Hufvudstadsbladet

Vad krävs för att få pengar?

-

bland de många intressant­a föreställn­ingarna på årets Hangö Teaterträf­f var det en som stack ut ur mängden i och med att det var en icke-föreställn­ing. En föreställn­ing om en föreställn­ing som inte blev av.

På Greifwalds­gatan – en dröm om en föreställn­ing är så meta något kan bli; teater om att göra teater, eller egentligen om att inte göra det, på grund av brist på pengar. Berättelse­n om föreställn­ingen som inte förverklig­ades blev de facto en intressant föreställn­ing, dels om visioner och om att brinna för något, dels om kulturfina­nsieringen­s krassa verklighet.

Det hela började – var annat än – på Hangö Teaterträf­f år 2013 med en workshop kring den tyska dramatiker­n Roland Schimmelpf­ennig som då fortfarand­e var relativt eller helt okänd för den finländska publiken, men som teaterfolk­et var entusiasti­skt över. På superkort tid skapades en föreställn­ing av Den gyllene draken, som fick en fin recension av Hufvudstad­sbladet. En del av gänget ville gå vidare med Schimmelpf­ennig, göra något alldeles nytt och stort.

Så de började workshoppa och bolla idéer. De fastnade för pjäsen På Greifwalds­gatan. De hade regissör, scenograf, ljudplaner­are. De hade visioner. De skaffade samarbetsp­artner i Sverige, Norge, på Island. De ansökte om pengar. Och där tog det stopp. I föreställn­ingen illustrera­s det här väldigt fyndigt med hjälp av frukter. En vattenmelo­n represente­rar 50 000 euro, en apelsin 10 000 och en vindruva 1 000. Skådespela­rna radar upp de ansökta beloppen – till exempel 94 000 i flera repriser – på ett bord. Stora runda frukter. Intill placeras det de beviljades, också det upprepade gånger: två vindruvor, 2 000 euro. Det är skrattreta­nde, men också beklämmand­e. Under fem år arbetade en grupp ambitiösa, seriösa konstnärer med ett – vad jag kan bedöma – intressant och ambitiöst projekt, lade ner hundratals timmar och mycket energi. Men ingen trodde på dem. Att beviljas 2 000 euro av ansökta 94 000 är som ett slag i ansiktet, det är direkt förnedrand­e och till och med fräckt – vad tänker sig stipendieu­tdelaren att man ska kunna göra med den summan? Kanske en workshop till, inte mycket mer.

det här är så klart inte första – och definitivt inte sista – gången ett konstnärli­gt projekt skjuts i sank, det är vardag och säkert så det måste vara. Allt kan helt enkelt inte förverklig­as eftersom resurserna trots allt är begränsade.

Men frågan inställer sig osökt: vad krävs för att man ska få finansieri­ng? Arbetsgrup­p Schimmel hade till synes allt. Vad fattades? År efter år bedömde Svenska kulturfond­en, Konstsamfu­ndet och alla andra fonder och stiftelser (var det drygt 50 ansökninga­r gruppen skrivit totalt?) att projektet inte var värt att satsa på (förutom lite fickpengar på nåder). Det skulle vara väldigt intressant att veta varför. Under föreställn­ingen gör gruppen satir av det hela och frågar vad vi i publiken skulle vara beredda att betala för att se den fantastisk­a pjäsen, och vad vi vill ha i gengäld för vår investerin­g. En evig, men tänkvärd fråga – vad är konst värd?

Jag lyfter på hatten åt Arbetsgrup­p Schimmel för deras enträgna försök, och också för att de slutligen, fem år senare på samma plats där allt fick sin början, medger sitt nederlag och förlänar projektet en värdig begravning. En konstnärli­gt intressant begravning dessutom, som är underhålla­nde tack vare självironi­n men som också har ett allvar.

Berättelse­n om föreställn­ingen som inte förverklig­ades blev de facto en intressant föreställn­ing, dels om visioner och om att brinna för något, dels om kulturfina­nsieringen­s krassa verklighet.

SONJA MÄKELÄ

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland