Hufvudstadsbladet

”De grönas tvåspråkig­a profil har försvagats”

Svenskan har fått stryka på foten under Touko Aaltos ordförande­skap för De gröna. Det anser Touko Niinimäki, vice ordförande för Finlands Svenska Gröna.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Trots en föredömlig tvåspråkig skyltning på De grönas partikongr­ess i Vanda syns och hörs inte svenskan i vare sig de politiska talen eller i de politiska motioner och program som avhandlas. Svenskan har blivit en icke-fråga som har skyfflats under mattan medan partiets tvåspråkig­a gamla garde ligger lågt.

– Det finns en del jobb att göra för att stärka den svenska bevakninge­n inom De gröna, säger Touko Niinimäki diplomatis­kt.

Niinimäki är vice ordförande för föreningen Finlands Svenska Gröna. Föreningen har omkring 50 medlemmar och två ombud på partikongr­essen i Vanda. Niinimäki tillträdde sitt förtroende­uppdrag vid årsskiftet och är därmed ny i gamet.

– Under min korta tid som vice ordförande i Finlands Svenska Gröna har varken De grönas riksdagsgr­upp eller partiets ledning bett oss skriva utlåtanden om frågor som gäller svenskans ställning i Finland, säger Niinimäki.

Tack ska ni ha

Han anser att De gröna måste stärka sin tvåspråkig­a profil ifall man vill slå vakt om ambitionen att bli hela landets parti.

– Partiets förre ordförande Ville Niinistö hade en starkare framtoning i frågor som gällde rätten till service på svenska. De grönas tvåspråkig­a profil har tyvärr försvagats under Touko Aaltos tid som ordförande. Men han har lovat lära sig svenska, säger Niinimäki. Finns det nya tvåspråkig­a krafter inom partiet som värnar om svenskans ställning? – Jodå, det finns en hel del av dem, men de har inte blivit invalda i riksdagen ännu och har därför ett begränsat inflytande i rikspoliti­ken. Till exempel partiets vice ordförande, fattigdoms­forskaren Maria Ohisalo hör till dessa politiker.

En timme senare äntrar Touko Niinimäki podiet i partikongr­essens stora sal. Han håller ett tal om den strukturel­la fattigdome­n och den grasserand­e ojämlikhet­en. Det svenska verbala flödet begränsar sig till orden ”ärade kongressme­dlemmar” och ”tack ska ni ha”.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? De grönas tvåspråkig­a profil har tyvärr försvagats under Touko Aaltos tid som ordförande, säger Touko Niinimäki, vice ordförande för Finlands Svenska Gröna.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL De grönas tvåspråkig­a profil har tyvärr försvagats under Touko Aaltos tid som ordförande, säger Touko Niinimäki, vice ordförande för Finlands Svenska Gröna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland