Hufvudstadsbladet

Det är okej att ha fest och grilla på balkongen

Du får grilla på balkongen och spela musik. Men får du använda den som ett förråd? Juristen Kristel Pynnönen förklarar reglerna för balkongliv­et.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

Det är till exempel inte förbjudet att hänga upp en död hare på sin balkong, trots att grannarna eventuellt protestera­r. Alla har rätt att förvara vad de vill på sin egen balkong. Hur är det då med att ordna fester, hissa ner föremål eller vara naken på sin balkong?

Kristel Pynnönen, biträdande chefsjuris­t vid Finlands fastighets­förbund, svarar.

RÖKA – JA OCH NEJ

Du har rätt att röka på din egen balkong, men från och med den 1 januari 2017 kan ett husbolag förbjuda rökning på husets samtliga balkonger. Först ska ärendet diskuteras på en av husbolaget­s bolagsstäm­mor.

Ett majoritets­beslut om att förbjuda rökning bör fattas och sedan måste husbolaget ansöka om förbudet hos staden eller kommunens hälsomyndi­ghet. Enligt juristen Kristel Pynnönen beviljas förbudet till så gott som alla som ansöker om det. Endast ett husbolag kan ansöka om förbudet, inte en enskild person.

GRILLA – JA

Kring valborg var det mycket diskussion om att grilla på balkonger. Så länge du inte ökar risken för brand eller orsakar oskäliga problem för dina grannar är det okej att grilla.

Matos är förstås något som uppstår då man grillar och kan störa grannar, men du har ändå rätt att

tillreda mat på din balkong. Däremot kan du till exempel inte grilla tolv timmar i sträck eller röka en stor fisk eller julskinka på din balkong. Men om du till exempel grillar en gång per dag är det alldeles okej.

FESTA – JA

Du har rätt att bjuda vänner på besök och till och med spela musik på din balkong, men du måste respektera nattron och följa husbolaget­s ordningsre­gler.

Det är också bra att komma ihåg att oljud på balkongen lätt hörs till grannarna. Juristen Kristel Pynnönen rekommende­rar att man i god tid före natten förflyttar sig in i lägenheten och fortsätter umgås där.

FÖRVARA SAKER – JA

Du har rätt att förvara saker på din balkong, du kan till och med använda den som ett förråd. Det är alltså inte förbjudet, men det kan vara bra att fundera på om alla sorters grejer är lämpliga att förvara på sin balkong, som till exempel döda djur.

HA HUSDJUR – JA

Det är tillåtet att ha husdjur på sin balkong, men du kan förstås inte låsa ut en skällande hund för hela natten.

RENOVERA – JA OCH NEJ

Du har rätt att renovera insidan av balkongen, men allt som hör till fasaden är det förbjudet att ändra på. Du kan till exempel kakla golvet eller måla insidan av balkongen. Sådana små renovering­ar är godkända så länge du meddelar husbolaget om dem och ser till att du inte gör något som kan orsaka skada, som att till exempel hänga upp något för tungt.

Däremot har du inte rätt att måla balkongens bakre vägg som syns utåt. Trots att den är på insidan av balkongen räknas den som en del av fasaden.

HISSA NER GREJER – JA

Du har rätt att hissa ner en soffa eller julgran från din balkong. Du måste dock se till att det sker på ett säkert sätt. Någon måste alltså ta emot det du hissar ner.

Samma gäller snö och is. Det är till och med din skyldighet att se till att din balkong är fri från snö och is som kan falla ner. Du ska alltså skyffla ner snön på ett säkert sätt, men du kan inte lämna den och ligga på gatan. Du måste föra bort den, till exempel till en innergård.

Du får inte heller ha blomkrukor hängande på utsidan av din balkong eftersom de inte övervakas hela tiden och därmed kan falla ner på någon.

VARA NAKEN – JA OCH NEJ

Om det är tillåtet att vara naken eller inte beror på ditt syfte. Om du ligger och solar utan överdel och inte gör något väsen av dig, då är det okej. Men om ditt mål är att visa upp dig naken är det straffbart.

Juristen Kristel Pynnönen minns ett fall där en man hoppade naken på en trampolin på sin gård. Han visade även sitt könsorgan för förbipasse­rande personer. I det här fallet blev mannen dömd för offentlig kränkning av sedlighete­n.

HA SEX – JA OCH NEJ

Det är inte tillåtet att ha sex på offentlig plats, men på din balkong gäller samma regler som i din lägenhet. Du får alltså ha sex på balkongen, men kom ihåg att du är naken. Om du gör det diskret och i gömman är det okej, men om ditt mål är att visa upp dig naken är det straffbart.

HÄNGA UPP NAZISTISKA SYMBOLER – JA OCH NEJ

Du har rätt att hänga upp vad som helst på insidan av din balkong, men om något hänger utanför balkongen eller tydligt syns är det en del av fasaden och kan därmed förbjudas av husbolaget. Man ska förstås undvika att såra någon, så en nazistisk flagga är inte direkt förbjuden men kan uppfattas som väldigt opassande, anser Kristel Pynnönen.

GÖRA REKLAM – JA OCH NEJ

Du kan göra reklam på din balkong om husbolaget tillåter det.

❞ Om det är tillåtet att vara naken eller inte beror på ditt syfte. Om du ligger och solar utan överdel och inte gör något väsen av dig, då är det okej. Men om ditt mål är att visa upp dig naken är det straffbart.

 ??  ??
 ?? FOTO: SPT
/ LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Linn Henrichson, Hanna Arhippaine­n och Kaneli Johansson tillbringa­r mycket tid på sin balkong på Skatudden i Helsingfor­s.
FOTO: SPT / LINNEA DE LA CHAPELLE Linn Henrichson, Hanna Arhippaine­n och Kaneli Johansson tillbringa­r mycket tid på sin balkong på Skatudden i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: PEKKA ROUSI / ROUSI VISIONS ?? Kristel Pynnönen, biträdande chefsjuris­t vid Finlands fastighets­förbund, säger att många balkongreg­ler lämnar utrymme för tolkning.
FOTO: PEKKA ROUSI / ROUSI VISIONS Kristel Pynnönen, biträdande chefsjuris­t vid Finlands fastighets­förbund, säger att många balkongreg­ler lämnar utrymme för tolkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland