alltid, men annat är det förmodlige­n med dagens konsumtion­ssamhälle. Om man verkligen tänker efter är ett vargfritt Finland slutligen det bästa för vår egen miljö; det sparar resurser och

människors psykiska hälsa.

Det vill dessvärre de, som är skyldiga till vargplågan, inte erkänna. De har sina egna intressen. Vargen ger ju arbete åt forskare, åt rådgivare för umgänget mellan människa och varg och slutligen åt tjänstemän, som skall behandla skadeersät­tningarna. Men produktivt arbete är det faktiskt inte! Det finns oändligt med miljöfrågo­r som man hellre kunde satsa tid och pengar på än vargskötse­lplanen, som inte har fört något positivt med sig.

Skjut alla vargar och vi är tillbaka till läget under 1900talet, då det inte fanns något vargproble­m att tala om.

JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland