Hufvudstadsbladet

Här är texten som USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un underteckn­ade i går.

-

”Amerikas förenta staters president Donald J. Trump och Demokratis­ka folkrepubl­iken Koreas (DFK, red:s anm)ordförande Kim Jong-Un höll ett första, historiskt toppmöte i Singapore den 12 juni 2018.

President Trump och ordförande Kim Jong-Un genomförde ett omfattande, djupgående och uppriktigt utbyte av åsikter om frågor relaterade till upprättand­et av nya USA-DFK-förbindels­er och uppbyggand­et av en bestående och robust fredsregim på Koreahalvö­n. President Trump förband sig att ge säkerhetsg­arantier till DFK, och ordförande Kim Jong-Un bekräftade sitt bestämda och orubbliga åtagande att slutföra kärnvapenn­edrustning­en på Koreahalvö­n.

Övertygade om att upprättand­et av nya USA-DFK-förbindels­er kommer att bidra till fred och välstånd på Koreahalvö­n och i världen, och med förståelse för att ömsesidigt förtroende­byggande kan främja kärnvapenn­edrustning­en på Koreahalvö­n, anför president Trump och ordförande Kim Jong-Un följande:

●●1. USA och DFK förpliktig­ar sig att etablera nya USA-DFK-förbindels­er i enlighet med önskemål från folken i de båda länderna för fred och välstånd.

●●2. USA och DFK ska enas i sina ansträngni­ngar för att skapa en långvarig och stabil fredsregim på Koreahalvö­n.

●●3. Som en bekräftels­e av Panmunjomd­eklaration­en från den 27 april 2018 lovar Nordkorea att arbeta för total kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n.

●●4. USA och DFK åtar sig att återbörda kvarlevor från POW/MIA (krigsfånga­r eller saknade i krig, reds anm), inklusive omedelbar repatrieri­ng av dem som redan har identifier­ats.

Efter att ha erkänt USA-DFK-toppmötet – det första i historien – som en epokgörand­e händelse av stor betydelse för att övervinna årtionden av spänningar och fientlighe­ter mellan de två länderna och som en början till en ny framtid, förbinder sig president Trump och ordförande Kim Jong-Un att genomföra villkoren i det gemensamma uttalandet fullt ut och snabbt. USA och DFK förbinder sig att hålla uppföljand­e förhandlin­gar ledda av USA:s utrikesmin­ister, Mike Pompeo, och en högt uppsatt representa­nt från DFK, så snart som möjligt, för att implemente­ra resultaten från USA-DFKtoppmöt­et.

Amerikas förenta staters president Donald J. Trump och Demokratis­ka folkrepubl­iken Koreas ordförande för kommission­en för statliga angelägenh­eter Kim Jong-Un har förbundit sig att samarbeta för att utveckla de nya USA-DFK-förbindels­erna och för främjandet av fred, välstånd och säkerhet på Koreahalvö­n och i världen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland