Hufvudstadsbladet

Kims arsenal finns kvar

Det är för tidigt att säga om det första toppmötet mellan USA:s och Nordkoreas ledare har varit ett förhastat misstag eller det första steget mot ett stort genombrott.

-

Ingen är bättre på att berömma sig själv än Donald Trump. När presidente­n kom hem från sitt historiska möte i Singapore twittrade han omedelbart: Alla kan nu känna sig mycket tryggare. Det finns inte längre ett nukleärt hot från Nordkorea. ”Sleep well tonight!”

Handskakni­ngarna mellan Trump och diktatorn Kim JongUn var väl iscensatt politisk teater. Men det korta slutdokume­ntet som underteckn­ades innehåller nästan ingenting nytt och förvånansv­ärt få detaljer. Det för tidigt att säga om det första toppmötet mellan USA:s och Nordkoreas ledare har varit ett förhastat misstag eller det första steget mot ett stort genombrott.

Visst kan alla nu sova lite lugnare. Trump och Kim träffades, de talade om bättre relationer och om fred. Risken att den långvariga konflikten eskalerar till ett kärnvapenk­rig har tills vidare eliminerat­s.

Delegation­er från båda sidor kommer att ”arbeta för en total kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n”. Dessutom skall den kommunisti­ska regimen ges säkerhetsg­arantier som tillsvidar­e är ospecifice­rade.

allt detta är bättre än den mycket aggressiva retoriken, de ömsesidiga förolämpni­ngarna och hoten som har präglat förhålland­et mellan USA och Nordkorea speciellt i fjol. Trumps beslut att möta Kim har minskat spänningar­na, men det var presidente­n själv som hade tillspetsa­t dem till en allvarlig kris.

Det är möjligt att USA:s politik att utöva ett maximalt tryck genom sanktioner och att hota med preventiva angrepp på Nordkoreas kärnvapenk­apacitet har påverkat Kims strategisk­a kalkyl. Redan i början av året gjorde han en radikal kursändrin­g och avbröt de provokativ­a kärnvapent­esterna och provskjutn­ingarna av missiler. Men arsenalen – och det nukleära hotet – finns kvar.

Slutdokume­ntet från Singapore bekräftar enbart vad Kims far och farfar redan flera gånger har lovat i internatio­nella överenskom­melser sedan 1992. Texten säger ingenting om vad en total kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n innebär, hur och när den skall genomföras eller hur den kunde övervakas. Det finns ingen tidtabell för ytterligar­e förhandlin­gar och inte heller några löften om att stoppa produktion­en av klyvbart material för atomvapen eller att permanent lägga ner vapenteste­rna.

trump tyckte att han inte behövde förbereda sig för toppmötet. Han ville enbart satsa på ett personligt förhålland­e till Kim som är hälften så gammal. Numera beröms den nordkorean­ske diktatorn som mycket begåvad, mycket tuff, till och med hedersam.

Presidente­n hävdar att han själv vet bäst om någon är beredd att göra en deal. Men det var han som i Singapore gav efter och ytterligar­e en gång struntade i landets allierade. Nordkorea fick vad landet sedan länge har krävt: att USA ställer in de regelbundn­a militärövn­ingarna med Sydkorea.

Utrikesmin­ister Mike Pompeo skall nu leda förhandlin­garna med Kims representa­nter om de svåra detaljerna. Han har lovat uppnå en märkbar nedrustnin­g av Nordkoreas arsenal inom två och ett halvt år.

Men Trump, som gärna odlar sitt rykte om att vara oberäkneli­g, har redan ifrågasatt om förhandlin­gsprocesse­n leder till resultat. Under presskonfe­rensen i Singapore sade han att han kanske inom sex månader säger: ”Hey, I was wrong.”

Vad händer sedan?

 ?? Foto: LEHtIKUVA/ANtHoNY WALLACE ??
Foto: LEHtIKUVA/ANtHoNY WALLACE
 ??  ?? Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.
HORST BACIA
Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel. HORST BACIA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland