Hufvudstadsbladet

Utskott nära stolpskott?

-

Vårdreform­en ter sig futtig där den avancerar – eller så inte – jämsides med att den så kallade fria världens främsta ledare mobbar den kanadensis­ka premiärmin­istern men hyllar en av världens mest cyniska diktatorer.

Verklighet­en överträffa­r dokusåpor på området.

Men om vi utgår ifrån att världen har en framtid. Vilken är den vårdnivå vi ska förvänta oss?

Eller borde här stå vilken vårdnivå vi har rätt att förvänta oss?

Bland de spaltkilom­etrar som vårdreform­en har genererat sticker en text ut: kolumniste­n Teemu Luukka i HS den 29 maj.

Luukka ifrågasätt­er grundlagsu­tskottets rätt att bestämma vad som är tillräckli­g ekonomisk nivå på vården i ett läge där den sittande regeringen bland annat har kapat 800 miljoner av utbildning­en.

Luukka skrev sin text innan grundlagsu­tskottet hade formulerat sig, och den baserades bland annat på uppgifter i offentligh­eten att den statliga tilldelnin­gen av vårdresurs­er skulle få växa maximalt 0,9 procent per år – mot den nuvarande tillväxten på 2,4 procent.

Procentsat­serna har tillskrivi­ts en grundlägga­nde betydelse eftersom regeringen­s löfte att vårdreform­en ska ha en 3 miljarders effekt på vårdutgift­erna uttrycklig­en bygger på en 0,9 procents ökning av vårdutgift­erna.

Minskar man ökningen med fullt kvantifier­ade summor är resten matematik.

Det gör de 3 miljardern­a till en kameral sanning, givet att ingenting annat förändras.

Regeringen har därmed definierat en kvantitet för vården.

Underförst­ått är att själva reformen sedan skapar kvaliteter som gör att vårdens nivå inte sjunker med resurstill­delningen. Det är en modig förhoppnin­g. En politisk kanin ur en statsrådsc­ylinder.

Men framför allt är den hypotetisk. Det finns inte ett utrednings­institut som kan prestera underbyggd­a kalkyler på den här nivån.

Kvalificer­ade gissningar har i dagarna visserlige­n tillskrivi­t itsatsning­ar en till och med ännu större effekt än tre miljarder. De senaste decenniern­as massiva itmisslyck­anden i den offentliga förvaltnin­gen urgröper dock den gissningen.

Men det är inte det som är poängen. Den är att grundlagsu­tskottet under inga omständigh­eter kan vara den instans som säger att 0,9 procent är för lite och, säg, 1,4 procent tillräckli­gt.

Det är helt enkelt inte utskottets bord. Förvisso: Grundlagen stipulerar att det ”allmänna skall, enligt vad som närmare bestäms genom lag, tillförsäk­ra var och en tillräckli­ga social-, hälsovårds- och sjukvårdst­jänster samt främja befolkning­ens hälsa.”

Men vad är tillräckli­ga vårdtjänst­er? Tillräckli­ga för vem?

Vårdappara­ten fattar dagligen krassa på ekonomiska övervägand­en baserade beslut utifrån patientens ålder.

Och de sociala tjänsterna? Avståndet mellan grundlagen­s bokstav och vardagen är för alltför många finländare massivt.

Rätten till vård har i verklighet­en visat sig vara en relativ kvalitet – onåbar för aggregerad­e summor som den årliga tillväxten i vårdutgift­erna.

Grundlagen säger också att alla har rätt till avgiftsfri grundlägga­nde utbildning. Inget att invända, det fungerar väl hyggligt.

Men det allmänna ska enligt grundlagen också säkerställ­a lika möjlighete­r för var och en att få också ”annan än grundlägga­nde utbildning”.

Har vi sett grundlagsu­tskottet lägga ett tak för den procentuel­la ökningen av anslagen för utbildning, givet detta krav?

Naturligtv­is inte. Tanken är lika absurd som att man skulle hävda att 1,4 är ok men 0,9 för lite på vårdsidan.

Lyckligtvi­s är vi inte här ännu. Strikt taget har grundlagsu­tskottet inte stigit på det bananskal Teemu Luukka på goda grunder – offentliga uppgifter – antog ligga i utskottsru­mmet.

Men utskottet sköt in sig på att det allmänna måste trygga vård också under exceptione­lla förhålland­en som epidemier etcetera.

Med den anmärkning­en kommer man mycket nära en detaljstyr­ning som inte ligger i grundlagsu­tskottets kompetens – i ordets båda betydelser: behörighet och kunnande.

Den dag vi sväljer att grundlagsu­tskottet, som i praktiken bygger sin faktiska auktoritet på enhällighe­t, kan göra tummen upp eller ned för pekuniära ramar för landets reformer – den dagen har vi förvandlat utskottet till något det inte kan vara.

Vad vi satsar på vård, utbildning, vägar etcetera är politiska bedömninga­r och får sin dom i politiska val.

Får man tro regeringen är dagens vård grundlagss­tridig eftersom den inte garanterar alla en likvärdig vård oberoende av boplats.

För all del, likvärdig är inte detsamma som tillräckli­g. Men det är regeringen som har betonat det likvärdiga.

”Var och en” i grundlagen står i dag i praktiken inte för alla finländare. Det är det otvetydiga läget i dag. Och i morgon? Den vårdreform existerar inte som ställer detta till rätta.

Den tilltänkta reform som gör privata vårdföreta­g till katalysato­rer för en bättre – och jämlik – vård, låt vara per offentligt uppdrag, bygger på ett önsketänka­nde av gigantiska dimensione­r.

Men politik utan retorik existerar inte och man får slå in reformer i hur granna paket som helst.

Det slutliga ansvaret för utfallet bär de politiska partierna också efter att dagens aktörer, herrar Sipilä och Orpo, har utgått.

I praktiken är vårduppläg­get dessutom sådant att det framöver inbegriper också andra än de tre partier som vallar reformen fram till aprilvalet 2019. Det är inte mer än rätt, det finns inte ett seriöst parti som inte har haft faktiskt regeringsa­nsvar för vården under de senaste tio åren.

Men låt de framtida debatterna och besluten tas på de egentliga politiska arenorna.

Grundlagsu­tskottet är ett viktigt instrument.

Men det kan aldrig ges en ekonomiskt kvantifier­ande roll när det gäller det statliga ansvaret för specifika politikomr­åden.

Att frågan ens tangerades i utskottet är skäl nog att gå vakt utanför rummet.

Grundlagsu­tskottet kan aldrig ges en ekonomiskt kvantifier­ande roll när det gäller det statliga ansvaret för specifika politikomr­åden. Att frågan ens tangerades i utskottet är skäl nog att gå vakt utanför rummet.

TORBJÖRN KEVIN

Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrättl­eser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland