Hufvudstadsbladet

Besvärande lättsmält

En lite tom känsla har recensente­n medan han läser En allmän teori om glömska. Det är för mycket slapstick för att samtidigt vara så gripande och tragiskt. En förklaring är att boken var tänkt som en film, som aldrig blev av.

- ROBIN VALTIALA

ROMAN

José Eduardo Agualusa

En allmän teori om glömska Leopard förlag 2017 Övers. Irene Anderberg

En allmän teori om glömska av José Eduardo Agualusa är en roman både om landet Angola och om individer som lever i det. Huvudperso­nen är Ludovica, kallas Ludo, som i ungdomen kommer till huvudstade­n Luanda från Lissabon för att bo hos sin syster och svåger. Hon är traumatise­rad av en händelse som småningom kommer att framgå, kan inte bli par med någon men vill inte vara ensam. De tre har det bra och roligt.

Emellertid är det 1974, året för Nejlikerev­olutionen i Portugal då det landet övergår till demokrati, och Angola med flera afrikanska kolonier blir självständ­iga. I Luanda utbryter kaos, det är farligt för alla och speciellt för de före detta kolonisatö­rerna. Systern och svågern försvinner. Ludo murar in sig i den charmerand­e lägenheten, där hon kommer att bo i 28 år och fylla väggarna med en sorts fragmenter­ad självbiogr­afi. ”I det här huset har alla väggar min röst” står det på ett ställe.

Där den ligger på 11:e våningen blir lägenheten på ett lite magiskt sätt glömd av alla andra, trots att resten av bostäderna rustas upp av sina välbärgade ägare under de kommande kommunisti­ska årtiondena, och i ännu högre grad under de tider som kommer efter dem. Ludo är ofta på balkongen, blir ibland sedd men aldrig av någon som vet eller bryr sig om den speciella tillvaro hon för. Hennes sällskap är en hund som heter Fantasma (spöke), samt några brevduvor som utgör en finurlig koppling till andra personer som är viktiga i boken.

De personerna belyser, på ett lite schematisk­t sätt, Angolas moderna historia och politiska konflikter.

Under årens lopp blir Ludos syn allt sämre. Eftersom hon också fryser eldar hon gradvis upp det rika bibliotek som för henne har utgjort kärnan i hemmet. Till slut klättrar en 7-årig gatpojke upp till henne, tar och säljer de silverbest­ick Ludo inte längre behöver och köper mat som han låter henne hitta. Småningom blir hon hans mormor och kommer tillbaka ut i det liv det inte längre är så mycket kvar av.

En lite tom känsla har jag ändå både medan jag läser och efter att ha läst slut boken. Det är för mycket slapstick för att samtidigt vara så

gripande och tragiskt. När jag kommer till sista sidan ”Tack och bibliograf­i” förstår jag orsaken. Boken var tänkt som en film, som aldrig blev av. Men författare­n har inte heller omvandlat den till den fylliga roman det ganska högtidliga tonfallet (uttrycken av typen ”även ondskan behöver vila” är många) antyder att den vill vara. Boken har för många (bra) ingrediens­er för att fungera som så här lättsmält. Om det är något det inte går att göra den magiska realismen till, så är det ett referat.

Översättni­ngen är flytande, även om den emellanåt i dialogerna framstår som lite stel. Krystat slängig; vilket stilen i originalet som jag inte har tittat på eventuellt också är.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ULF ANDERSEN ?? José Eduardo Agualusas roman belyser, på ett lite schematisk­t sätt, Angolas moderna historia och politiska konflikter.
FOTO: ULF ANDERSEN José Eduardo Agualusas roman belyser, på ett lite schematisk­t sätt, Angolas moderna historia och politiska konflikter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland