Hufvudstadsbladet

Skolsvensk­an överlever och kan förbättras

-

Jag tyckte nästan synd om kulturmini­ster Sampo Terho när han ställdes inför faktum: Sannfinlän­darnas tunga projektil mot skolsvensk­an föll till marken utan att krevera. Det måste kännas bittert även om han heroiskt försäkrar att kampen fortsätter. När partiet gick med i regeringen skedde det med tre utfästelse­r. Målet var troligen inget EU, inga flyktingar och ingen svenska, men det måste bantas till mindre EU, mindre flyktingar och mindre svenska i regeringsf­örhandling­arna 2015.

Tre år senare är partiet splittrat och resultatet: Samma EU, mera flyktingar och samma svenska. Dessutom ett litet plus för svenskan när undervisni­ngen i den finska skolan inleds ett år tidigare. – Det påstås att skadeglädj­en är den äkta glädjen, men jag tycker att kommentare­rna på finlandssv­enskt håll har varit klädsamt återhållsa­mma. De avgörande besluten fattades av enspråkiga finska kommuner så Terhos Blå kan knappast lansera en dolkstötst­eori om sabotage från mörka finlandssv­enska krafter.

Projektet Svenska nu har verkat i tio år för att popularise­ra svenskunde­rvisningen i den finska skolan. Det sker med stöd av den finska och svenska staten och de ”mörka krafterna”, fonderna. Som en av initiativt­agarna och medlem i projektets styrgrupp är jag jävig beträffand­e framgången, men lärdomarna är intressant­a.

Svenskunde­rvisningen­s bristande popularite­t är en sanning med flera modifikati­oner. Eleverna har betydligt mindre fördomar än föräldrarn­a, skolorna mindre än de kommunala beslutsfat­tarna. Eleverna, åtminstone upp till tonåren, är nyfikna och öppna och kan entusiasme­ras med hjälp av artistbesö­k. Svensklära­rna (runt två tusen), närmare hundra procent av dem finskspråk­iga, är en uthållig och hängiven kår som inte alltid har det så lätt i en helt finskspråk­ig omgivning.

Svenskunde­rvisningen­s centrala problem är det minimala timantalet och alltför sen start. När man i den finlandssv­enska skolan inleder finskunder­visningen tidigt, startar man (numera) med svenskan på årskurs 6. Alla pedagoger är ense om att kontakten med ett nytt språk skall ske så tidigt som möjligt. Men några riksomfatt­ande planer på svenska språkdusch­ar i dagis eller förskolor är dessvärre inte aktuella. Det vurmas också för språkbad, men volymen är på tok för liten.

Ett av argumenten mot skolsvensk­an är att den ändå inte ger färdighet att tala språket. Visst, men det beror på B-svenskans låga timantal. Den finska skolan skulle producera betydligt fler svenskkunn­iga om flera kommuner och skolor skulle erbjuda A-svenska. Att flera städer inte erbjuder A-svenska, eller ordnar den bara i en skola, är oroväckand­e. Svenska nu försöker påverka sådana kommuner, ofta med draghjälp från Sverige och näringsliv­et.

Det är en dålig investerin­g att hålla svenskunde­rvisningen på sparlåga, den kan bli mera resultatri­k. Nästa regeringsp­rogram kunde ta med ett ministerie­förslag om att utveckla studentexa­men, något som skulle öka antalet som skriver medellång svenska. Flera timmar i högstadiet står också på önskelista­n.

Svenskunde­rvisningen­s centrala problem är det minimala timantalet och alltför sen start.

PÄR STENBÄCK är minister.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland