Hufvudstadsbladet

En dubbeldos högklassig pianomusik

Vänner av pianomusik hade skäl att vara glada då två internatio­nellt erkända pianister gav varsin recital i Musikhuset under två dagar efter varandra. Grigori Sokolov uppträdde inför en fullsatt konsertsal i torsdags, och Vesselin Stanevs konsert i Camera

- ANNA PULKKIS kultur@hbl.fi

KONSERTREC­ENSION

Pianomusik

Grigori Sokolov, piano. Haydn, Schubert. Musikhuset, konsertsal­en 14.6. Vesselin Stanev, piano. Franck, Debussy, Chopin. Musikhuset, Cameratasa­len 15.6.

Den mästerliga men samtidigt flärdfria Grigori Sokolov (f. 1950) är en regelbunde­n och avhållen gäst i Helsingfor­s. Han inledde konserten med wienklassi­cism, Joseph Haydns sonater i g-moll (Hob. XVI:44), hmoll (Hob. XVI:32) och ciss-moll (Hob. XVI:36), alla komponerad­e på 1770-talet.

Sokolovs stilmässig­a och konstnärli­ga val är noga övervägda och tekniken briljant – så pärlande lätt kan en Steinwayfl­ygel låta i rätta händer, med skickligt doserad pedal. De graciösa ornamenten och den surrande prestofina­len i h-mollsonate­n fascinerad­e.

Den stundtals rätt dramatiska ciss-mollsonate­n fungerade som en bro till andra delen i Sokolovs program, Franz Schuberts (1797–1828) senare samling av fyra impromptun (D.935, f-moll, Ass-dur, B-dur, f-moll). Dessa var bland Schuberts sista verk och utgavs postumt.

Liksom Haydns sonater präglas även Schuberts impromptun av en (skenbar) spontanite­t i det musikalisk­a berättande­t. I sina tolkningar värnade Sokolov om denna aspekt samtidigt som han genomlyste texturens olika lager.

Det fanns en symmetri mellan programmet­s två delar: sista satsen i Haydns ciss-mollsonat är en kontemplat­iv menuett, medan det sista impromptut (Allegro scherzando) också är en dans, en märklig ländler som övergår i ett fyrverkeri av skalor.

Bulgariske Vesselin Stanev (f. 1964) har studerat i både Moskva och Paris och är särskilt insatt i den romantiska repertoare­n. I recitalens välplanera­de program var preludiern­a den självklara röda tråden. Stanev framförde såväl Claude Debussys (1862–1918) tolv preludier (den första boken) som Frédéric Chopins (1810–1849) 24 preludier, op. 28.

Konserten inleddes grandiost med César Francks (1822–1890) Preludium, koral och fuga (1884), ett virtuost verk där tonsättare­ns bakgrund som organist hörs tydligt.

Debussy öppnade nya dimensione­r för klangen i sina pianoverk och inte minst i preludiern­a, som är försedda med poetiska och fantasiegg­ande

Stanev spelade med en fyllig klang samt skapade en njutbar balans mellan de skimrande ljusa detaljerna och de mörkare tonmassorn­a. Rytmerna var livliga, och till exempel La Cathédrale engloutie (Den sjunkna katedralen) andades majestätis­k ro.

titlar. I Cameratasa­lens intima miljö fästes min uppmärksam­het på pianot som ett resonerand­e objekt samt övertonern­a som dallrade i luften.

Stanev spelade med en fyllig klang samt skapade en njutbar balans mellan de skimrande ljusa detaljerna och de mörkare tonmassorn­a. Rytmerna var livliga, och till exempel La Cathédrale engloutie (Den sjunkna katedralen) andades majestätis­k ro.

Chopins preludier är organisera­de enligt tonarterna och många av dem är rätt korta. Stanevs tolkningar var omsorgsful­la och nyansrika och tempona raska, till och med onödigt kvicka i samband med sådana tempobetec­kningar som lento eller largo. Det sista preludiet (dmoll, Allegro appassiona­to) avslutade konserten på ett fint och slagkrafti­gt sätt.

De två pianistern­as program tangerade varandra på två punkter, då Sokolov spelade Debussys Des pas sur la neige (Spår i snön) och Chopins preludium i Dess-dur bland sina sex extranumme­r.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Den bulgariska pianisten Vesselin Stanev spelade med en fyllig klang och skapade en njutbar balans mellan de skimrande ljusa detaljerna och de mörkare tonmassorn­a, skriver HBL:s recensent.
FOTO: PRESSBILD Den bulgariska pianisten Vesselin Stanev spelade med en fyllig klang och skapade en njutbar balans mellan de skimrande ljusa detaljerna och de mörkare tonmassorn­a, skriver HBL:s recensent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland